Annonce
Nyborg

Direktør om naboskab med whiskydestilleri: Vi bliver et godt match

Som direktør i Lokale- og Anlægsfonden har Esben Danielsen været optaget af et finde en ny domicil, som har noget unikt over sig. Det har man fundet i det tidligere DSB-værksted på Holmen i Nyborg. PR-foto

Det kom som et chok for medarbejderne i Lokale- og Anlægsfonden, da regeringen besluttede at rykke de 15 statslige arbejdspladser fra hovedstaden til Nyborg. Siden har de været på utallige besøg i bæltbyen og forelsket sig i et tidligere DSB-værk

Annonce

Nyborg: Der bliver ikke tale om at bygge nyt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var fast i kødet, da han sidste år i januar annoncerede udflytningen af cirka 400 statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet.

Med på listen var Lokale- og Anlægsfonden, som i dag har til huse på Holmen i København, men som fremover skal ligge på Holmen i Nyborg - nærmere bestemt i bygninger tilhørende whiskydestilleriet på Holmens Boulevard.

Valget af det tidligere DSB-værksted er langt fra noget tilfælde, fortæller fondsdirektør Esben Danielsen. Tværtimod er det resultatet af en lang udvælgelsesproces, hvor man på et tidspunkt opererede med mindst otte alternativer.

Blandt dem var en gammel DSB-Storebæltsfærge, det tidligere dommerkontor i midtbyen, som i dag rummer en del af kommunens administration, Bryggergården, en gammel ladebygning på Holckenhavn Gods, firmaidrætten, det tidligere arresthus i Stendamsgade og diverse erhvervslejemål.

Hele to gange var samtlige 14-15 medarbejdere i Lokale- og Anlægsfonden på besøg i bæltbyen, men i alt har man besøgt Nyborg omkring 30 gange i jagten på den helt rigtige løsning.

- Vi er en lidt special størrelse, der arbejder med kombinationen af arkitektur og fritidsliv. Så vi vil gerne bo et sted, hvor vi har en eller anden form for link til det arbejde. Det handler blandt andet om, hvordan man kan bruge gamle industribygninger på en ny måde. Og her passer bygningen ved destilleriet perfekt ind, forklarer Esben Danielsen.

Lokale- og Anlægsfonden

Lokale- og Anlægsfonden blev etableret for 25 år siden og råder over en egenkaital på ikke mindre end 140 millioner kroner. Penge, som Danmarks Idræts-Forbund, DGI, Dansk Firmaidrætsforbund og Dansk ungdoms Fællesråd har skudt ind.

Fonden har til opgave at udvikle og rådgive om byggeprojekter indenfor idræts-, fritids- og kulturlivet. Blandt andet har man støttet etableringen af det nye multibassin i Nyborg. En proces, som medarbejderne nu kan følge på tæt hold.

I alt udloder fonden 80-90 millioner kroner om året til projekter, som man arbejder med. De stammer fra tipsmidlerne, og det er samtidig forklaringen på, at regeringen har kunnet diktere, hvor Lokale- og Anlægsfonden skal bo.

Annonce

Central placering

Også placeringen tæt på motorvejen og tæt på banegården er en klar fordel. I det hele ville det have været oplagt at placere Lokale- og Anlægsfonden i Nyborg fra begyndelsen, mener Esben Danielsen.

- Selvfølgelig er vi ude ved de projekter, som vi støtter rundt om i landet. Det bliver der ikke ændret på. Men vi kunne godt tænkes os engang imellem at samle de projekter til fælles læring og workshops i stedet for, at vi arbejder med dem én ad gangen. Her er en placering midt i Danmark helt ideel. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at det er gået op for os, hvor god en nabo vi får i whiskydestilleriet. Når vi gerne vil samle folk til en konference, er det et match af de heldige, at vi kan bo sammen med nogen, der er tager sig af restaurant og beværtning. Vi forventer faktisk, at vi kan få et samarbejde omkring den del, fortæller han.

Bygningen, hvor Lokale- og Anlægsfonden får adresse, skal dog først sættes i stand. Renoveringen vil koste i omegnen af cirka syv millioner kroner, som betales af ejeren, Ørbæk Bryggeri. Det har taget lidt tid at få landet en aftale omkring netop denne del, og det er - sammen med ønsket om at finde det helt rigtige sted - forklaringen på, at man først kan melde noget ud nu, lyder det fra Esben Danielsen.

Isolering, udskiftning af vinduer og et nyt indgangsparti er blot nogle af de delelementer, som renoveringen indeholder. Indvendig bliver stedet indrettet med arbejdspladser i den ene ende og et mødecenter i det andet.

I den sidste del vil der blive knyttet et køkken til, og det er meningen, at whiskydestilleriet kan bruge det til egne arrangementer i weekenden eller på andre tidspunkter, hvor Lokale- og Anlægsfondens ansatte ikke er på arbejde.

Annonce

Étbenet arbejdet

Flytningen til Nyborg åbner muligheder for andre former for samarbejde, påpeger direktøren og nævner specifikt Dansk Firmaidrætsforbund og Dansk Skoleidræt, der begge er landsdækkende organisationer med hovedsæde i netop Nyborg. Men også i DGI Fyn forventer man at samarbejde langt tættere med i den kommende tid.

- Når man arbejder som lokale- og anlægsfond er det lidt étbenet, fordi vi arbejder med byggeriet eller rammerne om en given aktivitet. Det er fint nok, men det er ikke noget værd, hvis aktiviteten ikke følger med. Derfor har vi gennem de seneste fem år styrket samarbejdet med aktører, der kan være med til at skubbe på i forhold til selve aktiviteten. For eksempel har Dansk Firmaidrætsforbund arbejdet med bevægelse på de tekniske skoler i Danmark. Det er det sted i Danmark, hvor unge mennesker bevæger sig mindst, når vi ser på ungdomsuddannelser. Sådan et område vil vi også gerne arbejde med. Hvorfor har I ikke set det match før, kan du spørge, men sådan er verden så underlig, bemærker Esben Danielsen.

I forbindelse med udflytningen af de statslige arbejdspladser har der været mange historier fremme om medarbejdere, der ikke ønskede at flytte med. Det gælder dog ikke Lokale- og Anlægsfonden. Ud over en enkelt ansat, der sagde op lige efter udmeldingen, har alle tilkendegivet, at de godt kan se sig selv i Nyborg-løsningen.

Esben Danielsen lægger dog ikke skjul på, at den umiddelbare reaktion fra personalet var en mild grad af chok. Og på sin vis er den tilstand nu vendt tilbage, efter at det er meldt ud, at Lokale- og Anlægsfonden flytter ind på i det tidligere DSB-værksted inden udgangen af 2019.

- Vi opfatter os selv som heldige, fordi vi er landet et sted, som vi kan bruge. Men du kan sagtens opleve medarbejdere, der stirrer tomt ud i luften ved tanken om, at det snart er alvor. Jeg vil ikke kalde det chok, mere - lad os sammen tage en dyb indånding.

Der er i øvrigt ingen af medarbejderne, der planlægger at bosætte sig i Nyborg i forbindelse med udflytningen, oplyser fondsdirektøren. I stedet vil de pendle frem og tilbage over bæltet. En enkelt ansat er dog bosat på Nordfyn og vil derfor få kortere vej til kontoret.

Bygningen ejes i dag af Ørbæk Bryggeri og skal sættes i stand, så det matcher destilleriet, der ligger få meter derfra. Foto: Kasper Riggelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn For abonnenter

Beskylder søfartsmuseum for at være uprofessionelt: Brug Facebook til at formidle historie - ikke private holdninger

Annonce