Annonce
Odense

Dobbelt så mange narko-dødsfald i Odense på et år: Nu tilbydes kurser mod overdosis

Antidote Danmark har nu åbnet en afdeling i Odense. To gange om måneden tilbyrder den frivillige forening kurser i at bruge den smarte næsespray, som på 30 sekunder kan stoppe en overdosis, som skyldes opioider. Håbet er at redde flere, som ellers ville dø af en overdosis. Foto: Mikkel Mittelstein
Odense oplevede en fordobling i antallet af narkorelaterede dødsfald fra 2018 til 2019. Nu har Antidote, som tilbyder kurser i at redde liv i tilfælde af overdoser, åbnet en afdeling i Odense.
Annonce

Odense: 16 personer døde som følge af narkotika i Odense i 2019. Det er en fordobling i forhold til året før, viser Sundhedsstyrelsens nye rapport, "Narkotikasituationen i Danmark - sundhedsrelaterede konsekvenser".

Odense kommer derfor ind på en andenplads over byer med flest narkorelaterede dødsfald i Danmark - efter København med 54.

Isabella Mittelstein fra Projekt Husvild har derfor sagt ja til en henvendelse fra Michael Lodberg Olsen, leder af Antidote Danmark, om at lave en fynsk afdeling af den frivillige forening, som prøver at bekæmpe dødsfald, der skyldes overdosis.

Ifølge Antidote Danmark sker otte ud af ti narkorelaterede netop på grund af en overdosis. Men det forhold kan vendes, mener foreningen, ved at udbrede viden om overdosis, og hvor nemt det kan være at gøre noget. Derfor underviser man folk i, hvordan de håndterer en situation, hvor man oplever en overdosis på tæt hold, og hvordan en næsespray med modgift kan stoppe en overdosis på bare 30 sekunder.

- Og med alle de stofbrugere, vi har i Odense, er det vigtigt at have et tilbud om overdosisbehandling her også, forklarer Isabella Mittelstein.


Antidote Danmark peger på, at flere mennesker dør af en overdosis, end der bliver dræbt i trafikken. 205 døde i trafikken i Danmark i 2019, mens narkotika tog livet af 265.


Antidote Danmark og Isabella Mittelstein afholder derfor kurser - hver anden mandag i lige uger - i Projekt Husvilds lokaler på Nyborgvej, hvor såvel gadens folk som socialarbejdere og andre, som er i tæt kontakt med misbrugsmiljøet, kan lære at redde liv.

De seneste år har Antidote Danmark været rundt i Odense og holdt kurser forskellige steder, blandt andet på Café Paraplyen, på forsorgshjemmet St. Danesbo og på herberget. Der blev også uddannet folk, da Hus Forbi havde generalforsamling i Odense.

Sådan ser bagsiden ud på den næsespray, der udgør kernen i det førstehjælpasset, som kan redde liv på gaden i Odense. Her er kort beskrevet, hvad man skal gøre i tilfælde af en overdosis. Foto: Mikkel Mittelstein
Annonce

Udviklingen i Odense

Udviklingen i antallet af narkorelaterede dødsfald i Odense har ellers været for nedadgående siden 2015, hvor 17 personer døde på grund af narkotika. Men noget kan tyde på, at det har haft en uheldig virkning, at kokain har overtaget rollen som det mest populære stof i byen.

Den del kommer undersøgelsen ikke ind på, men skriver dog, at "blandt de centralstimulerende stoffer forekommer kokain hyppigt som forgiftningsårsag både blandt unge og de ældre over 30 år."

Antidote Danmark peger på, at flere mennesker dør af en overdosis, end der bliver dræbt i trafikken. 205 døde i trafikken i Danmark i 2019, mens narkotika tog livet af 265.

Årsagen til dødsfaldene er ifølge rapporten typisk det, videnskaben kalder forgiftning, som er opstået af et blandingsmisbrug. I gennemsnit påvises mellem fire og fem stoffer i undersøgelser af dem, som dør.

Rapportens forfattere mener ikke, at den generelle udvikling i antallet af narkotikarelaterede dødsfald i byerne er signifikant, idet der er udsving i antallet af døde fra år til år i begge retninger.

Narkorelaterede dødsfald i Odense

Så mange døde ifølge Rigspolitiet som følge af narkotika i:

2011: 25; 2012: 10; 2013: 9; 2014: 12; 2015: 17; 2016: 15; 2017: 11; 2018: 8; 2019: 16

Fakta om Antidote:

Antidote er betegnelsen for præparatet naloxone, som bruges til behandling af overdosering med opioider. Opioider er stoffer som morfin, fentanyl, heroin, metadon, oxycodon, kodein, buprenorphin og opium.

Antidote virker, fordi naloxone binder sig til de hjerne-receptorer, som også morfin og heroin binder sig til. På denne måde ophører stoffernes virkning.

Antidote gives som næsespray og er derfor nem at bruge, selvom man ikke har en sundhedsfaglig uddannelse. Antidoten kan på ingen måde misbruges eller bruges forkert, for hvis overdosen ikke skyldes opioider, vil næsesprayen ikke have nogen effekt.

Ingen overdosis er ens, men kan typisk kendes på følgende kendetegn: sløvhed/svær døsighed; manglende bevidsthed; ingen eller unormal vejrtrækning; bleg hud; blå eller grå læber/fingerspidser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce