Annonce
Erhverv

DLG sløjfer silo mod millionstort kompensationsbeløb: Så hurtigt kan der komme boliger og hotel på havnen

DLGs område på havnen i Assens består ikke kun af den høje kornsilo. Der er flere mindre siloer og bygninger på området. Ifølge borgmester Søren Steen Andersen skal det meste fjernes i forbindelse med etableringen af det nationale kyst- og lystfiskercenter, men han håber, at den høje silo kan komme til at spille en aktiv rolle i centeret. Arkivfoto: Søren Plovgaard
DLG havde en kontrakt på den store kornsilo på havnen i Assens indtil 2030. Men kommunen og DLG har indgået en ny kontrakt, så siloen bliver sløjfet i slutningen af 2023.

Assens: Den store udviklingsplan på havnen i Assens er kommet et vigtigt skridt nærmere sin begyndelse.

Den store kornsilo på havnen, der ejes af landbrugsselskabet DLG, er en del af et større kommunalt område, som DLG ifølge den oprindelige kontrakt har lejet sig ind på indtil 2030. Men nu har landbrugsselskabet indgået en ny kontrakt med Assens Kommune, der sikrer, at DLG sløjfer den tårnhøje kornsilo og lejekontrakten allerede den 31. december 2023.

Det er borgmester Søren Steen Andersen (V) glad for.

Annonce

- Det er et meget vigtigt skridt i forhold til udviklingen af havneområdet. DLG har lejet sig ind på et areal, som vi har ejet længe, og sådan en kontrakt kan jo række nogle år frem. Vi har fået lavet en ordning, hvor DLG er ude i slutningen af 2023, og i mellemliggende periode bruger vi energien på at snakke med forskellige potentielle investorer om, hvordan de kan forestille sig at bygge boliger i området, siger han.

- Er I i kontakt med investorer, der både er interesseret i at bygge boliger og hotel?

- Vi er i dialog med gode kræfter, der repræsenterer forskellige investorer, og det er både inden for det institutionelle og private, siger Søren Steen Andersen.

Kompensation skal indtjenes

For at hive DLG ud af lejekontrakten syv år før tid er på sin vis ikke gratis for Assens Kommune.

Landbrugsselskabet skal nemlig have et kompensationsbeløb på 8,8 millioner kroner, men det beløb regner kommunen med at få igen ved at sælge arealer på havnen til bolig- og hotelbyggeri.


Vi er i dialog med gode kræfter, der repræsenterer forskellige investorer, og det er både inden for det institutionelle og private.

Søren Steen Andersen (V), borgmester


- Du kan sammenligne det med, når vi køber noget jord til nye byggegrunde i eksempelvis Aarup. Så er det et udlæg, indtil man får pengene ind igen. Der har vi en likviditet lige nu som gør, at vi kan gøre det, siger Søren Steen Andersen.

Annonce

DLG bakker op

Ifølge en pressemeddelelse, som Assens Kommune udsendte tirsdag morgen, er DLG glade for den nye kontrakt.

Sådan ser udviklingsplanerne ud for Assens Havn. Grafik: Leif Nørmark

- Assens Kommune, Assens by og Assens Havn står over for en historisk udvikling. Det er en udvikling, som vi gerne vil bakke op om. Derfor er vi tilfredse med, at vi nu har indgået en aftale, som både vi og kommunen bakker op om, siger Lars Fall Thorø fra DLG, som er direktør for koncernlandbrug og lokationschef på Fyn, i pressemeddelelsen.

Det har desværre ikke været muligt at få fat på og stille uddybende spørgsmål til Lars Fall Thorø.

Annonce

Ingen klar plan

Det er planen, at DLGs havneområder og siloen skal være en del af det nye nationale kyst- og lystfiskercenter, men Søren Steen Andersen kan ikke svare på, om det kan have betydning for, hvornår centeret står færdigt, at DLG først ophæver lejekontrakten den sidste dag i 2023.

- Det vil være forkert af mig at sætte en dato på det (hvornår centeret kan åbne, red.). Det skal i gang, som det nu kan, og vi skal have det projekteret.

- Men kan I gå i gang med etableringen af centeret, inden DLG er ude af området?

- Det afhænger af nogle konkrete snakke. Det er klart, at der i en overgangsfase er nogle jordnære praktikaliteter, men vi har haft en god og positiv dialog med DLG hele vejen, så vi finder ud af det, når vi når derhenad, siger Søren Steen Andersen.

Fra DLG-siloen er der udsigt over det meste af havnen i Assens. Det er endnu ikke besluttet, hvilken rolle den høje silo kan spille i det kommende kyst- og lystfiskercenter. Arkivfoto: Christian Nordholt

Han håber dog, at den store kornsilo kan bruges aktivt i det nye kyst- og lystfiskercenter.

- Vores bygningsfolk skal se på, hvad der kan anvendes, og vi har med vilje ikke sagt, hvordan det skal se ud, for det kommer an på omstændighederne. Men jeg håber, at den store silo kan bruges, fordi den er en del af historien i Assens. Når man kommer sejlende ind, har den været en kendetegn sammen med Fyns næststørste kirke med tilhørende kirketårn, den 62 meter høje skorsten ved den tidligere sukkerfabrik og den store kran ved værftet. Sammen er det nogle markante visuelle arkitektoniske varemærker, som spiller sammen på en speciel måde, når man kommer til Assens, siger Søren Steen Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce