Annonce
Odense

Discodans i komplet tavshed vækkede undren

Man kan se på høretelefonernes farve (rød, grøn, blå), hvilken musik de andre på "dansegulvet" lytter til. På den måde kan man orientere sig hen mod dem, der lytter til det, man selv lytter til. Foto: Christian Nordholt
Ugen igennem omdannes byens pladser til et lydløst diskotek. Vi var med første aften.

Odense: Tre unge teenagepiger danser så sveden pibler. De har danset nonstop i tre kvarter, og intet ser ud til at sætte en stopper for den kæmpe fest, de har midt på Gråbrødre Plads.

Ugenerede af det faktum, at folk stirrer undrende på dem. Nogle smiler, andre står bare måbende. Der er fuldstændig tavshed, indtil en af pigerne råber til veninderne, så hun er sikker på, at de kan høre det igennem høretelefonerne:

- Lad os gå over til lysene og danse.

Mens pigerne danser over til en sort ladcykel med fire lysende neon-cylindre, danser en fyr i en spraglet skjorte ved siden af dem helt for sig selv. Det er Andrea Wolff. Det er ham, der sat gang i festen midt på torvet.

Han har, ligesom de tre dansende piger og enkelte andre dansere, sorte høretelefoner på, som kan lyse med tre forskellige farver.

Farverne indikerer tre forskellige kanaler med blandt andet discomusik fra 70'erne og hip hop fra 90'erne og 00'erne, som folk danser til i tavshed. Lidt ligesom man ville gøre det på et dansegulv bare uden bassen strømmende ud af højtalerne.

Annonce

Silent Disco

Idéen om en dansk udgave af Silent Disco udsprang for omkring tre år siden på den tyske motorvej i retning mod Danmark.

Den tyske byplanlægger Andreas Wolff, der har boet i Danmark siden 2012, blaffede fra Tyskland til Danmark. Her blev han samlet op af en ældre herre ved navn Gerd Speer, der arrangerede Silent Disco i Tyskland.

- Han var omkring 70 år og havde den mest fantastiske energi, var virkelig glad og elskede at arrangere de her fester. Der kunne jeg bare mærke, at hvis der er en, der brænder så meget for det, så må der være noget om det. Så inviterede jeg ham til Danmark for tre år siden, hvor vi lavede vores fest under Bispeengbuen, og det var bare den mest fantastiske oplevelse for mig, siger Andreas Wolff, der siden har dannet en fire-mand stor virksomhed omkring Silent Disco, som er den eneste af sin slags i Danmark.

Ifølge Andreas Wolff startede de første Silent Discos i USA for omkring 20 år siden. Inspirationen kommer fra en finsk futuristisk film fra 1969, der hedder Ruusujen Aika, hvor skuespillerne dansede rundt på samme måde med store høretelefoner.

Silent Disco kan i denne uge opleves på Gråbrødre Plads fra kl. 20.00 til 22.00 onsdag og fra kl. 18.00 til 22.00 torsdag.

Sidste mulighed for at opleve det er i Flakhaven på lørdag kl. 15.00 til 17.00 og fra kl. 21.00 til 23.00.

Prisen for at deltage er sat til at være 50 kroner, men kan langt hen ad vejen ende med at være gratis for at få flest muligt med. Det gjorde man på førstedagen.

- Ret nervepirrende

Festen virker umiddelbart spontan, men er en del af HCA Festivals, som har booket Silent Disco og idémanden bag det, Andreas Wolff.

- Det er første gang, vi er på Fyn, så der er lige en barriere, der skal overvindes for folk, siger han.

Til at overvinde den barriere er der tre frivillige fra HCA Festivals, som stikker høretelefoner i hænderne på forbipasserende for at lokke dem ind på "dansegulvet". Der er også tre mere eller mindre professionelle dansere fra Odense Elite Teater, som er med til at rulle festen hurtigere i gang og skabe moment fra starten, hvor deltagere måske vil finde det en smule akavet.

De tre dansere er Mikkel Damsgaard, Victor Ayral og Frida Bertelsen på henholdsvis 17, 17 og 22 år. De unge herrer har aldrig prøvet Silent Dicso før, mens Frida Bertelsen har prøvet det to gange tidligere, blandt andet på Distortion i København med tusindvis af deltagere.

- Selvom jeg har prøvet det før, er det første gang, jeg er med til at starte festen. Det er ret nervepirrende, grænseoverskridende og en smule akavet. Men vi sørger for at smile og udstråle en masse energi og ikke virke akavet, fordi så tror jeg også, det bringer folk ind, siger Frida Bertelsen.

Det skaber en boble

Silent Disco blev dannet for tre år siden af Andres Wolff, og er den eneste af sin slags i landet. Man finder lignende koncepter i mange andre lande, så da Andres Wolff blev introduceret for det, var det oplagt at få til Danmark.

- Jeg oplevede, hvordan jeg selv bevægede mig meget mere frit i byrummet og oplevede, hvordan den boble, som høretelefonerne skaber, gjorde, at jeg kunne være mere fri i min dans og i mine udtryk. Dér kunne jeg bare mærke, at det var helt fantastisk, og siden fik jeg lyst til at give det videre og skabe events, hvor folk kan opleve det, siger han.

Andreas Wolff forklarer, at der opstår en spontanitet og frihed i dansen, som er en helt anden end på et almindeligt dansegulv. Dog medgiver han, at det umiddelbart ser tosset ud, som han selv udtrykker det.

I dag er Silent Disco en succesfuld virksomhed med tre andre ansatte, som optræder til festivaler og events i København. Nogle gange placerer Andreas Wolff også bare sin store ladcykel på en tilfældig plads for at starte en tavs fest op helt spontant.

Både turister og lokale kastede sig ud i dansen. Det var et hit blandt alle aldersgrupper. Foto: Christian Nordholt

Tilsyrede ben

Hen ad aftenen, mens mørket falder på og de lysende høretelefoner lyser mere og mere op, kommer der flere til, og snart består "dansegulvet" af nye mennesker. De tre teenagepiger danser stadig trofast videre og er snart oppe på to timer.

Pigerne forklarer, at de tilfældigvis kom forbi arrangementet og fik stukket et par høretelefoner i hånden af en af de frivillige. De var solgt fra starten og håber da også at komme igen de næste par aftener, når Silent Disco afvikles på Gråbrødre Plads onsdag og torsdag samt lørdag i Flakhaven.

Man må håbe, at benene ikke er syret alt for meget til for trioen.

- Det var med til at få livsglæden til at boble, lød det fra Anne Strange, der sammen med sine venner vrikkede med hofterne, da de tilfældigvis kom forbi Silent Disco. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce