Annonce
Livsstil

Dodekalitten på Lolland: En meditativ kunstoplevelse midt i naturen

På en lollandsk mark med udsigt over Smålandsfarvandet står et monument, der kombinerer skulptur og musik midt i et landskab. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På en mark på Lolland med udsigt til Smålandshavet ligger Dodekalitten. Et coronavenligt kunstværk bestående af en kreds af 12 stenstøtter, der er ved at tage form, tilsat elektroakustisk musik på døgnets lyse timer.

De får mig til at føle mig lille, men hver sten er også mellem syv og ni meter høj og vejer mellem 25 og 45 ton. De øverste to meter er udhugget som hoveder og har navne som Baldur, Lodir og Ydis. Og de står midt på en mark ved Kragenæs i ”De lollandske alper” og er en del af kunstværket Dodekalitten, der på græsk betyder 12 sten.

I 2020 bestod værket af fem færdige sten, en ufærdig samt fire groft tilhuggede sten. I 2025 er det planen, at cirklen skal sluttes, og værket skal stå færdigt og afspejle et levet liv - eller livets 12 indsigter, som billedhugger Thomas Kadziola fortolker de abstrakte ansigter.

Sammen med komponist Gunnar Møller Pedersen skabte han den grundlæggende idé til værket og visualiserede dermed sagnet om lolerne, et fiktivt folkeslag, der indvandrede til Lolland for cirka 7500 år siden.

Annonce

Transparent tag

Den anden og mindst lige så vigtige del af kunstværket er den elektroakustiske musik, der fra en kreds af siddesten i granit strømmer ud mod cirklens midte og svæver op og lægger sig som et transparent tag på monumentet.

Kunstværket har udsigt til Kragenæs Havn og de små færger, der sejler til Femø og Fejø. Hele området omkring Dodekalitten er landsskabsfredet blandt andet på grund af en af Danmarks bedst bevarede jættestuer, Glentehøjen, 300 meter vest for Dodekalitten. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Sådan beskriver Thomas Kadziola selv værkets ekstra dimension, lydinstallationen ”Solkreds” komponeret af Wayne Siegel, og sådan opleves det også, når man hensat til en anden verden træder ind i kunstværket. Både musikken og varigheden af den, når den er der, er uforudsigelig og skiftende og består af 12 elektroniske stemmer, én i hver højttaler. Stemmerne har hvert sit forløb, men forholder sig også til hinanden og danner skiftende harmonier, fra rolig til barsk, inspireret af naturen, der kan være det samme.

Dodekalitten er i øvrigt græsk og betyder 12 sten. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sammen med komponist Gunnar Møller Pedersen skabte billedhugger Thomas Kadziola den grundlæggende idé til værket og visualiserede dermed sagnet om lolerne, et fiktivt folkeslag, der indvandrede til Lolland for 7500 år siden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Midt i evigheden

Værkets udtryk er både råt og naturligt, og man får en fornemmelse af, at stenstøtterne altid har stået her midt i vidderne med udsigt til Kragenæs Havn og små færger, der sejler ud i Smålandshavet for at ende på Femø og Fejø. Hele området omkring Dodekalitten er nu også landskabsfredet blandt andet på grund af en af Danmarks bedst bevarede jættestuer, Glentehøjen, 300 meter vest for Dodekalitten, så fornemmelsen af at stå midt i en tidslomme, hvor verden ikke forandrer sig, vil fortsætte. Heldigvis.

Dodekalitten

Kragenæsvej 62, 4943 Lolland

Kunstværk bestående af en kreds af 12 stenstøtter, der er ved at tage form. De måler mellem syv og ni meter i højden og vejer mellem 25 og 45 ton. De øverste to meter er udhugget som hoveder.

Blev påbegyndt i 2010 og forventes at stå helt færdig i 2025.

Kunstværket er åbent for besøgende 24 timer i døgnet.

Dog skal det nævnes, at den elektroakustiske musik, der er en del af kunstværket, strømmer ud af et lydanlæg med 12 kanaler under de i alt 12 siddesten fra solopgang til solnedgang.

60.000 gæster besøger årligt Dodekalitten, der nu kaldes et af Lollands vartegn. Statens Kunstfond er blandt andet citeret for, at ”Dodekalitten er kunst, der er værd at rejse for”.

Dodekalitten er i øvrigt græsk og betyder 12 sten.

Læs mere: www.dodekalit.dk.

Et par finder hinanden i midten efter at have gået rundt hver for sig svøbt i mindfulness. Hun lukker øjnene og giver sig hen. Han sætter sig på en siddesten og bare sidder. Hvis man gerne vil blive bedre til at meditere, finder man nok ikke bedre betingelser for at få det til at lykkes end lige her.

Og her finder også jeg ind i en sælsom ro, som lader mine skuldre falde ned på plads. Det er ligefrem umuligt ikke at indtage sit eget rum i rummet i kredsen af monumentale skulpturer, der står her på marken midt i evigheden - i et åndelige frirum med god afstand til alt og alle.

Art in progress. Første mejselhug fandt sted i november 2010. Kunstværket forventes at stå færdigt i 2025. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lydinstallationen ”Solkreds” komponeret af Wayne Siegel består af 12 elektroniske stemmer, én i hver højttaler. Stemmerne har hver sit forløb, men forholder sig også til hinanden og danner skiftende harmonier, fra rolig til barsk inspireret af naturen, der kan være det samme. Foto: Birgitte Carol Heiberg


Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Middelfart

Sidste nyt fra døngrapporten: Forsvundet plæneklipper og en knust bagrude

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Annonce