Annonce
Fyn

Dit gamle papir får masser af nyt liv : Papir genfødes 10 gange og kommer tilbage i ny form hver gang

Det er i disse to bunkerlagre, at henholdsvis pap og papir drysser ned, når det er blevet sorteret. Foto: Christian Nordholt
Hos virksomheden Marius Pedersen i Odense sorterer man det papir og pap, vi putter i papcontaineren hjemme. Derpå sendes det videre til papirfabrikker og lignende, der genanvender det. Avisen fik lov til at komme med på en kigger.

Odense: Papir kan genanvendes helt op til 10 gange. Således er der stor sandsynlighed for, at den avis, du har mellem hænderne nu (medmindre du er digitalt anlagt) engang har været noget andet. Ugeblade og aviser bliver til nye aviser. Gamle aviser bliver til papkasser, og papkasserne bliver til toiletpapirruller og æggebakker.

Første skridt på pappet og papirets vej til genanvendelse er et behandlingsanlæg, hvor pappet og papiret sorteres. Sådan en virksomhed er Marius Pedersen, der holder til på havnen i Odense. Her modtager firmaet den blandede fraktion af pap og papir fra Odenses, Ærøs og Middelfarts borgere.

- Den affaldsstrøm, der kommer fra borgerne, er en råvarestrøm. For det er jo faktisk ressourcer, og ikke affald, siger senior salgskonsulent Ole Strøm, der håber, at borgere fortsat bliver mere bevidste om, at det gør en forskel at sortere sit affald korrekt.

Genanvendelse af pap og papir

Pap og papir kan genbruges syv til 10 gange.

Genanvendelse af pap og papir foregår stort set på samme måde, som når man laver papir af træ, dog med den forskel, at urenheder og tryksværte skal fjernes, inden papiret opløses til fibre, som efterfølgende laves til nye produkter.

Det gamle pap og papir kan blive til skrivepapir, kuverter, aviser, ruller i køkkenruller og toiletpapir, kaffe- og tefiltre og æggebakker. Til nogle ting kan man bruge 100 procent genbrugspapir, for eksempel aviser, mens man til eksempelvis mælkekartoner bruger 100 procent nye fibre.

Papir, der ikke har været genanvendt før eller kun genanvendt få gange, kan blive til helt hvidt papir. På et tidspunkt vil det dog blive svært at få fjernet tryksværten i tilstrækkelig grad, og så vil det oftest blive genanvendt til æggebakker og lignende.

I sidste ende betyder en bedre genanvendelse af papir og pap et mindre behov for at fælde træer, hvilket gavner miljøet.

Pizzabakker giver problemer

I en enorm hal, der engang var produktionshal for et Odense Stålskibsværft, inden det rykkede ud på Lindø, læsser skraldebilerne af i et imponerende og støvet syn af gamle aviser, telefonbøger, reklamer, bøger og kartonbokse, der engang har indeholdt litervin.

Her sker der en udtagekontrol, hvor en medarbejder manuelt går læsset igennem og tjekker, at det er som, det skal være inden for den fejlmargin, Marius Pedersen tillader.

Et stort stykke neonfarvet plastik, måske et hedengangent badebassin, stikker i øjnene, når man kigger ud over det imponerende bjerg af alle tænkelige slags pap og papir. En æske med papvin har også fundet vej, hvilket ville være fint, bortset fra at ejermanden ikke har fjernet selve folieposen, som vinen har været i. Det samme er tilfældet med en Føtex-pose fyldt med læste aviser. Tanken bag er ganske fin, men plastikposen ødelægger de fine intentioner.

Det forurener ressourcerne på samme måde, som juice- og mælkekartonerne og især et betragteligt antal pizzabakker, gør. Sidstnævnte er et af de største problemer for Marius Pedersen. For godt nok er pizzabakkerne lavet af pap, men med madolie eller madrester hører de til hos restaffaldet.

Annonce

Genanvendelse over 80 procent

- Der skal ikke så meget til. Du skal heller ikke putte mere end 20 centiliter diesel i en benzinbil, før det går galt. På samme måde forurener en enkelt plasticpose den her fraktion, siger Ole Strøm, inden han tilføjer:

- Men generelt er folk gode til at sortere. Der er små udfald, men vi laver ikke mange fejlsorteringer. Vi har en genanvendelsesprocent på over 80.

Når genanvendelsesprocenten er så høj, mener Ole Strøm, at det i høj grad skyldes, at borgerne har vænnet sig til at sortere pap og papir.

Det er for det første forholdsvis simpelt at se, hvad der er pap og papir. Og så er det blevet en indarbejdet vane hos folk, ligesom at man tager sikkerhedssele på, når man sætter sig ind i bilen.

Følsomme papirer markuleres ned til frimærkestørrelse og sendes videre til papirfabrikker, der genanvender det. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Det sner med papir

En gummiged tager et læs fra bjerget og smider det ned på et bånd, som fragter den blandede fraktion op på en stor sigte, hvor den reelle sortering foregår. Det sker manuelt på den måde, at der står en medarbejder og sorterer store stykker pap fra. Det bliver smidt ned i et bunkerlager og bliver til den fraktion, der kaldes blandet pap. Her kan ligge alt fra mindre papkasser til kartonstykker.

Det, der ikke bliver sorteret manuelt fra, kører videre hen ad båndet, indtil også det falder ned som sne i et andet bunkerlager, der kaldes læste aviser. Især ugeblade og aviser fylder godt op her, men et enkelt brev fra en pensionskasse stikker frem. Ole Strøm bemærker, at det hænder.

- Det er ikke noget, vi hverken fraråder eller opfordrer til. Men spørger du mig, om jeg ville smide personlige papirer i papcontaineren, er det et klart nej, siger han.

Marius Pedersen modtager dog også betragtelige mængder fortrolige papirer fra virksomheder i et lukket system, hvor papiret makuleres og derefter videresendes i frimærkestørrelse til papirfabrikker, der genanvender det.

Efter sorteringen i fraktioner presses pappet sammen i store baller, mens vægtfylden i fraktionen læste aviser er så høj, at der ikke er grund til at presse dem sammen. De samles blot i baller på 600-700 kilo.

Ballerne stilles klar til afhentning, og papirfabrikker, både fra Danmark og andre EU-lande, især Holland og Tyskland, henter materialet og starter sætter pappet og papirets genfødsel i gang.

Aviser og reklamer fylder godt til i læsset, men bøger finder også vej til papcontaineren. Foto: Christian Nordholt
Ølbakkerne, her fra Slots Pilsner, hører rigtigt nok til i pap- og papircontaineren, men den plast, der er udenom, skal tages af - ellers mindsker man genanvendelsen. Foto: Christian Nordholt
Det er helt essentielt, at pappet og papiret opbevares i et tørt miljø. Et drivvådt læs kan man nemlig ikke bruge. Det er når, pappet og papiret bliver vådt, at man kan fratage fibrene, som bruges i genanvendelsen. Foto: Christian Nordholt
Her ses det markulerede papir til venstre og pap til højre. Foto: Christian Nordholt
Marius Pedersen modtager en hel del fortrolige eller personfølsomme oplysninger. De håndteres i et lukket system og markuleres ned i frimærkestørrelse. Foto: Christian Nordholt
Pappet presses sammen i baller, mens papir har så høj en vægtfylde, at det ikke er nødvendigt. Foto: Christian Nordholt
I den store hal sidder der røgdetektorer i hver ende, som går i gang og tilkalder brandvæsenet, hvis der skulle være optræk til brand. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Debat

Assens kommune må korrigere en fejl

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Sport

Danmark er klar til semifinalen

Fyn

Nu vender de sidste tilbage på arbejdspladsen: Ansatte har savnet kollegaerne men ikke vækkeuret

Kerteminde For abonnenter

- Det er livsfarligt at køre ud af min indkørsel: Skilt og skov i vejen for Niels

Nyborg

Centerleder vil have bus til badelandet: - Vi ville få flere gæster, hvis der gik en bus herud

Annonce