Annonce
Musik

Dicte og Vedersø på turné: - Vores sange er badet i fløde og smurt i honning

Da Frederik bliver bedt om at tage sine solbriller af, fordi vi er indendøre, snupper Dicte dem og tager dem på. Foto: Simon Staun
Fynske Frederik Vedersø imponerede Dicte til en Bowie-hyldestkoncert i 2017. To år senere ringede hun til ham og spurgte, om de ikke skulle forene deres stemmer. De kommende uger optræder de to gange på Fyn med trioen Dicte & Frederik Vedersø feat. Line Felding.

Da sangeren Dicte deltog i en række danske hyldestkoncerter til David Bowie i 2017, havde hun aldrig hørt om den fynske sanger og guitarist Frederik Vedersø. Til den første koncert lagde han ud med at spille sangen "Lazarus" fra David Bowies sidste plade "Black Star". Det slog benene væk under hende.

- Jeg kendte ikke den her langskæggede gut, der indledte koncerten. Men da han gik i gang med "Lazarus", skal jeg love for, jeg spidsede ører. Er du vild, det kræver store nosser at gå på som den første med dén sang. Det lette ville have været at vælge et af de sikre Bowie-hits fra halvfjerdserne, men Frede - som på trods af mange år i branchen var et af de nyere navne, sprang ikke over, hvor gærdet er lavest. Han vandt med det samme min respekt, siger Dicte.

Hun skrev sig bag øret, at Frederik Vedersø kunne være interessant at arbejde sammen med. Den tanke blev bekræftet til en workshop om Paul McCartney på Fanø nogle måneder senere, men der gik alligevel næsten to år, før Dicte ringede og spurgte, om han havde lyst til at lege mere seriøst med hende.

- Det, der endegyldigt overbeviste mig, var en koncert med The White Album i Svendborg, hvor jeg selv var nede for at optræde til en støttekoncert. Der kunne jeg høre, at Frede på samme måde som jeg dyrker vokalharmonier og elsker new folk-genren. Jeg kunne fornemme, vi ville være et vanvittigt godt match, fordi han ikke er bange for at bade sine sange i fløde, siger Dicte.

Frederik Vedersø nikker. Man skal ikke lade sig narre af fuldskægget, ringene eller tatoveringerne. Han er blød som en bamse pakket ind i vat.

- Jeg vil gå så langt som til at sige, at jeg bader mine sange i overdrevet megen fløde og smører lidt honning ovenpå. Derfor er det sjovt at synge med to kvinder, fordi de fraserer anderledes og har en anden vokal æstetik end mine to mandlige kolleger i The White Album. Det er skidespændende at udforske, hvad vores stemmer kan i forening, siger Frederik Vedersø.

Annonce
Dicte spiller nummeret "Easy Lover" med gruppen Spain for Frederik Vedersø, der ligesom journalisten aldrig har hørt om bandet. Foto: Simon Staun

Dicte var megalækker

Trioen hedder Dicte & Frederik Vedersø feat. Line Felding. Ikke det mest geniale bandnavn, men det lover til gengæld ikke noget, det ikke kan holde. De tre medlemmer lover også, at deres musik er poetisk som kammermusik, men har et rockbands gennemslagskraft.

- Selv om man skal slæbe en ske med til vores koncerter til al fløden og honningen, får man også noget vildskab. Det er ikke halvanden time med "I love you, I love you". Livet er bittersødt, og det skal musikken afspejle. Derfor skal der være modpoler og modsætninger. Man elsker, bliver forladt og bliver forelsket igen. Eller får ikke den, man elsker. Det går op og ned, og det er der også en skønhed i, siger Dicte.

Det med skønheden samler Frederik Vedersø op. Han husker nemlig tydeligt, hvordan han som teenager dagdrømte om den betagende Dicte, som efter sin tid i Her Personal Pain solodebuterede i 1994. Hvilket en forside fra Gaffa på hendes gæstetoilet bevidner.

- Da jeg var knægt, så jeg op til Dicte af flere grunde. Hun var megalækker, og så var hun ikke mindst et idol, fordi hun er en pissefed sanger med virkelig mange skønne sange på kistebunden. Flere af hendes numre er så legendariske, at vi er nødt til at spille dem live. Blandt andet "Touch" fra hendes tid i bandet Her Personal Pain, siger Frederik Vedersø.

Et særpræget univers

Dicte har det svært med "Touch", fordi sangen har fulgt hende i 28 år. Men det problem løste Line Felding, der i øvrigt først kom med i bandet, da turnéen var planlagt, ved at sende sit alternative bud på, hvordan sangen kunne lyde anno 2019 i trio-formatet.

- Jeg havde meldt ud, at jeg ikke ville spille "Touch" i denne sammenhæng, fordi den er så tidslåst i sin produktion og lyd. Jeg kunne slet ikke overskue det. Men så kom Line med en nyarrangeret countryudgave, som fik mig på andre tanker. Selv om hun har en klassisk baggrund på cello, kaster hun sig ud i mange spændende eksperimenter og læner sig klart mere op ad en amerikansk strygertradition. Det var fedt, at hun pustede nyt liv i sangen og trak den i en helt anden retning. Det understreger noget af det, vi kan i denne trio, siger Dicte.

Da en del af konceptet er at spille musik fra både hendes og Frederik Vedersøs bagkatalog, har hun været i gang med at lytte på hans band The Eclectic Moniker. The White Album har hun ikke spenderet så megen tid på, da den trio også turnerer for tiden.

- Det er et særpræget univers at skulle tilegne sig, men det er også med til at lære mig, hvor Frederik kommer fra. Og hvad vi kan skabe sammen. Det handler om at finde ud af, hvilke byggeklodser vi hver især har med os. Når det er sagt, tror jeg, at vi har stemmerne til at løfte de fleste sange sammen, siger Dicte.

Smukke håndlavede møbler

Trioen er stadig på jagt efter inspiration til, hvilken retning den skal bevæge sig i. Derfor er Dicte lykkelig for, at hun efter en ombygning i sin lejlighed på Frederiksberg i København endelig har fået sat sit stereoanlæg til. Aftenen før interviewet gik hun på opdagelse i sine cd'er og blev ekstatisk, da hun hørte gruppen Spains sang "Easy Lover".

- Det er er noget af det mest poetiske, jeg længe har hørt. Prøv lige at høre det omkvæd ... Din stemme minder SÅ meget om forsangerens, det nummer skal vi have med på vores repertoire, siger Dicte henvendt mod Frederik Vedersø.

De er begge motiveret af lysten til at fortælle historier, som kræver fordybelse fra publikum. Naturligvis kan man nyde musikken uden at dechifrere hvert eneste ord, men fokus er helt bevidst på de intime koncerter, hvor der lyttes.

- Vi synes, vi skaber et meget intimt rum, som egner sig bedst til spillesteder. Og helst ikke de største af dem. Jeg tænker, at 200-300 tilskuere er loftet for os lige nu. Vi har planer om festivaler og større spillesteder, men det ligger længere ude i fremtiden. Jeg glæder mig i øvrigt til at se, hvad Anarkisten er for et sted. Jeg har aldrig været der, siger Frederik Vedersø og tilføjer, at trioen vender tilbage til Fyn ugen efter, hvor den optræder i Gudbjerg Kirke ved Gudme.

Hvis man ikke tænder på tanken om fløde og honning, kan det være, man har en forkærlighed for smukke møbler.

- Vores sange er som smukke, håndlavede møbler. Håndslebne og olierede igen og igen, indtil overfladen er perfekt. Hvor enhver lille bue er perfekt afstemt, og selv de mindste detaljer spiller en essentiel rolle. Meget formfuldendt og lækkert, lokker Dicte.

Dicte & Frederik Vedersø feat. Line Felding, Anarkisten, Odense, fredag 13. september klokken 20 og Gudbjerg Kirke, fredag 20. september klokken 20.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce