x
Annonce
Fyn

Dommen er faldet: Kølstrup-voldsmænd slap markant billigere, end anklagemyndigheden havde ønsket

Avisen skriver kun navne og viser ansigter på de, der er kendt skyldige og har fået mere end et års ubetinget fængsel. De to, der er sløret, er offeret - der også er kendt skyldig i trusler. Og så er det den mulige skudmand, der er blevet frikendt. Tegning: Julie Gry Sviestrup
Kølstrup-retssagen er slut. Dommene er faldet. Alvorligste straf var tre år og ubetinget udvisning. Det var markant kortere straffe for alle de skyldige end det, der var lagt op til fra anklagemyndighedens side.

Det var med fuldstændig fyldte tilskuerrækker i retssalen, at dommer Jens Lind lod dommen over de 12, der er kendt skyldige i grov vold under Kølstrup-overfaldet, falde.

Anklageren var gået efter fire års fængsel. Fra forsvarsadvokaterne har der været lagt op til mellem 10 og 13 måneder.

Halvdelen af mændene har fået fra et år og otte måneders fængsel til et år og ti måneders fængsel. For den resterende halvdel af de 12 skyldige er straffen markant højere, fordi de har fået lagt ekstra oveni som følge af tidligere domme for lignende kriminalitet og på grund af tilknytning til rockerklubben Gremium. De er idømt fra to år og tre måneder op til tre år.

Fra dommerbordet lyder det også, at en af de skyldige - Abdifatah Ahmed Ali Muse - er blevet idømt ubetinget udvisning med indrejseforbud for bestandig og tre års fængsel. Mohamed Faleh Khraja Al-Bodhi er også blevet idømt udvisning - dog betinget og med en prøvetid på to år. Hans straf lyder på et år og otte måneder. De har begge udbedt sig betænkningstid.

Straffen for hver af de enkelte fremgår i faktaboksen.

Annonce

Her er de 12 mænds straffe

Abdifatah Ahmed Ali Muse: Tre års fængsel og ubetinget udvisning med indrejseforbud for bestandig. Han kommer fra Somalia. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har siddet varetægtsfængslet siden 13. februar 2018. Tilknytning til rockerklubben Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Ali Ihsan Karaca: Han har en tidligere dom, hvor der er reststraf tilbage. Han er derfor blevet idømt en fællesstraf på fængsel i to år og seks måneder. Han har bedt om betænkningstid i forhold til en anke af dommen. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Mohamed Faleh Khraja Al-Bodhi: Et år og otte måneder og betinget udvisning med prøvetid på to år. Han kommer fra Irak. Han har udbedt sig betænkningstid.

Andreas Andersen: To år og tre måneders fængsel. Han har siddet varetægtsfængslet siden 13. februar 2018. Han har valgt at modtage dommen på stedet. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen. Her tæller også, at overfaldet er vurderet som en følge af konflikt mellem Andreas og offeret.

Simon Lind Christensen - kronvidnet: Et år og ti måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har domme for personfarlig kriminalitet bag sig.

Kasper Dietz: En fællesstraf på to år og seks måneder. Han har modtaget dommen. Han har siddet varetægtsfængslet siden den 13. februar 2018. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Marc Rosander Hansen: Et år og otte måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har en tidligere voldsdom. Han har også haft en form for tilknytning til Gremium.

Mohammad Jamal Abdallah Mohamad: To år og tre måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Hathem Jamal Mzaiin: Et år og ni måneder. Han har udbedt sig betænkningstid.

Sebastian Cody Larsen: Et år og ni måneder. Han har tidligere domme for personfarlig kriminalitet. Dog er de nogle år gamle. Han har udbedt sig betænkningstid.

Youssef Nasir: To år og tre måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Tilknytning til Gremium og tidligere lignende kriminalitet har betydning for straffen.

Nichlas Veber-Jacobsen: Et år og ti måneder. Han har udbedt sig betænkningstid. Han har også tilknytning til Gremium.

Kortere straf end lagt op til

Fredagens straffe er markant kortere, end der oprindeligt har været lagt op til fra anklagemyndighedens side. De 12 er blevet kendt skyldige i legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter.

De stod også tiltalt for brud på straffelovens bestemmelse om skydevåben og for at anvende et skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted. Noget, der ville have givet fra to til otte år med det halve oveni. Men det er de ikke kendt skyldige i. Dommerne og nævningenes vurdering har lydt, at der var tale om et gasvåben.

Og det er noget, der har haft betydning for længden af straffen. Hvis de var blevet kendt skyldige i alle tiltaler, havde de nemlig fået en dom, der ville være minimum fire år højere.

25-årig banket og skudt

Sagen, som i alt 15 mænd stod tiltalt for, gik tilbage til søndag aften den 1. oktober 2017 . En 25-årig mand - MJ (tiltalt og offer) - blev overfaldet af en stor gruppe mænd.

MJ blev slået, sparket, banket med golfkøller, baseballbat og skudt i skridtet og på benene.

MJ overlevede og tre dage efter - den 4. oktober - havde MJ truet sagens kronvidne SC med en pumpgun ved Ullerslev Hallerne.

Overfaldet havde rod i narkogæld og forudgående stridigheder mellem nogle af de tiltalte - primært AA - og MJ.

Oprindeligt 15 tiltalte

Da tiltalerne blev rejst, var 15 mænd tiltalt for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter. De var også tiltalt for brud på straffelovens bestemmelse om skydevåben og for at have benyttet våbnet på et offentligt tilgængeligt sted.

En er blevet udskilt til en sag for sig selv, da han ikke har været fremmødt til retsmøderne. Én, den mulige skudmand, er blevet kendt uskyldig.

Offeret, der også er kendt skyldig i trusler med en pumpgun mod en anden tiltalt, afsoner i forvejen en dom for våbenbesiddelse af en pumpgun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce