Annonce
Indland

DF vil ikke lade EU tage skraldet for nej til russisk gasledning

Dansk Folkeparti støtter regeringen, uanset om den siger ja eller nej til den russiske gasforbindelse Nord Stream 2. Men partiet kan ikke acceptere, hvis beslutningen træffes i Bruxelles, siger udenrigsordfører Søren Espersen. Arkivfoto.

Hvis regeringen vil sige nej til Nord Stream 2, bør den gøre det med oprejst pande, mener DF.

Dansk Folkeparti er med på at ændre lovgivningen, så det bliver muligt for Danmark at sige nej til den russiske gasledning Nord Stream 2, hvis regeringen måtte ønske det.

Men udenrigsordfører Søren Espersen (DF) mener ikke, at man skal overlade det til EU at føre ordet, sådan som regeringen har lagt op til.

- Danmark er et frit og selvstændigt land, påpeger Espersen.

- Vi må have mod og mandshjerte nok til at stå ved det, vi vil. Hvis det er at sige nej, så siger vi nej.

Meldingen kommer, efter at energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt har foreslået at ændre loven, så Danmark får mulighed for at sige nej til et projekt som Nord Stream 2 af udenrigs- og sikkerhedspolitiske grunde.

I dag kan man nemlig kun sige nej af miljøhensyn. Og i den retning er der ikke problemer med den russiske gasrørledning, der er planlagt til at gå gennem dansk farvand nær Bornholm.

Til gengæld er der bekymringer for, hvad ledningen kan betyde sikkerhedspolitisk. Blandt andet for Danmarks nære allierede, Ukraine, der er i konflikt med Rusland, men samtidig er afhængig af russisk gas.

Den russiske naturgas vil, hvis Nord Stream 2 gennemføres, i højere grad end i dag kunne føres helt uden om Ukraine.

Søren Espersen deler ikke regeringens store sikkerhedspolitiske bekymringer ved projektet.

- Jeg ser på det som et energiprojekt, som egentlig bør behandles som sådan. Men jeg har forståelse for, at der er gået storpolitik i det, fordi vi har det specielle forhold til Rusland, som vi har.

- Nu er det så langt fremskredet, at regeringen har brug for vores og Folketingets støtte til den beslutning, de tager. Uanset det ene eller det andet støtter vi regeringen.

- Vi vil bare ikke acceptere, at beslutningen træffes i Bruxelles.

Spørgsmål: Men kan det ikke være meget smart at lægge sig lidt i ly af EU, så man ikke selv får al balladen med Rusland, hvis man siger nej?

- Der er masser af ting, der ville være smart. Men det er det, der er forskellen på et selvstændigt land og et land, der ikke længere er selvstændigt.

- Jeg er dyb, dyb modstander af, at det skal besluttes i EU. Men hvis den danske regering har mod og mandshjerte nok til at sige nej, så støtter vi det. Og hvis de siger ja, støtter vi det.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce