Annonce
Assens

Diplomati, kunst og krible-krable: Det sker der ved Vestfyns Gymnasiums jubilæum

Vestfyns Gymnasium, som blev udbygget for 69 millioner kroner i 2013, fylder 60 år i år.Arkivfoto: Kim Rune
Når Vestfyns Gymnasium den 28. september fejrer 60 års jubilæum, kan du blive klogere på biomedicin, diplomati og meget mere.

Glamsbjerg: Vil du vide noget om dansk diplomati i Mellemøsten, om udviklingen i biomedicinsk forskning eller om nyere tendenser i kriminalitetsbilledet, så er Vestfyns Gymnasium stedet, hvor du kan få det hele på en gang.

Lørdag den 28. september kl. 10.45-16 inviterer gymnasiet til 60 års jubilæum med oplæg fra gamle elever, som hver især har fået bemærkelsesværdige karrierer.

- Vi har mange gamle elever, som har noget at byde på, og det vil vi gerne give videre til lokalsamfundet. Det bliver ikke en dag med reception og skåltaler, men en højskoledag med en masse tilbud til lokalsamfundet, fortæller Kristian Bahr, som er underviser og studievejleder på VG, og en af hovedkræfterne bag arrangementet på lørdag.

Planlægningen af jubilæumsdagen begyndte for et år siden, oplyser han.

De fem gamle elever, som holder oplæg på dagen, er diplomat Anders Tang friborg, professor Ole Nørregaard Jensen, museumsinspektør Cecilie Bønnelycke, direktør for Spis! Odense Food Festival, Tine Gudrun Petersen og senioranklager ved Fyns Politi Maria Fanø-Fredeløkke.

Andre tidligere elever, som kaster stjernestøv over Vestfyns Gymnasium ved at have gået der, er politisk kommentator Helle Ib, TV2-direktør Anne Engdal Stig Christensen og den afdøde tegner og forfatter Rune T. Kidde. Også Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen kan fortælle historier fra sin studietid på VG.

Annonce

Det sker der under jubilæet

Vestfyns Gymnasium fylder 60 år, og det fejres lørdag den 28. september kl. 10.45-16.

Kl. 10.45: Musik på det kreative torv.

Kl 11: Velkomst ved rektor Ole Toft Hansen.

Kl. 11.20: Foredrag med maler Jesper Christiansen.

Kl. 11.30, 12.15 og 13: Rundvisning på Vestfyns Gymnasium.

Kl. 11.45-14: Pølser og fadøl ved grillen.

Kl. 12-16: Oplæg ved tidligere elever; diplomat Anders Tang Friborg, professor Ole Nørregaard Jensen, museumsinspektør Cecilie Bønnelycke, direktør Tine Gudrun Petersen og senioranklager Maria Fanø-Fredeløkke.

Kl. 12-15: Aktiviteter for børn, blandt andet kakerlakvæddeløb og ansigtsmaling.

Hele dagen: Film om VG i dramalokalet, udstillingen 'Årtierne', udstillingen 'Hvor gik de hen' om årgang 2014 og 2016. Se en Skoda Octavia fra 1959 i Studiecentret.

Adresse: Langbygårdsvej 4,5620 Glamsbjerg.

En bredere skole

Når Vestfyns Gymnasium har valgt at fremhæve særlige elever på jubilæumsdagen, er det ikke et udtryk for, at man er mere stolt af nogle elever end andre, siger Kristan Bahr.

- Vi er stolte af alle vores elever. Men når man inviterer lokalsamfundet, skal man invitere til at høre nogen, der har noget at byde på, og som kan være til inspiration og forbillede for andre, mener han.

- Foredragene dækker dels vores fagrække. Der er folk, der er gået i en natur- og samfundsvidenskabelig retning. Vi forventer ikke, at folk bliver hængende hele dagen, men at de vælger noget ud fra programmet, fortsætter han.

Samtidig har gymnasiet valgt at samle op på to hele årgange, årgang 2014 og 2016, og undersøgt, hvor alle elever er i dag. Det har man dels gjort, fordi man på Vestfyns Gymnasium synes, det er sjovt at se, hvor tidligere elever er på vej hen, men også for at vise en mangfoldighed i elevgruppen.

- Det er ikke alle, der kan gå på gymnasiet, men det er ikke længere en skole for eliten. Det er en bredere skole nu, det har vi taget på os. Det lyder måske som en floskel, men jeg synes, vi er i øjenhøjde med vores elever, siger Kristan Bahr.

Under jubilæet kan du også høre foredrag ved kunstmaler Jesper Christiansen, se en Skoda Octavia fra 1959 og deltage i krible-krable-aktiviteter for børn.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce