Annonce
Danmark

DF står på klimatoget: En frihedskamp mod venstrefløjen

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Klimasagens kraft kom bag på Dansk Folkeparti, som vil gøre den til god forretning sammen med erhvervslivet.

Sund fornuft og klimapolitik hører sammen, og klimapolitik skal være en god forretning.

Det mener Dansk Folkeparti, som torsdag på Christiansborg er vært for sin første klimakonference.

Klimatosser blev ellers årets ord, som Pia Kjærsgaard fyrede af efter partiets skuffende valg til EU-Parlamentet.

Men oveni et folketingsvalg domineret af klimaet har også Dansk Folkeparti nu fået en klimapolitik.

På konferencen under overskriften "Et grønt Danmark" deltager Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, Dansk Erhverv og Danske Maritime med oplæg om den teknologiske udvikling på klima- og miljøområdet.

Spørgsmål: Klimaordfører Morten Messerschmidt, hvorfor var det først jeres store nedtur ved folketingsvalget fra 37 til 16 mandater, der åbnede jeres øjne for klimaet?

- Vi havde ikke set det komme, at et politisk tema med hidtil stor konsensus blev så varmt et emne. Men det tager vi selvfølgelig bestik af. Blandt andet med denne konference, der byder erhvervslivet op til dans.

Spørgsmål: Du har sagt, du vil redde klimakampen fra "cyklende veganere i genbrugstøj" og "socialismens yderste fortrop". Hvordan stemmer det med, at alle bærende partier i Folketinget i dag bakker op om den nye klimalov?

- Klimakampen er en frihedskamp mod socialismen. Den røde fløj insisterer på økologi, mindre kød og på ikke at flyve. På den borgerlige fløj siger vi, at vi kan nå målene og opretholde hverdagslivets gode glæder ved at omlægge produktionen og gøre det hele klogere.

Spørgsmål: Du mener, at hverken den almene dansker eller landbrug og erhvervsliv skal bære læsset i klimakampen. Hvem skal så finansiere den enorme omstilling, der bliver tale om?

- Det kan gøres, så det ikke koster penge. Vi laver investeringer i 2020'erne, som kommer igen i 2030'erne såsom et mere klimavenligt landbrug. DF vil bruge 120 milliarder kroner fra skatter og afgifter fra Nordsøolien til en grøn omstilling.

Spørgsmål: I din biografi i 2011 sagde du, at verdens lande ikke bør gøre spor for at begrænse temperaturstigningerne. Hvorfor skal vælgerne nu tro på din pludselige kolbøtte fra klimabenægter til klimaforkæmper?

- Jeg sagde, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte, og det mener jeg, at forskerne fortsat ikke er enige om. Men uanset er det en god forretning for Danmark at være frontløber i en ny grøn omstilling.

- Beklager, hvis der er lidt larm på linjen lige nu. Det er, fordi jeg er ved at sætte min dele-elbil til opladning foran Folketinget.

Spørgsmål: Men du har jo udtrykkeligt sagt, at det sidste, klimakampen måtte koste dig, var din bil og din bøf?

- Korrekt. Heldigvis har vi flere biler i familien.

/ritzau/

Annonce
Læs mere om konferencen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce