Annonce
Danmark

Dorthe har oplært en ræv til at finde trøfler: Nu skal de på pizzaer

Dorthe Aalborg med en af de sorte trøfler. Det er i øvrigt ikke hendes rævemakker, der ses på billedet her. Collagefotos: Jakob Kristian Sørensen og Roger Wissmann/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Dorthe Aalborg fra Mariager er inkarneret trøffel-jæger og har netop fundet en hel ny art sorte trøfler, som skal testes på pizzeria Il Locale i Aarhus.

MARIAGER: For et par år siden faldt Dorthe Aalborg helt tilfældigt over nogle sorte trøfler i skoven i nærheden af Mariager.

Men trøflerne så lidt anderledes ud, end de plejer at gøre, så Dorthe Aalborg ville gerne have sit fund nærmere undersøgt. Det kiksede imidlertid, fordi tiden løb fra hende og trøflerne. Men nu har hun fået en ekspert til at kigge nærmere på en ny høst af de sjældne svampe. Og den var god nok: Dorthes sorte trøfler er en art, der hidtil ikke er registreret.

- Disse trøfler har endnu ikke fået et dansk navn, men på latin hedder de tuber mesentericum, fortæller hun til Randers Amtsavis.

- Jeg har set et opslag på Facebook, hvor det bliver foreslået, at svampen skal døbes Dorthe-trøfler, fortæller restauratør Jakob Kristian Sørensen, der er på besøg for at få en bøtte af de nye trøfler med hjem til en test i sit pizzeria Il Locale i Guldsmedegade i Aarhus.

Jeg behøver ikke finde mine trøfler om natten. Heller ikke selvom jeg gerne vil holde på min hemmelighed om, hvor de er. Der, hvor jeg finder dem i skoven, kommer der aldrig andre mennesker.

Dorthe Aalborg, trøffeljæger

Trøffel-ræv

Dorthe Aalborg er inkarneret svampejæger, og når "byttet" er trøfler, afsøger hun skovbunden sammen med sin faste makker: En ræv. Almindeligvis bruger trøffeljægere specialtrænede hunde til opgaven, men Dorthe Aalborg har altså oplært sin egen ræv.

- Jeg tog ræven med hjem for et par år siden, hvor den som hvalp sad og hylede ude i skoven. Jeg opfostrede hende med en sutteflaske. Og i dag er hun tilbage i skoven, hvor hun lever som en vild ræv. Undtagen når jeg kommer forbi. Så giver jeg hende et halsbånd på, hvilket hun er begejstret for: så hun ved, at nu skal vi finde trøfler - og når hun finder en trøffel, vanker der også en godbid.

Dorthe Aalborg har optaget en video, hvor hendes ræv graver en trøffel op af jorden og lægger den forsigt ved siden af hullet. Derefter er ræven næsten ekstatisk af glæde over sin egen bedrift.

En bøtte med de specielle sorte trøfler hentede Dorthe Aalborg og ræven i løbet af en nat, hvor hun ikke kunne sove.

- Men jeg behøver ikke finde mine trøfler om natten. Heller ikke selv om jeg gerne vil holde på min hemmelighed om, hvor de er. Der, hvor jeg finder dem i skoven, kommer der aldrig andre mennesker, fortæller hun.

Annonce

Unikke Mariager-trøfler

Danske restauranter får typisk deres trøfler leveret fra Italien, men for Jakob Kristian Sørensen er det noget helt specielt at kunne servere trøfler fra Mariager.

- Jeg har lovet at tage trøfler med til et arrangement næste weekend, men jeg vil også begynde at servere svampene på mine pizzaer i Il Locale. Så må vi se, om der er nogen tilbage, eller om jeg skal ud og skaffe trøfler fra udlandet, siger han.

Han regner dog ikke med at kunne tjene penge på Dorthe Aalborgs trøfler.

- Men det er spændende for en kok overhovedet at kunne få trøfler fra Mariager - de er fuldt på højde med de trøfler, jeg kan købe i Italien. Det er unikt, og jeg vil gerne støtte lokale, små leverandører og nicheproducenter, siger han.

Den bøtte trøfler, han fredag tog med hjem fra Mariager, vil nok kunne række til 100 pizzaer, anslår han.

Trøffeljæger Dorthe Aalborg lader restauratør Jakob Kristian Sørensen snuse til en af hendes nyopgravede trøfler. - Det er unikt at kunne få trøfler fra Mariager, siger han. Foto: Morten Lund
- Trøflerne fra Mariager er fuldt på højde med de trøfler, som danske restauranter køber hjem fra Italien, lyder vurderingen. Foto: Jakob Kristian Sørensen
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce