Annonce
Odense

Direktør i forvaltning: - Vi laver først lokalplan, når der er en investor

By- og Kulturforvaltningens direktør Anne Velling Christiansen. Arkivfoto

Direktør for By- og Kulturforvaltningen Anne Velling Christiansen bliver spurgt, hvorfor bygninger, der er registrerede som bevaringsværdige, kan blive revet ned.

Hvordan kunne Byggesag-afdelingen lade en medarbejder give tilladelse til nedrivning?

- Fordi der ikke var lavet juridiske save-registreringer af bygningerne, og dermed var det faktisk en korrekt sagsbehandling. Senere opdagede vi, at Odense Bys Museer ikke var blevet bedt om en udtalelse. Derfor inviterede vi Odense Bys Museer med på en besigtigelsestur for udvalget for at fremlægge deres synspunkter. De indgik efterfølgende skriftligt i den politiske beslutningsproces.

Hvorfor er der ikke lavet save-registreringer, når det står på bygningerne i kommuneplanen og byomdannelsesplanen fra 2016?

- Vi har ikke fulgt kommuneplanen og havneomdannelsesplanen op med en konkret forpligtende planlægning, før situationen og ønsket om nedrivning opstod. Udvalget kunne have sat en sag i gang om en lokalplan, hvis de havde ønsket det.

Der blev sat save-værdier for mere end 20 år siden (Kommuneatlas Odense, 1996-97, red.), så hvorfor er der ikke sat registreringer på eller lavet lokalplan for området?

- Vi laver typisk først lokalplan for et område, når der er en investor.

Men på den måde bliver planerne i Byomdannelsesplanen 2.0 jo intet værd?

- Byomdannelsesplanen er ikke bindende for planlægningen, den sætter udelukkende retningen og viser de intentioner, der er med et område.

To gange inden for få måneder har By- og Kulturforvaltningen set gennem fingre med saveregisteringer i byomdannelsesplanen og undladt at registrere siloer, der nu skal rives ned - først ved Kielgade og nu på Siloøen. Kan du huske, at I har lyttet til save-registreringerne og bevaret noget?

- Odense Kommune købte den ene blå kran, der står ved Gammelsø, af Odense Havn med henblik på bevarelse. Desuden er siloen på Byens Ø bevaret.

Hvorfor optræder der save-registreringer på flere typer planer, hvis I ikke tager hensyn til dem?

- Det vigtigste er, at vi som forvaltning har lagt det hele frem for politikerne, inden tilladelsen blev givet. De fik oplysninger om områdets historie, ordlyd i havneomdannelsesplanen, mulighederne i et kommende projekt, bygningernes stand, omkostningerne ved ombygning og meget mere.

Hvornår bliver siloerne revet ned?

- Det ved jeg ikke, det gør Odense Havn A/S, som ejer grunden.

Hvor står sagen nu?

- Vi forventer at få bestilling på lokalplan fra den kommende investor.

Hvad er mulighederne for at omgøre den?

- Det er en såkaldt begunstigende forvaltningsakt, hvilket nok vil gøre det vanskeligt at gøre den om. Den eneste måde, Odense Kommune selv kan stå for udviklingen på Siloøen er, hvis kommunen køber grunden af Odense Havn A/S til markedspris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];