Onsdag fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens udspil til en finanslov for 2020. I forslaget er der lagt op til, at erhvervslivet skal betale en del af regningen for øget velfærd.
Det bekymrer hos interesseorganisationen Fynsk Erhverv:
- Finansministeren fremhæver flere gange i forbindelse med præsentationen af finanslovsforslaget, at velfærd er vigtigere end skattelettelser. Men det forekommer mig noget problematisk, at pålægge det erhvervsliv, som skal sikre vækst, beskæftigelse og finansiering af netop fremtidens velfærd, større økonomiske byrder. Det bekymrer mig, at man pålægger afgifter med den ene hånd og samtidig forventer, at erhvervslivet kan bidrage yderligere til at finansiere vores velfærd fremover. Det, synes jeg, er et paradoks, konstaterer direktør for Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.
Hun understreger, at der også er elementer i finanslovsforslaget, som kan gavne erhvervslivet på lang sigt, for eksempel øget fokus på uddannelse og bæredygtig omstilling. Men det klare signal om, at erhvervslivet i højere grad skal bidrage til at betale regningen, kan også ramme de fynske virksomheder.
Regningen til erhvervslivet
1. Tilbagerulning af lempelser vedrørende bo- og arveafgift. Afgiften sættes op fra nuværende seks procent til 15 procent. Det vil ifølge regeringen indbringe en milliard kroner.
2. Firmaer skal fremover betale de første 40 dage af en langtidssygemelding mod nu 30. Det skal give 215 millioner i kassen i 2020.
3. Bredbåndspuljen til omkring 100 millioner om året skal sløjfes.
Grøn omstilling kan blive påvirket
Finanslovsudspillet lægger blandt andet op til, at firmaer fremover skal betale de første 40 dage af en langtidssygemelding mod nu 30. Det skal give 215 millioner kroner i 2020.
Derudover vil man tilbagerulle den tidligere regerings lempelser af bo- og gaveafgifter, så afgiften bliver sat op til 15 procent mod de nuværende seks procent. Det vil ifølge regeringen indbringe en milliard kroner.
- Det, synes vi, er problematisk. Vi ved, at rigtig mange virksomheder står foran et generationsskifte i løbet af de næste år og ved at hæve afgiften, så trækker man likviditet ud af virksomheden og giver næste generation en sværere start. Man risikerer, at der ikke kommer de investeringer, der ellers ville komme, når næste generation sætter sig, fastslår Jytte Reinholdt.
Ifølge en undersøgelse fra Danske Bank står 20 procent af de fynske virksomheder over for et generationsskifte inden for de næste fem år.
Samtidig med øgede afgifter ytres der fra politisk side stadig stort ønske om, at virksomhederne investerer i grøn omstilling. Men ifølge Jytte Reinholdt kan de øgede afgifter betyde, at investeringer i for eksempel bæredygtige omstilling kan blive påvirket.
- Det er et dårligt signal til virksomhederne på et tidspunkt, hvor man har fået ret god opbakning fra erhvervslivet til at være med i den grønne omstilling. Vi så hellere, at man skabte økonomiske incitamenter til at sætte skub i den grønne omstilling.
Slut med bedre bredbånd
I udspillet vil regeringen desuden sløjfe den bredbåndspulje, som den tidligere regering hvert år har afsat til at sikre hurtigt internet i provinsen.
I en undersøgelse Fynsk Erhverv lavede tidligere på året, svarede 81 procent af virksomhederne i organisationens erhvervspanel, at det er vigtigt for udviklingen i deres virksomhed, at der bliver bedre bredbånds- og mobiltelefoni dækning.
- Sløjfningen af bredbåndspuljen trækker klart i den forkerte retning. Man skulle hellere skabe større incitamenter for, at vi får fuld dækning for bredbånd og mobiltelefoni over hele landet. Det er ikke blot et krav fra erhvervslivet, men også et krav for at det er attraktivt at bosætte sig på Fyn uden at risikere at blive koblet af den digitale udvikling, siger Jytte Reinholdt.
Om beslutningen sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet, at regeringen vil evaluere projektet og på baggrund deraf tage stilling til, om der skal afsættes penge til at forlænge puljen.