Annonce
Assens

Dorthes gadebod med blomster er en succes under corona - nu drømmer hun om at udvide

Blomsterdekoratør Dorthe Søgaard i Haarby har haft stor succes med sin blomstergadebod under nedlukningen og de mange corona-restriktioner. Det er stadig muligt at handle inde i butikken, men blomsterdekoratøren har valgt at beholde gadeboden for at give folk muligheden for at undgå at komme indenfor. Foto: Amalie Hermansen
Under den første nedlukning af Danmark måtte mange erhvervsdrivende se deres livsværk forsvinde stykke for stykke, fordi økonomien ikke kunne hænge sammen. Men Dorthe Søgaard, indehaver af blomsterbutikken Passiflora i Haarby, begyndte at tænke i nye baner.
Annonce

Haarby: Størstedelen af landets erhvervsdrivende har haft et hårdt 2020 på grund af den store nedlukning af landet og de mange restriktioner, som covid-19 har ført med sig.

Men da det så mørkest ud i marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede hele landet ned, valgte blomsterdekoratør Dorthe Søgaard, ejer af butikken Passiflora i Haarby, at finde lys i den dunkle tid og tænke i nye måder at holde sin forretning i live på.

Derfor valgte hun at stille blomster, planter, gravpynt og andre af sine varer ud på fortovet foran butikken, så kunderne fortsat kunne handle hos hende uden at gå ind i butikken. På den måde kunne kunderne fortsat købe farvestrålende blomster og betale via Mobilepay.

- I marts gik verden og Danmark i stå for første gang, og vi prøvede at beskytte både os selv og vores kunder. Vi vidste ikke helt, hvad vi måtte, og nogle blev lukket ned, mens andre måtte køre videre. Og så var det egentlig, jeg hurtigt tænkte: Næ, jeg tør stole på mine folk hernede. Så lad os få det udenfor, så folk kan ekspedere sig selv, og det vandt jo succes fra dag et af, siger Dorthe Søgaard.

Der er stadig fint gang i gadeboden, og den har været en aktiv del af Passiflora siden marts, selvom landet har lukket mere og mere op. Selvom hun fortsat holder åbent i blomsterbutikken, har hun valgt at beholde gadeboden for at imødekomme dem, der ikke har lyst til at komme indenfor, fortæller Dorthe Søgaard.

- Den har jo kørt lidt op og ned. I de største nedlukningsperioder har der været mest gang i den. Da vi kom henover sommeren, hvor alt begyndte at åbne lidt op igen, kom folk ind i butikken i stedet. Her i efteråret, og nu her hvor det er begyndt at stige igen, begyndte folk at bruge den igen. Nogle folk er bare mest sikre derude, siger hun.

Heldigvis har Dorthe Søgaard også med rette haft tillid til dem, der har benyttet sig af gadeboden. Hun har ikke oplevet, at folk har taget blomster eller planter uden at betale.

- Det kan godt være, der er røget en ting eller to, men generelt har folk været superærlige. Der er mange, der ikke har Mobilepay, især de ældre generationer, og de har været supersøde og ringet og sagt, at de havde taget en buket, og at de ville komme og betale, når jeg åbnede igen, siger hun.

Annonce

Ingen fester

Ligesom andre erhvervsdrivende er Dorthe Søgaard heller ikke gået igennem corona-året uden en økonomisk nedgang. Hun kan dog ikke sætte et præcis tal på.


Jeg håber, at jeg inden for det næste halve års tid kan lave en udmelding om en udvidelse af min gadebod.

Dorthe Søgaard, blomsterdekoratør og indehaver af Passiflora


- Siden marts har jeg selvfølgelig ikke rigtig haft bryllupper, fester, fødselsdage eller levering til mine hoteller. Alt det, som jeg leverer den vej, har jo været fuldstændig nedlukket. Og som det ser ud nu, så kommer der ikke til at ske noget før efter sommerferien. Så i lidt over et år får jeg ikke noget ind på festarrangementer, og det udgør en pæn sum, siger hun.

I gadeboden er det både muligt at købe planter, gravpynt og dekorationer. Prisen står på hver enkelt vare, og man kan betale for sit køb via Mobilepay. Foto: Amalie Hermansen

Til gengæld har Dorthe Søgaard oplevet en stor opbakning fra byen og oplevet en stigning i antallet af buketter, der er blevet sendt ud.

- Det har lige vendt på en tallerken, og folk har tænkt lidt mere over, hvad det betyder at støtte lokalt. De har fundet ud af, at det er nu, man skal støtte lokalt, hvis vi skal kunne overleve det her. Det har folk været megagode til, og det tror jeg, at hele byen kan skrive under på.

Annonce

Udvidelse på vej

Når nu den blomstrende gadebod har været en fin succes for Passiflora, melder spørgsmålet sig, om Dorthe Søgaard vil fortsætte med konceptet i fremtiden, selvom der skulle komme styr på covid-19-pandemien.

Der er både mulighed for sprit og god afstand, når man handler ind i Passifloras gadebod, der lige nu holder til på fortovet foran butikken på Algade. Foto: Amalie Hermansen

- Lige nu er jeg i tænkeboks. Jeg håber, at jeg inden for det næste halve års tid kan lave en udmelding om en udvidelse af min gadebod. Der kommer måske et næste step i den. Det er noget, der er på tegnebrættet lige nu, fordi det er gået så godt med den.

- Men der skal lige noget bedre vejr ind, så der kan komme nogle håndværkere og hjælpe mig. Så det er et lidt større projekt, der er gang i det, siger Dorthe Søgaard uden at afsløre for meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce