Annonce
Speedway

DM-guld til fynsk speedway: Fjelsteds vilde triumf på slaggerne i Slangerup

Team Fjelsteds topscorere i guldtriumfen: Anders Thomsen (til venstre) og Peter Kildemand. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
På en stærk holdpræstation vandt Team Fjelsted det danske mesterskab for hold efter en tæt superfinale. Anders Thomsen kørte guldet hjem til Fyn i næstsidste heat, da han kørte sig op fra en sidste- til en førsteplads.

Speedway: Slaggerne i Slangerup passer perfekt for de fynske speedwaykørere hos Team Fjelsted.

To år efter at det fynske speedwaymandskab vandt DM-guld på banen i Slangerup, vandt Team Fjelsted onsdag aften igen DM for hold efter en supertæt superfinale i Speedwayligaen. Fjelsted scorede i alt 38 point, mens Esbjerg fik sølv med 35 point. Holsted tog bronze med 33 point. Værterne fra Slangerup skuffede og sluttede som nummer fire med 26 point. Slangerup mistede pusten i sidste halvdel af den tre timer lange finale til skuffelse for hovedparten af de 2931 tilskuere på speedwayanlægget i Nordsjælland.

Team Fjelsted var kun sluttet på femtepladsen i grundserien, men det fynske mandskab har fået formen til at toppe på det helt rigtige tidspunkt. Med en knusende sejr på samlet 101-66 i de to semifinalematcher sendte Fjelsted sidste års mester, Region Varde, ud i kulden inden finalen, og i selve finalen viste Fjelsted sig som et bredt hold, hvor alle scorede point.

En stor triumf for de fem ærkefynske kørere Peter Kildemand, Anders Thomsen, Frederik Jakobsen, Jason Jørgensen og Benjamin Basso og for den fynske sportschef Morten Svendsen, der stopper på toppen med endnu en guldmedalje. I alt har han været med til at vinde to guld- og tre sølvmedaljer i sine ni sæsoner som sportschef for Team Fjelsted.

- Inden sæsonen havde jeg ikke troet på det. Men det er kæmpe stort, at vi kan vinde DM med et hold, hvor flere af dem har været i Fjelsted, siden de kunne kravle, sagde en rørt Morten Svendsen til TV2 Sport, mens han fik sin lille datter på armen. Datteren var iført en t-shirt med teksten "Min far er en vinder." Så sandt som det er skrevet.

Formstærke Frederik Jakobsen hentede en andenplads til Fjelsted i første heat, men i de tre næste heat måtte Fjelsted hver gang nøjes med et point. Holsted lagde stærkt ud med to heatsejre og førte efter fjerde heat. Slangerup fik en frygtelig start med to sidstepladser, men værterne kørte sig op med to heatsejre i de to næste heat.

Fjelsteds unge Benjamin Basso røg en tur i slaggerne i heat 5 efter nærkontakt med Holsteds Sam Jensen, der blev udelukket. Basso hentede en andenplads i omstarten.

Annonce

Superfinalen

Resultat af Speedwayligaens superfinale i Slangerup:

Nr. 1 Fjelsted med 38 point

Nr. 2 Esbjerg med 35 point

Nr. 3 Holsted med 33 point

Nr. 4 Slangerup med 26 point

Point for Team Fjelsted: Anders Thomsen 12, Peter Kildemand 11, Jason Jørgensen 6, Frederik Jakobsen 5, Benjamin Basso 4.

Tilskuere: 2931.

Kildemand kørte stærkt

Peter Kildemand hentede Fjelsteds første heatsejr i heat 7, da Fjelsted-kaptajnen fra den svære bane 3 trods en sidsteplads efter første sving kørte forrygende på langsiden og overhalede de andre kørere og endte med at køre forbi den førende Kenneth Bjerre fra Holsted på tredje omgang.

Anders Thomsen fulgte op med en perfekt start fra inderbanen i næste heat, og dermed førte Fjelsted med 14 point foran Slangerup med 13 efter heat otte.

Fjelsted fik point i hvert af de første otte heat. Først i niende heat fik Fjelsted en sidsteplads, da Frederik Jakobsen efter et tæt ræs med flere overhalinger sluttede sidst.

Det var uhyre tæt med tre hold - Slangerup, Holsted og Fjelsted - på en delt førsteplads med hver 14 point, mens Esbjerg havde 12 point efter niende af de i alt 22 heat.

Anders Thomsen glemte alt om smerterne i sin skadede hånd, som han snart skal opereres i, og tog sin anden heatsejr i træk i heat 10 og bragte på ny Fjelsted i front.

Vigtig heatsejr

Jason Jørgensen tog en vigtig heatsejr i 15. heat, hvor Holsteds Rasmus Jensen på opløbsstrækningen, hvor han lå på andenpladsen, blev udelukket for at ramme forhjulet på Esbjergs Mathias Nielsen, da Rasmus Jensens motor satte ud. Dermed bragte Fjelsted sig i front med 25 point mod Holsteds 23 point.

Kaptajn Kildemand fulgte op med endnu en Fjelsted-sejr heat 16, så Fjelsted øgede forspringet til tre point ned til Holsted.

Forspringet voksede til fire point efter en andenplads til Frederik Jakobsen i heat 17.

Inden de sidste tre heat var Fjelsted i front med 32 point foran Esbjerg og Holsted, begge med 29 point.

Jason Jørgensen fightede sig til et point i 20. heat, og Fjelsted var kun i front med et point ned til Holsted og to point ned til Esbjerg inden de to sidste heat.

Men Anders Thomsen fightede sig til sejren i aftenens næstsidste heat, selv om den lille fynbo lå sidst efter første sving.

Men han overhalede konkurrenterne en efter en, og på sidste omgang kørte han også forbi Slangerups Jonas Seifert, der førte heatet.

Anders Thomsen knyttede næven i triumf, da han kørte over målstregen som vinder.

Dermed var Fjelsted fire point foran inden sidste heat og kunne ikke længere hentes.

Og så kunne jubelen bryde løs i Fjelsted-lejren efter en fantastisk holdpræstation som en perfekt afslutning på sæsonen.

De fynske kørere og sportschefen løftede den store pokal i aftenmørket over Slangerup og sprøjtede med champagne til den store guldmedalje.

To danske mesterskaber på tre år i den vestfynske speedwayklub, der bestemt ikke råder over ligaens største budget og har lutter fynske kørere på holdkortet. Stærkt kørt.

Den unge Fjelsted-kører Benjamin Basso (til venstre) i duel med Sam Jensen fra Holsted. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Team Fjelsteds sportschef, Morten Svendsen, stopper på toppen med endnu en guldmedalje. I sine ni år som sportschef for Team Fjelsted har han vundet to guld- og tre sølvmedaljer. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Anders Thomsen (med gul hjelmfarve) er kørt forbi Andreas Lyager fra Slangerup. Anders Thomsen sikrede Fjelsted guldet med en stærk sejr i sidste heat, hvor han kørte sig op fra sidste- til førstepladsen i løbet af de fire omgange. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Fjelsted-kaptajn Peter Kildemand (med gul hjelmfarve) presser sig forbi Kenneth Bjerre fra Holsted. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Frederik Jakobsen kørte ikke så stærkt som i semifinalerne mod Region Varde, hvor han blev topscorer, men den 21-årige Fjelsted-kører hentede fem vigtige point i sine fire heat i superfinalen og havde sin andel af DM-titlen. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Fjelsted-topscorer Anders Thomsen (med gul hjelmfarve) er kørt fra Slangerups Andreas Lyager (rød) og Esbjergs Luke Backer (hvid). Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce