Annonce
Nordfyn

Dilettanterne kitter fællesskabet sammen

Den nybagte instruktør Jørgen Toft (th) følger med i manuskriptet, mens skuespillerne øver en scene igennem. Kulissen er det værtshus, hvor det meste af forestillingen foregår. Foto: Thomas Gregersen
De glade amatørforestillinger i Norup er en vigtig del af det, der binder lokalområdet sammen.

Egense/Norup: I salen på Fyrtårnet i Egense genlyder de mørke vinteraftener lige nu af høje grin og replikker, der for en stor dels vedkommende omhandler regionen under bæltestedet. Der er ikke nogen tvivl om, at de frivillige selv har det sjovt og hygger sig - både foran og på scenen.

I år har de glade teateramatører kastet sig over stykket Alko-holger rydder baren. Det sker under instruktion af Jørgen Toft, der er flyttet til området og har påtaget sig instruktøropgaven for første gang.

- Dilettant har altid ligget mit hjerte nært. Her i området er der et meget aktivt sammenhold med fællesspisninger, foredrag og andre arrangementer. Der er dilettanterne en vigtig del af sammenhængskraften, fortæller Jørgen Toft, der tidligere har stået på scenen i to år, efter han flyttede til Hasmark.

Udover Jørgen Toft og de ni skuespillere, man kan opleve på scenen, er der sufflør, sminkør, scenebyggere og lokale håndværkere til at tilpasse rekvisitter. I alt er der godt 30 mennesker i alle aldre, der i øjeblikket knokler for at få årets dilettantforestilling stablet på benene, og der gøres fremskridt fra gang til gang.

Annonce
Der bliver stadig arbejdet på både kostumer og scenografi, men replikkerne er ved at være på plads. Foto: Thomas Gregersen

Stor opbakning

Hvis man slår ordet lokalsamfund op i et leksikon, så kendetegnes det ved, at mennesker finder sammen i fællesskaber, lever og arbejder sammen, deler et miljø og har indflydelse på lokalsamfundets identitet og sammenhængskraft. Det er øveaftenerne i Fyrtårnet i Egense et perfekt eksempel på. Her er både unge og ældre i sving, og ofte følger der et par børn med, som har mulighed for at opleve, hvad det er, forældrene bruger deres aftener på.

- Der er nok ikke en meget bedre måde at komme ind på livet af hinanden på, end ved at lave en teaterforestilling sammen. Hvor man i storbyen dårligt nok kender sine naboer i opgangen eller måske bare lige hilser hen over hækken i parcelhuskvarteret, så kommer man meget tæt på hinanden i løbet af sådan nogle måneder med øveaftener, fortæller Jørgen Toft.

Holdet startede med at øve replikker i slutningen af oktober, og den 23. januar er der generalprøve. Opbakningen er stor - også fra publikum, hvor der sidste år var mellem 50 og 80 tilskuere til hver af de tre forestillinger.

Årets dilettant er, som sådan en skal være, fyldt med intriger og sjove forvekslinger, men i år byder dilettanterne i Norup og Omegns Borgerforening også på hele tre mystiske mord.

Der spilles i teatersalen i Fyrtårnet den 24. januar klokken 18.30, lørdag den 25. januar klokken 19 og søndag den 2. februar klokken 14.

Dilettanternes øveaftener foregår altid med kaffe på kanden, et stykke kage og en øl eller sodavand på køl. De frivillige hygger sig gevaldigt. Foto: Thomas Gregersen
Forestillingen har fået nogle lettere lokale tilpasninger, så værtshuset får besøg af Nordfyns Kommune, der vil lukke det. Foto: Thomas Gregersen
Carsten Mogensen spiller politikommissær i bedste Olsen-bande-stil. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

112

Flotte fjordhuse i første parket

112 For abonnenter

Avisen undersøger efter debat: Politiet sigter flere og er hurtigere fremme

Annonce