Annonce
Assens

Dialogmøde efter unge-fester: Tre mulige løsninger til at undgå hærværk, glasskår og brugte kondomer

Avisen inviterede fredag eftermiddag til et dialogmøde, hvor det blev diskuteret, hvordan man løser problemerne med, at unge fester og udøver hærværk på lokale skoler og daginstitutioner. Fra venstre ses Esben Krægpøth, Mogens Mulle Johansen (SF), journalist Martin Kloster, Tine Lund Jespersen, Martin Sørensen og Poul-Erik Svendsen. Foto: Michael Bager

Aarup: På dialogmødet deltog forældrene Tine Lund Jespersen, der har en datter på seks år, der går på Aarupskolen, og Martin Sørensen, der har en søn på syv år på skolen og er initiativtager til en forældregruppe, der patruljerer på og omkring Aarupskolen i weekenderne for at forebygge hærværk og for at indgå i dialog med de unge.

Derudover deltog skoleleder Poul-Erik Svendsen, Esben Krægpøth, vicedirektør for Børn, Unge og Uddannelse i Assens Kommune, og Mogens Mulle Johansen (SF), der er formand for udvalget Børn, Uddannelse og Familie og medlem af byrådet i Assens.

Sammen kom de frem til flere tiltag, der kan være med til at forhindre, at unge-fester på skoleområder, legepladser og andre steder går over gevind og ender ud i hærværk, glasskår og stoffer.

Annonce

Herunder kan du læse de fem pointer, som blev foreslået under dialogmødet fredag eftermiddag.

1 Overvågning

Især bålhytten ved Aarupskolen har været udsat for de unges fester, der har endt ud i hærværk, stoffer og våben. Foto: Michael Bager

Martin Sørensen oplever, at det svinger, hvor mange unge der mødes ved eksempelvis bålhytten på Aarupskolen for at feste. Når han sammen med en nyopstartet forældregruppe har patruljeret på området om lørdagen, har han både oplevet sammenkomster, hvor der har været fem unge til stede, men han har også oplevet, at der har været op mod 60 unge samlet.

Han oplever, at de unge har svært ved at sige fra, hvis de oplever noget under festerne, som, de ikke føler, er i orden eller er utrygge ved.

- Jeg har talt med en ung på 16 år, der under en fest ville ringe til sin mor, fordi han gerne ville hjem, men straks blev han konfronteret med, om han var i gang med at ringe til politiet. Virkeligheden er, at når tingene sker, så tør de ikke ringe til politiet.

- Derfor kunne det give god mening at få opsat overvågning, så de unge ikke ender i sådan en situation. Overvågningen gør, at man efterfølgende kunne dokumentere, det der var sket, og måske få et overblik over, hvordan det står til. Det er ikke optimalt, men det er nødvendigt, og det kan være et supplement til andre tiltag.

At få sat kameraer op på eksempelvis Aarupskolen kunne skoleleder Poul-Erik Svendsen godt være med på.

- Jeg ved ikke, hvor mange kameraer, der skulle op, men man bør få fat i dem, der er gået over grænsen til at lave noget kriminelt, og det kan man gøre med mere overvågning. Der er så meget af sådan noget her, at det er nødvendigt.

Esben Krægpøth fra Assens Kommune mener dog ikke, at mere overvågning er løsningen.

- Det er et offentligt sted, hvor borgere kommer og går, og det skulle ikke være nødvendigt at overvåge det.

2 Tværfagligt samarbejde

Martin Sørensen er initiativtager til en forældregruppe i Aarup, der patruljerer på hotspots i byen, hvor man ved, at unge ofte mødes for at feste. Foto: Michael Bager

På dialogmødet blev det også italesat, at det er vigtigt, at der bliver skabt et tværfagligt samarbejde på flere parametre for at løse problemerne.

Blandt andet fordi, det ikke kun er lokale unge, der hærger de forskellige områder, fortæller Martin Sørensen.

- Vi møder unge fra den lokale 8.-9. klasse og opefter aldersmæssigt, men der kommer også unge fra mange andre steder på Fyn, blandt andet Middelfart og Odense. Fordelen er, at Aarup er en stationsby og et knudepunkt, så det er nemt for folk at komme hertil.

Ifølge Esben Krægpøth er der allerede gang i et samarbejde på tværs af kommunerne.

- Hver anden måned mødes vi i lokalrådene i Faaborg-Midtfyn Kommune og Middelfart Kommune, og vi arbejder på tværs med SSP (skole, sociale myndigheder og politi, red.), så de kender hinanden. Men vi øver os i det, og vi er ikke lykkes med tingene endnu.

Den 24. august skal Martin Sørensen mødes med Jesper Nielsen, der er leder af SSP i Assens Kommune. Her håber han, at de kan indgå i et samarbejde, så forældregruppen og SSP kan supplere hinanden for at løse problemerne.

3 Forebyggelse

Mogens Mulle Johansen understregede, at problemer med unge-fester og hærværk ikke er nyt, men at det tydeligvis er eskaleret denne sommer. Foto: Michael Bager

For Mogens Mulle Johansen (SF) var et vigtigt perspektiv det forebyggende arbejde.

- Jeg tror på den langsigtede påvirkning af vores børn og unge, som vi alle må gøre en indsats for at lykkes med, når vi snakker om hærværk og stoffer. Samtidig er vi i byrådet enige om, at vi skal opgradere SSP-området.

4 Afspærring

For Tine Lund Jespersen var det vigtigt at understrege, at der er to problematikker i sagen. Den ene er, hvordan man får de unge til at stoppe med at udøve hærværk og efterlade farligt affald på skolens område, når de har festet. Den anden er, hvem der har ansvaret for, at hendes datter ikke møder ind til glasskår i sandkassen. Foto: Michael Bager

Selvom Tine Lund Jespersen anerkendte det relevante i at skabe noget forebyggelse, så festerne og hærværket slet ikke opstår, mente hun også, at det var vigtigt at finde en løsning på, hvordan man håndterer det nu og her, hvor festerne sker, og der derfor ligger glasskår og tomme sprutflasker på hendes datters legeplads.

- Jeg har oplevet at aflevere min datter på en legeplads, hvor der lå glasskår og et brugt kondom. Og jeg kan ikke forstå, at mit barn har adgang til sådan et område. Og jeg kan simpelthen ikke forstå, at man ikke afspærrer de områder, hvor man kan se, at et barn ikke skal færdes.

Men det udgangspunkt var skoleleder Poul-Erik Svendsen ikke helt med på.

- Så kan jeg afspærre hele skolen og sige, at vi kun kan holde eleverne indenfor, for det (festerne, red.) foregår overalt på det kæmpe store offentlige område, vi har.

- Vores pædagoger, lærere og elever rydder også op på områderne, hvis der er meget. Så bruger vi det som et pædagogisk tiltag, fordi der er noget læring i at rydde op i naturen.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Kultur

Undervisere nørder med Harry Potter-podcast: - Det er meget mere end en ungdomsbog

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faldefærdig fabrik jævnes med jorden: 30 nye lejeboliger skyder op midt i byen

Sport

Kontroversiel kineser trak sig: Axelsen får træningsmakker som ny modstander i Odense

Annonce