Annonce
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Hellere et markant byggeri end en anonym del af tandrækken, mener Jakob Holm. Arkivfoto: Jakob Holm
Som politiker var Jakob Holm med til at bestemme, at Helios skulle se ud, som det gør. Og han er stadig begejstret for arkitekturen.

Faaborg: En af dem, der er ansvarlige for, at Helios fik den udformning, huset fik, er den tidligere SF-kommunalpolitiker Jakob Holm. Han sad med i dommerkomiteen, der valgte arkitektkontoret Vandkunstens forslag blandt de fire, der var indkommet i en arkitektkonkurrence.

Om processen fortæller Jakob Holm, at to af de fire forslag hurtigt blev sorteret fra. Et var for kedeligt, og et andet ville blive alt for dyrt - og så var der to tilbage at vælge imellem.

- Det andet forslag (det der ikke vandt, red.) var også ret vildt, men økonomisk ville det nok ikke kunne holde, og vi stod jo med et budget, der skulle holde. Så i sidste ende var det økonomien, der blev afgørende i den proces, siger han.

Men når det så er sagt, at han stadig yderst tilfreds med det udseende Helios fik.

- Vi var i dommerkomiteen ret enige om - sådan husker jeg det i hvert fald - at vi ville have et byggeri, der var markant. Personligt mener jeg, at der i en by som Faaborg, er alt for meget byggeri, der bliver lavet med for meget middelaldertankegang - det er alt for pænt og passer alt for pænt ind. Jeg synes ikke, det gør noget, at man kan se, hvornår det er bygget, og et kulturhus må gerne vække opmærksomhed - gæster i byen må gerne dreje hovedet og tænke, hvad pokker er det?, siger han.

Mange mener, at det ser ufærdigt ud - er du enig i det?

- Nej, det er jeg ikke. Men jeg er rigtig glad for, at vi fik Salto-lyset på - det løfter det meget. Det havde nok været lidt tamt uden lyset, siger han.

Annonce

Personligt mener jeg, at der i en by som Faaborg, er alt for meget byggeri, der bliver lavet med for meget middelaldertankegang.

Jakob Holm

Del af tandrækken

Jakob Holm har det stadig sådan, at hvis han er i Faaborg ved aftentide, kører han lige en tur omkring Helios for at nyde synet.

- Nogle gange holder jeg stille og sidder bare og kigger. Det er en god skulptur. Bygningen pirrer sanserne - man forholder sig til den. Jeg synes det er bedre, at folk forholder sig til bygningen, end at den bare glider ind som en del af tandrækken.

At der er så mange holdninger til arkitekturen og Helios' udseende, synes han grundlæggende er frugtbart.

- Uanset om man synes, det er flot/interessant eller det modsatte, så er det jo altid godt, når folk forholder sig til ting og formulerer sig omkring det. Det er en intellektuel proces, som i min optik er gavnlig for alle. Det, som man intellektuelt bearbejder, kan man bruge i sit videre liv - det bliver man klogere af, siger han.

Hvad siger du til at male bygningen sort i stedet for brun?

- Det er da en spændende mulighed. Der er hele tiden mulighed for at videreudvikle på det, og det synes jeg, man skal være åben overfor. Hvis det forslag kom op, ville jeg gerne være med i dommerkomiteen igen, siger han og griner.

Avisens omtale i fredags har givet mange reaktioner fra læserne. De fleste er stadig ikke specielt glade for Helios' facade. Arkivfoto: Lasse Hansen/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce