Annonce
Nordfyn

Diætist: - Det giver selvværd, når man selv fremstiller maden

Gurli Kröll er kørt fra Tåsinge for at lave mad sammen med barnebarnet Lærke. De synes begge de har fået meget ud af Børnebørnenes Madværksted. Foto: Thomas Gregersen
Fisk var temaet, da 14 børnebørn og bedsteforældre tidligere på ugen afsluttede et forløb om sund madlavning på tværs af generationerne i Søndersø.
Annonce

Søndersø: - Nu skal vi lige have rødløgene i, så skal du røre godt rundt, lyder det fra Gurli Kröll, der sammen med sit barnebarn Lærke er i gang med at fremstille en laksemousse til nogle små burgere. Rundt omkring i skolekøkkenet på Søndersøskolen bliver der snittet, hakket og snakket lystigt. De syv makkerpar består alle af bedsteforældre og børnebørn.

Børnene kommer alle fra Nordfyns Kommune, mens bedsteforældrene er kørt til Søndersø fra det meste af Fyn for at lave mad.

Dagens hovedingrediens er fisk og udover de små sunde burgere - eller slides - står menuen på fiskefrikadeller med ristet rugbrød og hellefisk med ris og sur/sødsovs.

Det er Hjerteforeningens nordfynske afdeling, der står bag Børnebørnenes madværksted, hvor der er mulighed for at hygge og være sammen på tværs af generationerne.

- Det er ikke så tit, vi har prøvet at lave mad sammen på den måde i hverdagen. Jeg kommer fra Tåsinge og Lærke bor i Otterup, så det er dejligt at være med her. Det har også givet god inspiration til nogle retter, vi skal prøve derhjemme, siger Gurli Kröll.

Deltagerne får alle en kogebog, et forklæde og en mulepose med hjem, så de kan holde inspirationen ved lige og sprede de sunde smagsoplevelser til resten af familien.

Søren Engholm og hans barnebarn Mikkel snitter tynde agurkestrimler til at putte i deres slides. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Fagfolk i nyt samarbejde

Anja Trøjgaard Sandez er diætist ved sundhedsplejen i Nordfyns Kommune og har været med til at udvælge de børn, der deltager i Børnebørnenes madværksted.

- Det giver så meget madmodighed og selvværd, når man har været med til at fremstille maden. Børnene er mere tilbøjelige til at smage på noget nyt og ukendt, når de for eksempel selv har stået og snittet grøntsagerne og haft fingrene nede i det, siger hun.

Det er sjette gang, Kirsten Staffensen fra Hjerteforeningen står for madværkstedet på Nordfyn og i år er det første gang det sker i samarbejde med både en professionel økonoma og en diætist fra Nordfyns Kommune.

- Vi har haft rigtigt meget glæde af, at vi i år har nogle fagpersoner - både økonoma Camilla Lohmann og diætist Anja Trøjgaard Sandez inde over forløbet, fortæller Kirsten Staffensen.

Hjerteforeningen afholder to forløb om året - et i foråret og et i efteråret - og der plejer at være udsolgt.

Blandt de bedsteforældre og børnebørn, der aldrig har lavet mad sammen før er Søren Engholm fra Villestofte og hans barnebarn Mikkel på 10 år.

- Vi har helt sikkert fået mod på det og jeg er sikker på, at vi kommer til at bruge kogebogen derhjemme. Der er mange gode sunde retter, som vi ikke kendte før, siger Søren Engholm.

Kirsten Staffensen er næstformand i Hjerteforeningens nordfynske afdeling og står for Børnebørnenes Madværksted. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce