Annonce
Fyn

Direktørsvindel sker ofte, når chefen holder fri

Her er den første mail, som svindleren sendte til Møllegårdens Planteskole. Der fulgte flere mails fra personen, som udgav sig for at være planteskolens ejer, Lars Strarup. Foto: Nils Svalebøg.
Tjek fakturaer to gange og spørg direktøren, om betalingen er rigtig, hvis du er i tvivl, lyder rådet fra politiet.

Ringe: I midten af juni modtog Møllegårdens Planteskole en anmodning om at betale en faktura på 59.250 euro til et engelsk firma.

Anmodningen kom fra en person, som udgav sig for at være planteskolens ejer, og den fremgangsmåde er typisk for denne slags svindel, der går under betegnelsen "direktørsvindel". Den kan bestå i, at en økonomiansvarlig modtager enten falske fakturaer eller mails, som tilsyneladende kommer fra en chef eller kollega, der beder om at få overført et beløb til en bankkonto.

Forsøgene på direktørsvindel er udbredt. Berlingske Business spurgte i 2017 de 1000 største danske virksomheder, om de havde oplevet et svindelforsøg, og blandt de 195 virksomheder, som svarede på rundspørgen, havde to ud af tre været udsat for forsøg på direktørsvindel.

Svindelforsøgene sker ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi ofte i ferieperioder.

- Svindlerne har ofte hacket sig ind i virksomheden tidligere. Derfor ved de, hvornår direktøren er afsted på ferie. De ved, hvordan han formulerer sig, og kan formulere sig på korrekt dansk. Og det ser ud, som om mailen kommer fra direktøren.

- Derfor hopper mange medarbejdere på det. Det sker for både offentlige og private virksomheder, siger specialkonsulent Christian Østergaard fra politikredsens kriminalpræventive sekretariat.

Annonce

Dobbelttjek - og ring til direktøren

Det skete eksempelvis i Odense Kommune, hvor en kontorchef blev overtalt til at overføre 39.450 euro, knap 294.000 kroner, til en engelsk bank, efter en mailkorrespondance med en person, som udgav sig for at være borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Det lykkedes efterfølgende kommunen at få cirka 55.000 kroner tilbage fra den engelske bank.

Politiet opfordrer til, at fakturaer og betalinger kontrolleres to gange. Og så bør mailprogrammer selvfølgelig holdes opdateret, så de fleste svindelmails bliver filtreret fra.

- Og ring tilbage til direktøren og tjek, at det er rigtigt. Du får et skulderklap af direktøren, hvis du har undgået, at der bliver overført et større beløb til en udenlandsk bankkonto, hvor man aldrig ser pengene igen, siger Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Hvis du bliver udsat for økonomisk svindel via for eksempel en mail, kan du anmelde det på politi.dk/anmeld/it-relateret-oekonomisk-kriminalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];