Annonce
Fyn

Din mobiltelefon er en sand bakteriebombe: Få den vasket med lysteknologi

Studerende på Syddansk Universitet kan tirsdag få "vasket" de bakteriefyldte mobiltelefoner ved brug af UV-C-lysteknologe. Foto: IDA
Mobiltelefoner har 10 gange flere bakterier end de fleste toiletsæder. Nyt tiltag giver studerende på Syddansk Universitet mulighed for at "vaske" den med særlig lysteknologi.

Mobiltelefoner har 10 gange flere bakterier end de fleste toiletsæder, viser internationale undersøgelser, og alligevel gør de færreste noget for at gøre dem rene. Nu kommer der et nyt tiltag, som kan "vaske" mobiltelefonen med en særlig lysteknologi.

Det er Syddansk Universitet, som sammen med IDA, som er Danmarks største fællesskab af studerende inden for it, naturvidenskab og ingeniørfag, nu tilbyder godt 27.000 studerende at få "vasket" mobilerne med en avanceret UV-C-lysteknologi. Teknologien kan ifølge IDA fjerne 99,99 procent af bakterierne fra mobilen.

- Vi smitter ofte hinanden med infektionssygdomme via vores hænder. Når vi anvender mobiltelefonen, afsætter vi bakterier og virus på den. Selvom vi vasker og spritter hænderne af, er virus og bakterier hurtigt tilbage på hænderne igen, så snart vi bruger mobiltelefonen. Derfor bør mobilen også blive rengjort engang imellem, siger Thomas Emil Andersen, lektor på Syddansk Universitet.

Annonce
Studerende på Syddansk Universitet kan tirsdag få "vasket" de bakteriefyldte mobiltelefoner ved brug af UV-C-lysteknologe. Foto: IDA

Fjerner superbakterier

Mange kender sikkert det med lige at tage mobiltelefonen med på toilettet, og bagefter ligger den på spisebordet, mens maden serveres. Derfor sker der nemt spredning af bakterier og virus, hvis vi ikke passer på. Den nye teknologi vil til gengæld fjerne så godt som alle bakterier, og den er udviklet af den dansk-færøske læge Niels Finsen, som vandt en Nobelpris for opfindelsen i 1903.

Ikke alene nedbryder UV-C-lyset bakterierne med sin desinficerende effekt, men den kan endda neutralisere superbakterier, der har udviklet en resistens mod antibiotika.

Mobilvaskemaskinerne er fordelt på Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, og Københavns Universitet, hvor der indtil videre har været afholdt 14 mobilvask-events.

- Med initiativet bidrager vi med en innovativ og praktisk løsning på hygiejneproblemet, så færre bærer rundt på de mobile bakteriebomber. Vi håber, at de studerende på landets universiteter vil gøre brug af muligheden for at få vasket mobilerne og fremadrettet vil tænke over mobilhygiejnen. Renere mobiler vil mindske spredning af bakterier, og måske endda reducere sygefraværet på landets universiteter, siger Camilla Mollerup, Projektleder i IDAs ungeområde.

Ingen væsker eller varme

Initiativet er lanceret med videoer på Instagram og Facebook, som er set af over 169.000 danskere. Selv om der har været afholdt mobilvask-events er ambitionen, at universiteterne får den nye teknologi installeret permanent.

UV-C-lyset dræber bakterier uden skadelige væsker og varme, der er plads til både Iphones og Androids, og så lader mobilen op i de 10 minutter, rensningen tager.

En international undersøgelse fra 2017 udgivet i tidsskriftet Germs fandt flere end 17.000 bakteriecentre på mobiltelefoner fra gymnasieelever.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce