Annonce
Nordfyn

Din affaldsspand kontrolleres: - Vi letter lige på låget

Det går ikke upåagtet hen, når nordfynske renovationsarbejdere opdager, at husholdningsaffaldet ikke er sorteret rigtigt. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Det går ikke ufortalt hen, når renovationsarbejderne støder på usorteret affald. Der sættes ind med foto-dokumentation, og skraldespanden bliver ikke tømt.

Nordfyn: Skulle magelige mennesker undlade at sortere husholdsningsaffald i den tro, at det går jo nok, bør de måske tænke sig om en ekstra gang.

Dels for miljøets skyld. Dels fordi, det er en vildfarelse at belave sig på, at det ikke bliver opdaget. At renovationsarbejderne bare skyndsomt dropper affaldet i skraldevognens container uden at registere indholdet.

- De letter lige på låget, fortæller Hans Rasmussen, formand for Renovation og Genbrug i Nordfyns Kommune.

Annonce

Kontrollen af folks affaldsvaner indebærer også, at renovationsarbejderne med jævne mellemrum observerer, hvad der kommer ud af spandene, når de tømmer dem - og eksempelvis kan lyden af metal eller knust glas få dem til at reagere. Derfor nytter det som regel heller ikke at gemme "det forkerte affald" i bunden af spanden.

Nej til bøder

I eksempelvis Holland og England er det forbundet med bødestraf ikke at skille sig af med sit affald på retmæssig vis. I nogle danske kommuner er der indført et såkaldt sorteringsgebyr, hvis folk ikke holder sig til retningslinjerne.

Selv om der ikke på Nordfyn er indført sådanne skrappe restriktioner, er det ikke det samme, som at man ikke skrider ind.

- Opdager vi, at der ikke er sorteret rigtigt, sker det, at vi ikke tømmer spanden, fortæller Hans Rasmussen.

Annonce

Typiske steder

Nordfyns Kommune har renovation på 14.500-15.000 husstande. Hos langt hovedparten er der ingen problemer.

- Generelt er folk rigtigt gode til at sortere. Det er meget få steder, hvor der er problemer.

Blandt de steder, hvor skraldet hænder at være forkert - eller slet ikke - sorteret, kan være ved udlejningssommerhuse, boligforeninger og selvfølgelig også hos enkelte private husstande. Hans Rasmussen er ikke fortaler for at indføre bøder. Det har i sig selv en præventiv effekt, hvis man gang på gang oplever ikke at få tømt sin skraldespand.


Renovationsarbejdere husker som elefanter. De bliver ved at holde øje, hvis der er problemer et sted.

Hans Ramussen, formand for Genbrug og Renovation i Nordfyns Kommune


- Renovationsarbejdere husker som elefanter. De bliver ved at holde øje, hvis der er problemer et sted.

Annonce

Foto-dokumentation

Opdager de forkert sortering, dokumenteres det med foto, så der ikke åbnes op for videre diskussion. Senere på året skal affaldet sorteres i endnu flere fraktioner, som det hedder. Det kræver tid og ændring af vaner, men som Hans Rasmussen betoner, er det ikke raketvidenskab, og at samme sorteringsregler kommer til at gælde over hele landet.

Og i dag er det som nævnt allerede sådan, at de nordfynske renovationsarbejdere i langt de fleste tilfælde letter på hatten efter at have lettet på skraldelåget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce