Annonce
Odense

DF's ønske nedstemt: Byråd vil ikke have letbane og fjernvarmesalg til folkeafstemning

Skal vejledende folkeafstemninger hjælpe Odenses byrådspolitikere med at træffe de store beslutninger? Ja, mener Dansk Folkeparti og Enhedslisten, mens resten af partierne på onsdagens byrådsmøde sagde nej. Det var første fysiske møde efter corona-nedlukningen, og for at overholde afstandskravene sad politikerne forskudt, mens afspærringsbånd både på tilhørerpladserne, i embedsmandslogen og presselogen begrænsede mængden af folk. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Det lykkedes ikke for Dansk Folkeparti at samle noget flertal for at sende store, politiske beslutninger til folkeafstemning. Heller ikke selv om afstemningerne kun vil være vejledende.
Der bliver ingen folkeafstemninger blandt odenseanerne om hverken letbanens etape to, om et salg af Fjernvarme Fyn eller andre større politiske beslutninger.
Kun Enhedslisten bakkede på onsdagens byrådsmøde op om forslaget fra Dansk Folkeparti, der ønsker de helt store sager til afstemning.
- I Dansk Folkeparti er vi ikke bange for borgernes mening, sagde politisk ordfører Christel Gall, der forestiller sig en elektronisk afstemning med Nem-Id.
Annonce
Ifølge loven kan en sådan folkeafstemning ikke være bindende, men alene vejledende.
- Og det er da helt ok, understregede Christel Gall.
- Hvis vi nu forestiller os, at 71 procent af borgerne for eksempel stemmer ja til aktivt at se på, om vi skal have en H.C. Andersen-forlystelsespark i Odense, så skal man da have rimelig tunge argumenter for politisk at sige, vi ikke skal bruge vores tid på det.

Bedre end borgermøder

Også Enhedslistens Reza Javid fremhævede, at afstemningerne giver et langt bedre indtryk af borgerflertallets ønsker, end de høringer og borgermøder der bruges i dag.
- Vi er som byråd valgt til at træffe beslutninger på borgernes vegne, og der er mange fordele ved det indirekte demokrati. Men der kan opstå så væsentlige beslutninger, at det skal overlades direkte til befolkningen, argumenterede han.
Men et stort flertal afviste altså idéen og samledes i stedet om følgende ord:
- Det er helt afgørende, at borgernes stemmer bliver hørt, og at så mange som muligt får mulighed for at levere input og synspunkter til de store forandringer, vi står overfor. Men det må og skal fortsat være byrådet, valgt af byens borgere, der i sidste ende påtager sig ansvaret for at træffe beslutninger.
Flertallet fremhævede samtidig, at et midlertidigt borgerinddragelsesudvalg - hvor alle partier har haft en plads - netop er blevet enige om ikke at anbefale folkeafstemninger.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce