Annonce
Nyborg

Lærere krænket og truet: 'Din fucking luder' og 'Du er dum' er hverdagskost

Cirka 650 elever, 50 lærere og ni pædagoger har deres daglige gang på Danehofskolen i Nyborg. Arkivfoto: Nils Mogensen
Ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet bliver lærerne på Danehofskolen dagligt krænket og truet. Skolen kan vente et påbud om at gøre noget ved sagen.

Nyborg: "Din fucking luder". "Du er dum". "Hold kæft og blandt dig udenom". "Det bestemmer du ikke, fordi du er en kvinde".

Det er grove løjer, de ansatte på Danehofskolen i Nyborg skal stå model til, hvis man skal tro en foreløbig rapport fra Arbejdstilsynet, som Fyens Stiftstidende har fået indsigt i.

Rapporten er blevet til på baggrund af et besøg på skolen den 23. maj i år, hvor tilsynet - foruden ledelsen - har talt med fem ansatte i en såkaldt gruppesamtale.

De ansatte kan blandt andet fortælle om krænkende tale og egentlige trusler på daglig basis. Det har ifølge Arbejdstilsynet karakter af psykisk vold.

Derudover forekommer det dagligt, at en eller flere elever råber af lærerne samt smækker med døre og forlader klassen, når der bliver stillet krav til dem.

De ansatte bliver af og til også fysisk forulempet, for eksempel når de forsøger at skille to stridende parter ad. Det være sig i form af slag og skub, eller fordi der bliver kastet med genstande og skolens inventar efter dem.

Annonce

Sådan har Arbejdstilsynet gjort

Arbejdstilsynet har valgt at sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø i de danske virksomheder, herunder skoler. Besøget på Danehofskolen i Nyborg blev gennemført den 23. maj i år og varede i alt cirka seks timer.

Her gennemførte man blandt andet et 45 minutter langt møde med ledelsen samt en to timer lang gruppesamtale med fem medarbejdere på stedet. Det er skolens ledelse, som i samarbejde med den lokale arbejdsmiljørepræsentant har udvalgt deltagerne i det store gruppeinterview.

Deltagerne har på forhånd fået at vide, at de er anonyme i den forstand, at Arbejdstilsynet ikke afslører overfor skolen, hvilke ansatte der er kommet med konkrete oplysninger i sagen. Og at formålet med samtalen er at indhente viden om det psykiske arbejdsmiljø.

"Gruppesamtalerne er særligt egnede til at indhente konkrete oplysninger, for eksempel om kravene i arbejdet og de muligheder, der er for at leve op til kravene, samt eksempler fra hverdagen", skriver tilsynet i sin vejledning.

Vikartimerne er de værste

Ifølge deltagerne i gruppesamtalen er risikoen for vold større i vikartimer, ligesom lærerne er mere udsatte i frikvarterne.

Rapporten efterlader samtidig indtrykket af en lærerstab, som er i vildrede over situationen.

Interviewgruppen peger således på, at der over tid er sket en ændring i elevernes adfærd og sprogbrug, som de ikke føler sig fagligt klædt på til at håndtere.

De oplyser samtidig til Arbejdstilsynet, at ledelsen ofte ikke er tilgængelig, når der opstår en akut situation med en udadreagerende elev. Og at episoder med fysisk vold kun registreres, hvis volden sker i forbindelse med magtanvendelse.

På den baggrund har tilsynet varslet et påbud om at forebygge risikoen for fysisk og psykisk vold på arbejdet. Dermed har Danehofskolen modtaget ikke mindre end seks varslinger om påbud eller egentlige påbud, siden Arbejdstilsynet besøgte skolen første gang lige før påske.

De øvrige sager handler mest om det fysiske indeklima, blandt andet store mængder støv og snavs samt et forhøjet indhold af CO2 i klasselokalerne, som giver gener for både lærere og elever.

Nye tiltag på vej

Både skolens leder og bestyrelsesformand udtrykker forundring over det billede, den seneste rapport tegner af de psykiske arbejdsvilkår på skolen.

Skolens ledelse har ikke desto mindre taget kritikken til sig og varsler nu, at man fremover vil have endnu tydeligere retningslinjer, samt at man fremover vil indføre en praksis, hvor man en uge om året registrerer alle ukvemsord og negative reaktioner.

Ordningen vil blive indført fra det nye skoleår og skal gøre det nemmere at dokumentere problemets omfang - og om det har udviklet sig til det bedre.

Tiltagene vil blive ført ud i livet, uanset om tilsynet giver et egentlig påbud i sagen eller ej, oplyser skoleleder Søren Kæstel.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce