Annonce
Erhverv

Digitalt DNA: Ny mærkning skal sikre dansk design og arbejdspladser

Den digitale mærkning virker på den måde, at der bliver indarbejdet en tag i produktet, som kun kan aflæses med en særlig scanner. Der vil også være et tag, som sidder uden på produktet, og som kan aflæses med en mobiltelefon. De to tags har unikke koder, som bliver matchet med en database over alle de produkter, der er sikret. – Det bliver et Centralregister over særlige værdigenstande, forklarer Michael Bøs Elling-Andersen fra ValueReg ApS. Foto: PP Møbler
Virksomheden ValueReg ApS har udviklet en app, der kobler værdigenstande sammen med den retmæssige ejer. Den digitale mærkning er med til at sikre, at danske designermøbler og andet værdifuldt indbo ikke bliver kopieret eller solgt som hælervarer. Lige nu er udfordringen at finde investorer for at få den patenterede app ud at flyve for alvor.

Langeskov: Salg af hælervarer og produktion af kopivarer får trange kår i fremtiden.

For med den app, som ValueReg ApS har udviklet, vil alle værdigenstande kunne mærkes og følges fra fødslen hos producenten, til møblet, lampen eller maleriet bliver destrueret.

Lad os tage et eksempel. En møbelproducent har en stol, som får indbygget en elektronisk tag. Den kan scannes og vises i en app. Her vil det fremgå, hvem der har produceret stolen, og man kan dokumentere sit ejerskab, eksempelvis hvis stolen skal sælges videre.

Annonce

Hvis stolen bliver skilt ad, og taggen bliver fjernet, kan den ikke scannes, og så er den ikke længere et ægte møbel. Dermed vil stolen falde i værdi, fordi ejerskabet og ægtheden ikke længere kan bevises. Det bliver umuligt for hælere at sælge varer, de ikke kan bevise ejerskabet på, og købere af hæler- og kopivarer kan ikke længere påstå, at de har været i god tro.

- Det er i høj grad også forbrugerbeskyttelse, fordi det også er en sikring mod at købe kopivarer. Det er gratis for forbrugeren at downloade vores app, og så kan de bare scanne møblet og se, hvor det er produceret, af hvem, af hvilke råvarer og så videre. Det bliver helt tydeligt, om et møbel er ægte eller ej, forklarer direktør Michael Bøs Elling-Andersen fra ValueReg.

Meget andet er forsøgt

Michael Bøs Elling-Andersen fortæller, at denne form for mærkning har et meget stort potentiale, for der findes ikke andre lignende metoder, der sikrer ejerskab, og som er lige så sikkert og effektivt.

- Der er forsøgt mange forskellige ting, men det har enten ikke været godt nok, det er gået ud over designet, eller det har været for manuelt og besværligt, forklarer Michael Bøs Elling-Andersen.

- Lige nu er vi i fase ét, hvor vi kan sikre ejerskab og få information om produktet og producenten gennem app’en. I fase to, som forhåbentlig er til efteråret, vil vi kunne overføre ejerskab ved en handel. Det er helt unikt og en central del i vores patent, at man kan sikre handlen med værdigenstande.

Annonce

Findes ikke noget lignende

Det patent, som Michael Bøs Elling-Andersen henviser til, er et såkaldt PCT-patent. Det vil sige, at mærkningen først har været gennem en dansk analyse hos Patent- og Varemærkestyrelsen og senere en international undersøgelse. Et PCT-patent er en international betegnelse, og i august og september starter processen med at sikre patentet uden for Danmarks grænser. Det er en proces, som vil tage et par år, og vil ifølge Michael Bøs Elling-Andersen ”kræve en frygtelig masse arbejde og penge”.


Hvis vi skal være sikre på, at vores idé kommer ud i verden, skal vi have nogle investorer. Det kunne være business angels eller industrielle partnere. Vi har også en god dialog med Vækstfonden. Det kan være alle, som kan se potentialet i at sikre dansk design og det brand, som dansk design har og at sikre danske arbejdspladser.

Michael Bøs Elling-Andersen, ValueReg ApS


- I første omgang søger vi patent i Europa og USA, og vi har været gennem mange og grundige undersøgelser. Der har ikke været nogle anmærkninger hverken i den danske analyse eller i den internationale, og derfor ved vi med sikkerhed, at der i hvert fald ikke findes noget lignende andre steder i verden, forklarer direktøren.

- Ingen andre giver samme sikring af ejerskabet, og vores sikring er usynlig, så den ikke ødelægger designet.

Hele idéen til sikringen af designermøbler og andre værdigenstande opstod ved et sammentræf. Det var i 2018, da Michael Bøs Elling-Andersen mødte Henrik Findsen, der havde gjort sig de første tanker om digital mærkning og er én af de tre grundlæggere af virksomheden.

Annonce

Tænkte først fødevarer

Henrik Findsen er ekspert i en teknologi, der bruges til at identificere containere, til lagerstyring af papkasser i logistikbranchen og til mærkning af bagage i lufthavne, så transportbåndet kan aflæse, hvordan kufferterne skal fordeles.

ValueReg ApS

  • Virksomheden er grundlagt af Michael Bøs Elling- Andersen, Henrik Findsen og Jan Sandison i 2018.
  • ValueReg ApS har udviklet en digital mærkning til værdigenstande med stor immateriel værdi. Mærkningen kan være med til at sikre for eksempel designermøbler, lamper og malerier.
  • Ved hjælp af RFID-teknologi bliver værdigenstandene mærket med en tag, som man kan scanne og få informationer om genstanden i en app. Det kan være oplysninger om, hvem der er producent, og hvor produktet er fremstillet, men også om ejerskab.
  • Næste fase af app’ens udvikling bliver at kunne overdrage ejerskab ved en handel.
  • Alle oplysninger om de mærkede værdigenstande bliver samlet i en database, og kun produkter, der er matchet med de patenterede og særlige koder til databasen, er at betegne som ægte varer.
  • De tre grundlæggere bor i Stubbekøbing, Gislev og Langeskov. ValueReg kommer til at have hovedkontor i Odense.

Henrik Findsen var så begyndt at overveje, om den teknologi kunne overføres til fødevarebranchen, så man kunne scanne et parti fødevarer, hvis noget skulle trækkes tilbage. Men så mødte Michael Bøs Elling-Andersen og Henrik Findsen hinanden.

Michael Bøs Elling-Andersen er én af de tre grundlæggere af ValueReg ApS. Han sidder i Stubbekøbing og de to andre i trekløveret sidder i Gislev og Langeskov. Virksomheden kommer til at være bosiddende i Odense. Foto: Privatfoto

- På det tidspunkt havde jeg haft indbrud i mit hjem og fået stjålet en meget værdifuld stol. Det var Ægget af Arne Jacobsen, og det var en model, der var fremstillet i 1960’erne og en helt særlig udgave, fortæller Michael Bøs Elling-Andersen.

- Jeg var meget frustreret over, at forsikringsselskabet ikke ville anerkende, at det var et møbel med en særlig værdi. Derfor spurgte jeg Henrik Findsen, om det ikke kunne være en idé at mærke dyre designermøbler og andre værdigenstande i stedet for fødevarer. Tanken var, at vi skulle sikre dansk design mod at blive stjålet og kopieret i stor stil, som det sker i dag.

Som sagt så gjort. Jan Sandison kom med ombord i opstarten og er den tredje grundlægger af ValueReg. Trekløveret er nu der, hvor produktet er klar til at blive skudt ud over rampen. Hvis der altså er penge nok.

Annonce

Søger investorer

ValueReg har samarbejdet med Innovationsfonden om at udvikle den digitale mærkning, og nu er den største udfordring at finde private investorer, fortæller Michael Bøs Elling-Andersen.

- Hvis vi skal være sikre på, at vores idé kommer ud i verden, skal vi have nogle investorer. Det kunne være business angels eller industrielle partnere. Vi har også en god dialog med Vækstfonden. Det kan være alle, som kan se potentialet i at sikre dansk design og det brand, som dansk design har og at sikre danske arbejdspladser, forklarer han.

- Der er et virkelig stort potentiale, også internationalt. Tænk på, hvor mange stole, hvor mange lamper og hvor mange andre ting, der bliver produceret af danske og internationale designvirksomheder. Det er mange, mange, mange. Og jeg tror på, at på et tidspunkt kan man ikke få forsikret særlige værdigenstande, uden at de er mærket.

- Vi kan mærke alt, som har en højere værdi end det, som det har kostet at producere den. For eksempel behøver en Louis Vuitton-taske ikke at koste 40.000 kroner, men det gør den, og derfor vil det være godt at beskytte sig mod, at den er en kopi, og sikre at den kan identificeres, hvis den bliver stjålet.

Annonce

Kun autoriserede montører

Den nye mærkning vil også kunne anvendes til at sikre alle de værdier, som allerede er ude i de danske og udenlandske hjem. Det vil kræve en rekvisition fra et forsikringsselskab at få tagget sin værdigenstand, og mærkningen vil kun kunne udføres af autoriserede montører.

- Vi skal ikke have hvem som helst til at mærke møbler eller andre værdigenstande, og der vil følge en klar instruks om, hvordan det skal udføres for hvert enkelt produkt, præciserer Michael Bøs Elling-Andersen.

App’en fra ValueReg er også en mulighed for producenten til at have direkte kontakt til forbrugeren, fordi man kan scanne møblet og læse, hvad producenten har skrevet om møblet, allerede når man møder det i en udstilling.

- Det kan være information om, hvor det er produceret, hvem er designeren, hvor kommer træet fra. Alt det, som producenten ønsker at oplyse til forbrugeren. Hvis man er registreret som ejer og vælger at få notifikationer i sin app, kan producenten også minde om, at det er ved at være tid til at vedligeholde møblet, så det holder sin værdi, eller at nu er der lanceret et andet møbel, som matcher det, man har købt, fortæller Michael Bøs Elling-Andersen.

- På den måde kan vi også være med til at revolutionere den måde, producenterne når ud til forbrugerne. Det bliver en ny og direkte kommunikationsplatform.

Annonce
For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce