Annonce
Bagsiden

Dino-optælling: Så mange t-rex har der levet på Jorden

På Statens Naturhistoriske Museum i København kan man komme helt tæt på Tristan Otto, et fossil af en tyranoasus rex, der blev fundet i Montana i USA i 2010. Tristan Otto er et af kun to originale tyranosaus rex-skeletter i Europa. Fossilet er ejet af to danske samlere, som har opkaldt det efter deres sønner. Tristan Otto er 12 meter lang og fire meter høj. Foto: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum
Forskere har forsøgt at tælle bestanden af et dyr, der har været uddødt i 65 millioner år.

Dinonyt: Hvis du synes, at én tyranosaurus rex ser skræmmende ud, så forestil dig at 2,5  milliarder af den frygtindgydende fortidsøgle har trampet omkring på Jorden.

Heldigvis ikke på samme tid, men fordelt på 127.000 generationer med 20.000 i live ad gangen, da det gik vildest til.

Det viser beregninger foretaget af forskere fra Berkeley University i Californien, USA, skriver Videnskab.dk på baggrund af en artikel i The Guardian.

Annonce

En løve til frokost

Nu er det sin sag at tælle eksemplarer af et dyr, der har været uddødt i 65 millioner år og eksisterede i mellem 1,2 millioner og 3,6 millioner år.

Forskerne tog derfor udgangspunkt i en biologisk tommelfingerregel om at jo større et dyr er, jo færre er der af dem.

Så forsøgte de at anslå, hvor mange kalorier en så stor kødæder skulle indtage for at holde sig i live. Svar: En komodovaran eller en løve til frokost hver dag.

Endelig blev det regnet ind i ligningen, at en tyranosaurus rex var 14-17 år gammel, før den kunne formere sig, og at dens forventede levetid var 28 år.

Annonce

Kun 100 fundet

Usikkerheden i regnestykket er temmelig stor, så det totale antal kan have været mindst millioner og højst 42 milliarder, men forskerne anser det for mest sandsynligt, at tallet lander omkring 2,5 milliarder.

Tyranosaurus rex levede i det område, vi i dag kalder Nordamerika. I alt er der fundet 100 fossiler, hvoraf blot 32 af dem har været så velbevarede, at forskerne har kunnet beskrive, hvordan den gigantiske kødæder så ud.

- Hvis der kun havde levet 2,5 millioner tyranosaurus rex i stedet for 2,5 milliarder, er det slet ikke sikkert, vi nogensinde havde fundet ud af, at de havde eksisteret, siger Charles Marshall, som er hovedforfatter på studiet, til The Guardian.


Hvis der kun havde levet 2,5 millioner tyranosaurus rex i stedet for 2,5 milliarder, er det slet ikke sikkert, vi nogensinde havde fundet ud af, at de havde eksisteret

Charles Marshall, forsker og hovedfatter på studie


Annonce

Hvor mange mennesker?

Nu sidder du så og tænker: Hvor mange mennesker mon der har eksisteret i den relativt korte tid, vores egen kødædende art har været på kloden?

Det spørgsmål har de tænkt over på Statens Naturhistoriske Museum, som i 2011 fik det stillet af en nysgerrig 10-årig dreng. På museets hjemmeside lyder svaret: De seneste 50.000 år har der levet cirka 100 milliarder mennesker.

Og 7,8 milliarder af os lever lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold

Topspiller skifter håndboldtrøjen ud med politiuniformen: - Jeg skal prøve noget nyt

Annonce