Annonce
Fyn

Direktør i Alzheimerforeningen: - Gps til demente må ikke blive en sovepude

Ifølge direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, skal der være tilstrækkeligt med personale på landets plejecentre for at sikre, at de demente ikke forlader deres bolig. Pressefoto
Selv om Alzheimerforeningen mener, at det er en god idé at udstyre demente med en gps, er det ikke den eneste løsning på, at demente beboere forlader plejehjemmene. Direktør i foreningen, Nis Peter Nissen, mener, at det kræver mere plejepersonale at sikre, at de demente ikke forlader plejehjemmet.

Et af de klassiske kendetegn ved demens er en svækket hukommelse. Men med demens følger som regel også en nedsat evne til at orientere sig og finde vej. Og derfor mener direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, også at landets kommuner bør stille gps til rådighed til alle borgere, der er ramt af demens.

Ifølge direktøren bliver personer, der udstyret med en gps, mere trygge og bevæger sig mere rundt, hvilket både gavner personen og omgivelserne. Samtidig kan det være med til at forlænge tiden, hvor den demente kan klare sig selv i egen bolig.

Selv om teknologien bag gps'erne er blevet bedre med årene, er det en uvant ting for de demente at have på. Derfor kan der også være nogle demente, der vælger at tage deres gps af. Det gør det sværere at finde den demente, hvis de forlader plejehjemmet.

Annonce

Gps til demente

  • Ifølge Serviceloven kan en personbåren gps anvendes, medmindre den pågældende modsætter sig dette.
  • Hvis personen modsætter sig, kan den lokale kommunalbestyrelse træffe afgørelse om, at gps må anvendes alligevel.
  • Det forudsætter, at der er risiko for, at personen ved at forlade bo- eller dagtilbuddet udsætter sig selv eller andre for fare.
  • Tilladelse til brug af gps mod pågældendes vilje gælder normalt for en begrænset periode, men kan også gøres tidsubegrænset.

Kilde: Videnscenter for demens

Det kræver mere personale

Alzheimerforeningen mener dog heller ikke, at det udelukkende er positivt at udstyre de demente med en gps.

- Det nytter ikke noget, at den demente er udstyret med en gps, hvis der ikke er personale nok på plejehjemmet til at kunne finde den demente efterfølgende. Gps'en forhindrer ikke, at den demente går ud på en befærdet vej, så derfor skal gps'en ikke blive en sovepude for personalet på plejehjemmene, siger han og fortsætter:

- Der skal være tilstrækkeligt personale, der sikrer, at de ikke forvilder sig bort. Selv om vi tager sikkerhedssele på, når vi kører bil, er det ikke ensbetydende med, at vi køre råddent - sikkerhedsselen er kun til brug i nødtilfælde. Og det samme gør sig gældende for gps'en.

Aktiviteter for de demente

Derudover mener Nis Peter Nissen, at det med tilstrækkeligt personale også er muligt for de demente at blive aktiveret, så de ikke forlader plejehjemmet. Dette gør sig gældende for både de demente, der bor i eget hjem, og dem der bor på plejehjem.

- Det er vigtigt, at de har meningsfulde aktiviteter at beskæftige sig med i løbet af dagen. Hvis de demente bliver aktiveret flere gange om dagen, får det dem på andre tanker, så de ikke får lyst til at gå fra plejehjemmet.

Men ifølge Nis Peter Nissen skal der være så meget personale til stede på plejehjemmet, at man kan opfylde den enkelte persons ønsker, så risikoen for de forlader plejehjemmet, bliver sænket.

- Hvis en ansat har ansvaret for en større gruppe, og der er en enkelt i gruppen, der gerne vil på en gåtur, skal det være muligt for den person at komme ud, så vedkommende ikke efterfølgende forlader plejehjemmet på egen hånd.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce