Annonce
Fyn

Direktør i Fynsk Erhverv er bekymret: Vi skal betale regningen i nyt udspil til finanslov

Direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt, mener, det er problematisk, at regeringen agter at pålægge det erhvervsliv, som skal sikre vækst, beskæftigelse og finansiering af netop fremtidens velfærd, større økonomiske byrder. Arkivfoto: Michael Bager
Erhvervslivet kommer til at betale en del af regningen i regeringens finanslovsforslag. Hos Fynsk Erhverv er man bekymret over, at der pålægges større økonomiske byrder på de virksomheder, der skal være med til at finansiere øget velfærd.

Onsdag fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens udspil til en finanslov for 2020. I forslaget er der lagt op til, at erhvervslivet skal betale en del af regningen for øget velfærd.

Det bekymrer hos interesseorganisationen Fynsk Erhverv:

- Finansministeren fremhæver flere gange i forbindelse med præsentationen af finanslovsforslaget, at velfærd er vigtigere end skattelettelser. Men det forekommer mig noget problematisk, at pålægge det erhvervsliv, som skal sikre vækst, beskæftigelse og finansiering af netop fremtidens velfærd, større økonomiske byrder. Det bekymrer mig, at man pålægger afgifter med den ene hånd og samtidig forventer, at erhvervslivet kan bidrage yderligere til at finansiere vores velfærd fremover. Det, synes jeg, er et paradoks, konstaterer direktør for Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.

Hun understreger, at der også er elementer i finanslovsforslaget, som kan gavne erhvervslivet på lang sigt, for eksempel øget fokus på uddannelse og bæredygtig omstilling. Men det klare signal om, at erhvervslivet i højere grad skal bidrage til at betale regningen, kan også ramme de fynske virksomheder.

Regningen til erhvervslivet

Finanslovsforslaget er ikke blevet gennemgået med tættekam hos Fynsk Erhverv endnu. Men indtil videre kan organisationen udpege tre punkter, der kan få negative konsekvenser for fynsk erhvervsliv.

1. Tilbagerulning af lempelser vedrørende bo- og arveafgift. Afgiften sættes op fra nuværende seks procent til 15 procent. Det vil ifølge regeringen indbringe en milliard kroner.

2. Firmaer skal fremover betale de første 40 dage af en langtidssygemelding mod nu 30. Det skal give 215 millioner i kassen i 2020.

3. Bredbåndspuljen til omkring 100 millioner om året skal sløjfes.

Annonce

Grøn omstilling kan blive påvirket

Finanslovsudspillet lægger blandt andet op til, at firmaer fremover skal betale de første 40 dage af en langtidssygemelding mod nu 30. Det skal give 215 millioner kroner i 2020.

Derudover vil man tilbagerulle den tidligere regerings lempelser af bo- og gaveafgifter, så afgiften bliver sat op til 15 procent mod de nuværende seks procent. Det vil ifølge regeringen indbringe en milliard kroner.

- Det, synes vi, er problematisk. Vi ved, at rigtig mange virksomheder står foran et generationsskifte i løbet af de næste år og ved at hæve afgiften, så trækker man likviditet ud af virksomheden og giver næste generation en sværere start. Man risikerer, at der ikke kommer de investeringer, der ellers ville komme, når næste generation sætter sig, fastslår Jytte Reinholdt.

Ifølge en undersøgelse fra Danske Bank står 20 procent af de fynske virksomheder over for et generationsskifte inden for de næste fem år.

Samtidig med øgede afgifter ytres der fra politisk side stadig stort ønske om, at virksomhederne investerer i grøn omstilling. Men ifølge Jytte Reinholdt kan de øgede afgifter betyde, at investeringer i for eksempel bæredygtige omstilling kan blive påvirket.

- Det er et dårligt signal til virksomhederne på et tidspunkt, hvor man har fået ret god opbakning fra erhvervslivet til at være med i den grønne omstilling. Vi så hellere, at man skabte økonomiske incitamenter til at sætte skub i den grønne omstilling.

Annonce

Slut med bedre bredbånd

I udspillet vil regeringen desuden sløjfe den bredbåndspulje, som den tidligere regering hvert år har afsat til at sikre hurtigt internet i provinsen.

I en undersøgelse Fynsk Erhverv lavede tidligere på året, svarede 81 procent af virksomhederne i organisationens erhvervspanel, at det er vigtigt for udviklingen i deres virksomhed, at der bliver bedre bredbånds- og mobiltelefoni dækning.

- Sløjfningen af bredbåndspuljen trækker klart i den forkerte retning. Man skulle hellere skabe større incitamenter for, at vi får fuld dækning for bredbånd og mobiltelefoni over hele landet. Det er ikke blot et krav fra erhvervslivet, men også et krav for at det er attraktivt at bosætte sig på Fyn uden at risikere at blive koblet af den digitale udvikling, siger Jytte Reinholdt.

Om beslutningen sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet, at regeringen vil evaluere projektet og på baggrund deraf tage stilling til, om der skal afsættes penge til at forlænge puljen.

Finansminister Nicolai Wammen er her på vej til at præsentere det finanslovsudspil, som blandt andet direktøren i Fynsk Erhverv retter en markant kritik imod. Foto: Scanpix
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce