Annonce
Odense

Dom i fynsk våbensag: Dømte får i alt 108 års fængsel - fynsk bagmand sendt 20 år bag tremmer

Retten i Odense. Foto: Michael Bager
Fredag blev straffene udmålt i en stor fynsk våben- og narkosag, der omfatter store mængder våben og ammunition, kokain, hash og piller. De 10 personer, der siden 2019 har siddet varetægtsfængslet i sagen, fik tilsammen 108 års fængsel. Den 42-årige fynske bagmand Sonny Couriol fik 20 års fængsel.

Odense: Fra ni måneder til 20 års fængsel for ulovlig våben- og narkohandel.

Alle pladser i kælderen under retssal 15 i Odense Byret var besat af pårørende og andre interesserede, da der fredag formiddag faldt dom i retssagen, der har kørt over sammenlagt 25 retsdage siden den 26. oktober sidste år.

Allerede den 5. februar blev de 10 tiltalte i sagen dømt i et eller flere forhold i retssagen, der talte ikke færre end 36 kriminelle forhold.

På en storskærm kunne man følge slagets gang i retssalen, da de 10 dømte skulle have deres straf.

Til at starte med var stemningen let blandt de tilhørende, og der var overskud til at spørge ind til hinanden. Det kunne mærkes, at flere af dem har siddet i samme lytterum flere gange.

Derfor blev der også grinet, da de dømte blev ført ind i retssalen hver flankeret af to betjente.

- Jeg kan slet ikke kende min lillebror i skjorte, lød det fra en af de tilhørende i lytterummet.

- Ja, hvordan får de strøget dem så flotte, svarede en anden.

Stemningen blev dog langt mere alvorlig, og alles opmærksomhed var rettet mod storskærmen, da de 10 domme blev læst op.

- Afgørelsen er enstemmig, lagde en af de tre dommere ud.

Annonce

Sagen

Siden september 2019 har ni mænd og en kvinde i alderen fra 24 år til 42 år med differentierede roller og involvering i sagen, siddet varetægtsfængslet i sagen.

Nu er de dømt for besiddelse af 60 pistoler og over 24 kilo ammunition på flere våbenlagre blandt andet på den i dag lukkede bodega Restaurant Østerport på Nyborgvej i Odense.

De er også dømt for at være i besiddelse af store mængder kokain, skunk, hash, ecstasy og det lovlige stof koffein. Sidstnævnte gælder 33 kilo, som de dømte til starte med troede var amfetamin.

Annonce

De dømte

Organisationens bagmand, den 42-årige Sonny Couriol fra Fyn, blev idømt 20 års fængsel for besiddelse af skydevåben med ammunition og lyddæmpere på flere våbenlagre, samt besiddelse af 1300 ecstasypiller og 23 kilo ammunition. Derudover blev han dømt for besiddelse af 21 kilo koffein, som organisationen besad i den tro, at det var amfetamin. Han ankede dommen på stedet.

Den 31-årige Rune Fischer Jakobsen, der stod for organisationens indkøb af de 21 kilo koffein, fik 14 års fængsel, mens chaufføren, den 31-årige Morten Paik Petersen, blev dømt for besiddelse og indsmugling af 30 kilo stof, og idømt 12 års fængsel. Både Rune Fischer Jakobsen og Morten Paik Petersen har anket dommen.

Derudover blev 23-årige Jacob Brolykke Rasmussen idømt 14 års fængsel for at være medhjælper og udbringer af våben og narkotika, mens den 46-årige medhjælper Lars Jørgensen, der løbende stillede sin lejlighed til rådighed for opbevaring af både våben og narkotika, fik 10 års fængsel. Også de valgte at anke dommen på stedet.

Den 36-årige Morten Møller Knudsen og den 31-årige Steven Salskov Olsen, som fungerede som henholdsvis lagermand og daglig leder, blev idømt 15 års og 16 års fængsel for de samme forhold som Sonny Couriol. Morten Møller Knudsen ankede dommen på stedet, og Steven Salskov Olsen udbad sig om betænkningstid.

Der blev desuden fundet ladte skydevåben på bopæle og i biler hos adskillige af de domfældte, og flere af organisationens medlemmer er dømt for at have medvirket til salg af skydevåben.

Annonce

Kvinde modtog dom

24-årige Mantas Christiansen blev dømt for at have købt et våben med lyddæmper, hvilket retten takserede til to år og tre måneders fængsel og udvisning for bestandigt. Dommen på to år og tre måneder er en tillægsdom til en sag, han tidligere er dømt i. Han ankede dommen.

Endelig blev den 23-årige Mads Damgaard Poulsen dømt for besiddelse af 14 pistoler, som han havde hjulpet med at transportere og afsætte til købere på Sjælland, hvilket retten udmålte fire års fængsel for. Han bad om betænkningstid.

Den 60-årige kvinde blev fundet skyldig i at have hjulpet med handel af mindre mængder kokain. For det fik hun ni måneders fængsel.

Hun blev frifundet for at have deltaget i organisationens øvrige kriminalitet, men retten fandt dog, at hun var en fast del af den kriminelle organisation.

Hun modtog dommen i Odense Byret.

Annonce

Tidligere dømte

Udover de 10 personer er yderligere tre personer allerede dømt i sagen. Inden retssagens start i oktober tilstod de deres roller i sagen.

Det drejer sig om den 26-årige Jens Nygaard Paarup, som tilstod at have modtaget fire pistoler, modtaget betaling for dem og overdraget dem til en 30-årig mand. Det udløste to år og ni måneders fængsel i Odense Byret.

Den 30-årige Kasper Dons Henriksen blev idømt tre års fængsel efter at have tilstået at have modtaget de fire pistoler fra Jens Nygaard Paarup.

Den 33-årige tyrkiske Evrim Asci tilstod at have været i besiddelse af ladte skydevåben. Han blev idømt fem års fængsel og udvist for bestandig, da han tidligere havde modtaget en advarsel om udvisning.

- Fuck, det er lang tid mand, var en af de tilhørendes afsluttende reaktioner, da storskærmen blev slukket, og de tilhørende forlod kælderen.

Flere tydeligt berørte af dagens domme.

Annonce

Omfattende efterforskning

Sagen udspringer af en større efterforskning foretaget af efterforskningsfællesskabet Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi. Tiltalen er rejst i et samarbejde mellem SEØ og Særlig Efterforskning Vest (SEV) under Østjyllands Politi, ligesom anklagere fra begge efterforskningsfællesskaber har ført sagen ved Retten i Odense.


Jeg er glad for, at det grundige efterforskningsarbejde har båret frugt, og at retten har fundet, at der var tale om organiseret kriminalitet, hvor hele organisationen fra bagmand til yderste køberled er dømt.

Tomas Hugger, senioranklager ved SEØ


- Jeg er glad for, at det grundige efterforskningsarbejde har båret frugt, og at retten har fundet, at der var tale om organiseret kriminalitet, hvor hele organisationen fra bagmand til yderste køberled er dømt. Det er sjældent, at vi rammer en samlet organisation fra top til bund, hvilket gør denne sag special, siger senioranklager ved SEØ Tomas Hugger i en pressemeddelelse.

Ved strafudmålingen tog retten en særlig bestemmelse i straffeloven i brug, så straffene kunne stige betydeligt for flere af de domfældte, hvilket retten begrundede i sagens helt ekstraordinære omfang og store mængder våben og narkotika.

Avisen skriver navne på personer, som idømmes fra ét års ubetinget fængsel og opefter.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

S-politiker om klinkesag fra Bolbro: - Jeg synes, det er provokerende

Odense For abonnenter

Jura-professor klar til kamp: Klinke-strid kan ende i retssag mod Odense Kommune

Annonce