Annonce
Indland

Dommen er faldet: Overlæge fra OUH frifindes efter patient-dødsfald

Retten i Odense. Foto: Michael Bager

Retten i Odense har frifundet OUH-overlægen, der var tiltalt for grov forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med, at en patient mistede livet i sommeren 2014.

Opdateret klokken 14.46

Efter en uges betænkningstid har dommer Alex Nymark besluttet at frifinde overlægen fra OUH, der var tiltalt for grov eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med det forløb, der endte med, at en 42-årig alkoholiker og stofmisbruger døde på universitetshospitalet den 23. august 2014.

I dommen, der ikke blev afsagt mundtligt, men sendt på skrift, lægger Retten i Odense vægt på, at der ikke er noget, der tyder på, at patienten ikke skulle have været stabil, som overlægen fik at vide på baggrund af målinger og løbende observationer, som der dog til dels har manglet dokumentation for.

Han har derfor, ifølge dommeren, handlet i overensstemmelse med afdelingens retningslinjer, som ikke krævede, at lægen tilså patienten inden for kort tid, fordi patienten var blevet vurderet stabil.

Nægtede sig skyldig

Lægen blev ikke på noget tidspunkt tilkaldt af sygeplejersken, der i journalen har noteret, at hun tilså patienten ved 11-tiden - omkring fem timer, før han døde af en stor dosis metadon.

Retten mener derfor ikke, at overlægen havde nogen grund til at tilse patienten hurtigere, idet der også var meget travlt den pågældende lørdag, hvor overlægen var den eneste på afdelingen og desuden måtte gå stuegang på andre afdelinger, som han også hjalp telefonisk.

Forventningen var, at patienten, der blev indlagt med en promille på 4,1, men var vågen ved 23-tiden den 22. august, skulle udskrives senere på eftermiddagen.

Overlægen forklarede selv i retten sidste fredag, at han prioriterede de dårligste patienter først og havde så travlt, at han ikke have tid til at spise eller sætte sig ned og drikke en kop kaffe.

Han har selv nægtet sig skyldig, mens anklagemyndigheden mente, han skulle straffes med en bøde på 25.000 kroner.

Annonce

Sygeplejerske straffet i sagen

Overlægen har nu også rettens ord for, at han ikke blev involveret i ordineringen af metadonen eller i øvrigt blev bedt om at tilse patienten, der ifølge ligssynet døde af en forgiftning.

Den kvindelige sygeplejerske, der gav metadonen uden overlægens vidende, var oprindeligt også tiltalt i sagen, men hun har undgået retssagen ved at erkende sig skyldig i overtrædelse af autorisationsloven og desuden betale en bøde på 15.000 kroner.

Patienten fik 125 ml metadon - en stor dosis, som han dog havde fået tidligere i 2011.

Sygeplejersken er straffet for samme bestemmelse om grov forsømmelse eller skødesløshed, som overlægen var tiltalt for, og desuden en bestemmelse om at have ordineret receptpligtig medicin uden godkendelse fra en læge.

Hun arbejder fortsat på OUH, hvor hendes nærmeste ledelse, der er bekendt med sagen, har udtrykt tillid til hende.

Der er navneforbud i sagen for både den nu frifundne overlæge og for den afdøde. Navneforbuddet er opretholdt, så det også gælder under en eventuel ankesag.

Annonce

- Retfærdigheden er sket fyldest

Hos Lægeforeningen er man meget tilfreds med dommen, som ifølge formand Andres Rudkjøbing slår fast, at den enkelte læge ikke er ansvarlig, hvis retningslinjerne følges.

- Det er meget positivt, at lægen er frifundet. Vi ser det som en bekræftelse af, at hvis man overholder alle instrukser, så hviler ansvaret ikke på den enkelte læge, lyder det i en skriftlig kommentar.

Statsadvokaten havde oprindelig vurderet, at lægen ikke ville blive fundet skyldig ved en retssag, og droppede sigtelsen. Men Styrelsen for Patientsikkerhed pressede på for at få ændret den beslutning, hvilket Rigsadvokaten efterfølgende gjorde.

Et forløb, som Lægeforeningen har følgende kommentar til:

- Politiet havde oprindeligt droppet sagen, men kørte den dog videre efter råd fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi glæder os over, at retfærdigheden trods alt er sket fyldest, ved at lægen er frifundet, og vi ser frem til det eftersyn på området, som sundhedsministeren har sat i gang, udtaler Andreas Rudkjøbing.

Hos Overlægeforeningen mener formand Lisbeth Lintz slet ikke, der skulle have været en retssag.

- Dette er eksempel på en sag, som slet ikke skulle være kørt. Det er helt urimeligt, at man som speciallæge bliver meldt til politiet, når man passer sit job og følger alle instrukser, udtaler hun til Ugeskrift for Læger.

Direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, udtaler efter dommen:

- Vi vil nu læse dommen grundigt, og den vil indgå i vores løbende evaluering af vores egen praksis.

Hos Statsadvokaten i Viborg oplyser senioranklager Jette Ringsted Uhrenholt, at man endnu ikke har besluttet, om dommen skal ankes.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Rejser

Amerikanske Jomfruøer: Danskerne er ventet med længsel

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Annonce