Annonce
Danmark

DF's fire fejl: Derfor flygtede vælgerne

Et billede på fejlen, som Dansk Folkeparti begik. Kristian Thulesen Dahl står på valgaftenen 5. juni 2019 og holder tale for partiets medlemmer. Dansk Folkeparti er blevet mere end halveret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce

Kristian Thulesen Dahl har i tre uger taget rundt i landet og mødtes med repræsentanter fra alle Dansk Folkepartis 98 kommuneforeninger. Sammen har de evalueret det dårlige valgresultat fra juni og er kommet frem til fire ting, der gik galt. Dette er deres forklaring på, hvorfor DF endte med at blive mere end halveret.

Annonce

1 Fejl ikke at gå i regering

Det efterlod vælgerne skuffede, at Dansk Folkeparti i 2015 ikke gik i regering. Med en opbakning på 21,1 procent af stemmerne var der i befolkningen en klar forventning om, at partiet ville være klar til at tage det ultimative ansvar på sig. Det gjorde DF ikke, og konsekvensen blev, at DF ved det seneste valg blev set som et parti, der ikke turde eller ville tage ansvar. Det blev DF straffet for.

Annonce

2 Samarbejdet med S blev for bombastisk

Dansk Folkeparti skal kunne samarbejde med alle, hvis politiken er rigtig. Men det var en fejl at gøre et så stort nummer ud af parløbet med Socialdemokratiet. Det blev for bombastisk. Kristian Thulesen Dahls mange fællesarrangementer og udmeldinger med Mette Frederiksen gjorde vælgerne forvirrede. De blev i tvivl om, hvor de havde DF, og om partiet overhovedet var borgerligt. Nogle af dem stemte derfor på et af de andre borgerlige partier.

Annonce

3 Skulle have blokeret for FN's migrantpagt

Det var en fejl, at Dansk Folkeparti ikke blokerede for, at Danmark underskrev FN's migrantpagt i Marrakech i december sidste år. Det var noget, der især faldt mange DF-medlemmer for brystet. Kristian Thulesen Dahl mener i dag, at partiet skulle have presset Lars Løkke Rasmussen langt mere på emnet - og i yderste tilfælde trække støtten til regeringen - og at det ville have fået statsministeren til at bøje sig.

Annonce

4 Den interne kommunikation var for dårlig

Dansk Folkepartis bagland følte sig ikke godt nok klædt på til at forsvare partiets politik. Ifølge Kristian Thulesen Dahl troede ledelsen på Christiansborg fejlagtigt, at de politiske resultater ville tale for sig selv. Det gjorde de ikke, og hverken DF-medlemmer eller -vælgere var nok bevidste om, hvad partiet rent faktisk fik igennem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce