Annonce
Sydfyn

Diversiteten skal øges i udsat boligområde: Folk i job eller uddannelse får fortrinsret til boliger i Skovparken

Folk i arbejde eller uddannelse får i fremtiden fortrinsret til de almene boliger i Skovparken. Arkivfoto: Yilmaz Polat.
Personer i arbejde og personer under videregående uddannelse skal have fortrinsret til ledige boliger i det udsatte boligområde Skovparken i Svendborg. Det kriterium er Svendborg Andels-Boligforening, der står for udlejningen, blevet pålagt at indføre.

Svendborg: Har du fast job eller går på en videregående uddannelse, så får du lov til at komme foran i køen til en almen bolig i Skovparken.

Sådan ser fremtiden ud for boligsøgende til det udsatte boligområde i Svendborg.

Svendborg Andels-Boligforening (SAB) bliver således pålagt at give fortrinsret til personer, der er ansat i et job i mindst 25 timer om ugen og som giver en årlig indkomst på mindst 150.000 kroner, og til personer på en SU-berettiget, videregående uddannelse, når der skal anvises boliger i Skovparken.

Området var tidligere på den såkaldte ghetto-liste, men har i dag status som "udsat boligområde", hvilket indebærer, at den stadig har udfordringer med andelen af beboere med "manglende tilknytning til arbejdsmarkedet og manglende grunduddannelse".

Det skal tiltaget her være med til at afhjælpe, så beboersammensætningen i området bliver styrket, forklarer Jan Carlsson, der er by- og boligpolitisk udviklingskonsulent i Svendborg Kommune.

- Når man har lejligheder, der står tomme, og der skal nye ind, skal de fortrinsvis rettes mod folk i arbejde eller under uddannelse for at mikse befolkningen i området noget mere. Det er hovedintentionen med det her, siger han.

Annonce

Spejdet mod Aarhus

Det er en ændring i almenboliglovgivningen, som fører til, at Svendborg Andels-Boligforening skal indføre de nye fortrinskriterier. Ændringer, som den tidligere regering vedtog sidste år med "Parallelsamfundspakken", gav kommuner og staten nye beføjelser i forhold til almene boligorganisationer som et led i indsatsen mod parallelsamfund.

En måde at gøre det på er at gøre det obligatorisk for boligforeninger at bruge ordningen "fleksibel udlejning" ved udlejninger af boliger i et udsat boligområde. Oversat betyder det, at borgere under uddannelse eller med fast arbejde får en lettere vej til en lejebolig i for eksempel Skovparken.

Svendborg Kommune har selv fastsat de endelige kriterier - eksempelvis lønniveauet for den boligsøgende - som SAB skal anvise boligerne efter.

- Dels har vi talt med boligforeningen om det, dels har vi luret lidt på, hvad man bruger andre steder. Vi har blandt andet kigget til Aarhus, som har lavet noget meget parallelt med det, vi gør. Andre steder har de været lidt skrappere, end vi er, fortæller Jan Carlsson.

- Vi kunne godt have strammet kriterierne og sagt, at folk skulle tjene endnu mere for at bo derude, hvis vi syntes det, eller lavet endnu flere regler. Men det ville gøre det sværere at administrere for boligforeningen, og sådan skal det ikke være, siger Jan Carlsson.

Anne Jørgensen, der er formand for SAB's organisationsbestyrelse, har som sådan ingen holdning til, at andelsboligforeningen bliver pålagt fortrinskriterierne, da det er et vilkår, den blot må følge.

Hun vil dog gerne rose kommunen for at fastlægge nogle forholdsvist simple og håndgribelige kriterier.

- En af vores største bekymringer var jo, at der kunne sættes så mange kriterier ind, som gjorde det svært for os at administrere, da det er os, der skal være garant for, at dem, der flytter ind, opfylder kriterierne. Der synes jeg, at kommunen har handlet fornuftigt, og der er en fornuftig balance i forhold til, at man skal følge loven, og at det skal være til at administrere.

Diskriminerende

Tilbage mangler byrådets endelige godkendelse, inden de nye fortrinskriterier i Skovparken træder i kraft. Det sker på byrådsmødet tirsdag.

Allerede nu står det dog klart, at Enhedslisten ikke går ind for det. Listens Jesper Kiel stemte imod punktet, da det nåede Økonomiudvalget i den forgangne uge.

- Jeg synes, man diskriminerer, når man i udgangspunktet går ind og udelukker demmed dårlig indtægt ved at give fortrinsret til dem med flest penge. Det er grundlæggende urimeligt, lyder det fra Jesper Kiel.

- Jeg mener heller ikke, at det her løser noget i verden, og jeg mener, at det er noget, vi bør protestere over, at vi skal tvinges ud i den slags diskrimination af vores borgere, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Sydfyn

Tak til frivillige

Annonce