Annonce
Udland

Diamant sælger for 331 millioner og sætter verdensrekord

Den 18,96 karat store, lyserøde diamant Pink Legacy blev tirsdag solgt på en auktion for over 50 millioner dollar.

Den lyserøde diamant, Pink Legacy, er en af de mest kemisk rene ædelsten i verden og er på næsten 19 karat.

Den berømte juvelerbutik Harry Winston i New York har på en auktion tirsdag købt en lyserød diamant for svimlende 50 millioner dollar svarende til godt 331 millioner kroner.

Salgsprisen per karat er verdensrekord for en lyserød diamant, oplyser sælgeren, auktionshuset Christie's.

Det var forventet, at den næsten 19 karat, rektangulære sten med navnet Pink Legacy ville indbringe 30 millioner dollar, men den solgte altså for markant mere.

Diamanten er ifølge Christie's den største og flotteste lyserøde diamant, der nogensinde har været under hammeren.

På smykkeauktionen i Genève i Schweiz tirsdag brød de fremmødte ud i klapsalver, da auktionariussen lod hammeren falde for tredje og sidste gang ved 44,5 millioner dollar.

Med gebyrer kom den samlede salgspris op på 50,38 millioner dollar.

Stenen tilhørte engang diamantfamilien Oppenheimer.

Ifølge Christie's er det en af de mest kemisk rene ædelsten, man kender til. Den indeholder kun meget lidt kvælstof - hvis noget overhovedet.

Chef for internationale smykker hos Christie's Rahul Kadakia fortæller, at auktionshuset kun har solgt fire diamanter med en vægt på over ti karat i samme farve i sine 251 år.

Christie's formand for Europa, François Curiel, kalder stenen "diamanternes Leonardo da Vinci".

- Pink Legacy har indbragt denne enormt høje sum af 50 millioner dollar - 2,6 millioner per karat - hvilket er verdensrekord for en lyserød diamant.

- Den forrige rekord lød på 2,1 million, men for en meget større sten, som var over 50 karat, siger Curiel.

Christie's rekordsalg tirsdag var startskuddet til to dage fyldt med smykkeauktioner i Genève.

Onsdag bortauktionerer Sotheby's smykker, som engang tilhørte den franske dronning Marie-Antoinette. Smykkerne har ikke set offentligheden i mere end 200 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce