Annonce
Kultur

Digte: Lyrik for nørder

Signe Gjessing. Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal

Vellydende digte savner et klart budskab

Bøger: Hvis nogen forbinder ordet "vers" med en lille, kompakt firelinjers tekst med enderim, så kan de godt pakke sammen, når de har set og læst Signe Gjessings nye og tredje digtbog med titlen "Ideale begivenheder". Hos Gjessing er "vers" ensbetydende med verslinjer. Hele den nye samling, som for øvrigt er i stort format, består nemlig af isolerede enkeltlinjer, båret af et stærkt lyrisk sprog, som er drevet ud i det næsten ekstreme.

Der er et underligt misforhold mellem bogens meget abstrakte titel og det nok så konkrete indhold. Det drejer sig om ret håndfaste møder mellem den nære virkelighed og et univers af en eller anden art. Det ses allerede af de indledende ord:

"Wienervals: kjolekanten er et næb af univers, der fordrer sine unger under stjernerne, imens virkelighedsranker fødes og skriger,...".

Gjessing personificerer det ydre rum, muligvis for at gøre rummet til noget indre. Det lyder et sted sådan: "rummet læner sig op mod intet som et barn mod vinden". Rum og person smelter sammen i flere af versene. Jeg vil mene, at det først og fremmest er en indre verden, vi møder.

Man kan nyde det lyriske sprog, som Signe Gjessing behersker. Bare lyden er dejlig, men man savner en klarhed, for selv lyrik må have den særlige form for budskab, som al god litteratur har. Her er der ikke nogen, der tager læseren i hånden. Man sidder lidt uforløst tilbage efter læsningen af "Ideale begivenheder". I bedste fald er værket lyrik for nørder. Signe Gjessing: "Ideale begivenheder", 36 sider, 150 kroner, Gyldendal.

Signe Gjessing: "Ideale begivenheder". Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce