Annonce
Nordfyn

Dilettanterne kitter fællesskabet sammen

Den nybagte instruktør Jørgen Toft (th) følger med i manuskriptet, mens skuespillerne øver en scene igennem. Kulissen er det værtshus, hvor det meste af forestillingen foregår. Foto: Thomas Gregersen
De glade amatørforestillinger i Norup er en vigtig del af det, der binder lokalområdet sammen.
Annonce

Egense/Norup: I salen på Fyrtårnet i Egense genlyder de mørke vinteraftener lige nu af høje grin og replikker, der for en stor dels vedkommende omhandler regionen under bæltestedet. Der er ikke nogen tvivl om, at de frivillige selv har det sjovt og hygger sig - både foran og på scenen.

I år har de glade teateramatører kastet sig over stykket Alko-holger rydder baren. Det sker under instruktion af Jørgen Toft, der er flyttet til området og har påtaget sig instruktøropgaven for første gang.

- Dilettant har altid ligget mit hjerte nært. Her i området er der et meget aktivt sammenhold med fællesspisninger, foredrag og andre arrangementer. Der er dilettanterne en vigtig del af sammenhængskraften, fortæller Jørgen Toft, der tidligere har stået på scenen i to år, efter han flyttede til Hasmark.

Udover Jørgen Toft og de ni skuespillere, man kan opleve på scenen, er der sufflør, sminkør, scenebyggere og lokale håndværkere til at tilpasse rekvisitter. I alt er der godt 30 mennesker i alle aldre, der i øjeblikket knokler for at få årets dilettantforestilling stablet på benene, og der gøres fremskridt fra gang til gang.

Der bliver stadig arbejdet på både kostumer og scenografi, men replikkerne er ved at være på plads. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Stor opbakning

Hvis man slår ordet lokalsamfund op i et leksikon, så kendetegnes det ved, at mennesker finder sammen i fællesskaber, lever og arbejder sammen, deler et miljø og har indflydelse på lokalsamfundets identitet og sammenhængskraft. Det er øveaftenerne i Fyrtårnet i Egense et perfekt eksempel på. Her er både unge og ældre i sving, og ofte følger der et par børn med, som har mulighed for at opleve, hvad det er, forældrene bruger deres aftener på.

- Der er nok ikke en meget bedre måde at komme ind på livet af hinanden på, end ved at lave en teaterforestilling sammen. Hvor man i storbyen dårligt nok kender sine naboer i opgangen eller måske bare lige hilser hen over hækken i parcelhuskvarteret, så kommer man meget tæt på hinanden i løbet af sådan nogle måneder med øveaftener, fortæller Jørgen Toft.

Holdet startede med at øve replikker i slutningen af oktober, og den 23. januar er der generalprøve. Opbakningen er stor - også fra publikum, hvor der sidste år var mellem 50 og 80 tilskuere til hver af de tre forestillinger.

Årets dilettant er, som sådan en skal være, fyldt med intriger og sjove forvekslinger, men i år byder dilettanterne i Norup og Omegns Borgerforening også på hele tre mystiske mord.

Der spilles i teatersalen i Fyrtårnet den 24. januar klokken 18.30, lørdag den 25. januar klokken 19 og søndag den 2. februar klokken 14.

Dilettanternes øveaftener foregår altid med kaffe på kanden, et stykke kage og en øl eller sodavand på køl. De frivillige hygger sig gevaldigt. Foto: Thomas Gregersen
Forestillingen har fået nogle lettere lokale tilpasninger, så værtshuset får besøg af Nordfyns Kommune, der vil lukke det. Foto: Thomas Gregersen
Carsten Mogensen spiller politikommissær i bedste Olsen-bande-stil. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce