Annonce
Assens

Dom: Kvælertag er ikke mobberi

Volden og frihedsbeørvelsen, som de fem unge mænd er dømt for, er foregået på Møllevej i Assens. Arkivfoto: Laura Kold

Retten i Odense dømte onsdag alle fem mænd fra Assens, der var tiltalt for at have kneblet og bundet deres 18-årig ven med gaffetape, skyldige. Den højeste straf fik en 17-årig, der kan se frem til et år og seks måneders fængsel.

Assens/Odense: Fem retsdage skulle der til, men nu har fem unge mænd fra Assens fået dom for hver deres andel i volden, truslerne og frihedsberøvelsen af deres 18-årige ven.

Retten i Odense godtog nemlig ikke forsvarets forklaring om, at det blot var mobberi blandt venner og derfor ikke strafbart. I stedet blev de fem, der er i alderen fra 17 til 21 år, dømt for i december 2016 at have frihedsberøvet og kneblet deres ven.

Anklageskriftet talte hele 20 punkter, og forsvarerne appellerede derfor stærkt til, at dommeren vurderede, hvem der havde hovedansvaret, og hvem der bare var med på legen.

- For vi ved godt, hvem der var drivkraft, og hvem der så at sige sad længere tilbage i bussen, sagde den ene forsvarer onsdag før domsafsigelsen.

Som for at understrege de ord, var fire af de tiltalte placeret sammen til venstre for forsvarerne, mens den 17-årige Hussein Bassim Fouad Al-Badran, som var tiltalt i 18 ud af 20 anklagepunkter, sad isoleret til højre for forsvarerne. Ingen af de fem unge mænd havde nogen synlig reaktion på domsafsigelsen.

Hussein Bassim Fouad Al-Badran blev idømt et år og seks måneders ubetinget fængsel. Han har, siden han blev anholdt 5. januar i år, siddet varetægtsfængslet på en sikret ungdomsinstitution. Her skal han fortsat sidde fængslet, indtil han fylder 18.

Den 18-årige Nikolaj Jepsen blev idømt et års ubetinget fængsel, men idet han allerede i forbindelse med opklaringen har siddet varetægtsfængslet i otte måneder, blev han løsladt og kunne gå hjem fra retten efter onsdagens domsafsigelse.

De tre øvrige blev idømt 60 dages betinget fængsel. Dommeren valgte dog at idømme to af dem 40 dages samfundstjeneste som en reprimande, da de tidligere er straffet.

- Frifindelserne (af de tre i nogle af anklagepunkterne, red.) skyldes diffuse forklaringer fra den forudrettede, sagde dommeren efter domsafsigelsen.

Sagen kort

Fem unge mænd i alderen 17-21 år fra Assens er blevet dømt for igennem flere måneder at have begået vold og trusler på livet mod deres 18-årige ven. Volden og truslerne har fundet sted siden oktober 2016, og indtil den ene af de blev blev anholdt 5. januar.

Alle fem nægtede sig i retten skyldige, men blev 13. september dømt.

De fem er dømt for at slå og tage kvælertag på offeret og for 17. december 2016 at frihedsberøve det 18-årige offer ved at binde ham med gaffetape til en stol i mere end 15 minutter, hvoraf han noget af tiden også var kneblet med gaffetape.

Under frihedsberøvelsen er to af drengene kendt skyldige i at holde en karklud for offerets mund og true med waterboarding.

Den 17-årige Hussein Bassim Fouad Al-Badran blev idømt et år og seks måneders ubetinget fængsel, 18-årige Nikolaj Jepsen blev idømt et års ubetinget fængsel, mens de tre øvrige blev idømt 60 dages betinget fængsel. Dommeren valgte dog også at idømme to af dem 40 dages samfundstjeneste.

Nutidens unge er brutale

Man må forstå, at omgangstonen blandt nutidens unge er grov og brutal. Sådan forklarede forsvaret, at volden blandt de unge venner fra Assens endte i retten. Tidligere har Hussein Bassim Fouad Al-Badran forklaret, at volden, der blev optaget og lagt på Youtube, bare var for sjov og en prank mellem venner.

- Det var spøgfuldheder, der gik langt over stregen, og mobning er dybt ubehageligt, men ikke strafbart, lød en del af forsvaret af de unge mænd.

Forsvaret opfordrede derfor dommeren til at se de videoklip, der viser den 18-årige blive holdt fast i kvælertag og truet med peberspray, som en redigeret virkelighed, som nutidens unge finder sjov.

Men det fandt dommeren ikke var et gyldigt argument og dømte derfor de fem mænd for 17. december at frihedsberøve det 18-årige offer ved at binde ham med gaffetape til en stol i mere end 15 minutter, hvoraf han noget af tiden også var kneblet med gaffetape.

Under frihedsberøvelsen slog to af de nu dømte drenge den 18-årige, og de holdt en karklud for hans mund og truede med waterboarding (en torturmetode, hvor et offer gennem en klud får hældt vand ned over ansigtet, så det føles som om, man drukner, red.).

17-årige Hussein Bassim Fouad Al-Badran og 18-årige Nikolaj Jepsen modtog dommen uden yderligere kommentar, mens de tre øvrige tiltalte bad retten om betænkningstid til at beslutte, om de vil anke dommen.

Fyens Stiftstidende skriver som udgangspunkt altid navne på folk, der bliver idømt fra ét års ubetinget fængsel og opefter.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Odense For abonnenter

Advarer mod parkeringsfælde: - Umuligt at vide, at man ikke må holde der

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Assens

Politiet stoppede slagsmål i Assens - en person er sigtet

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Middelfart For abonnenter

Sjællandsk center for hjerneskadede går over Storebælt: Cervello vil erobre Fyn og Jylland fra ny adresse i Middelfart

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Annonce