Annonce
Indland

DF-ordfører: Penge fra ny motorvej kan bruges på E20

Transportordfører Kim Christiansen (DF): Fynske Motorvej har højeste prioritet.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, vil tage penge fra Infrastrukturfonden til det tredje spor. Finansminister afviser dog den finansiering.

I denne uge præsenterer regeringen sit finanslovsforslag, hvor der er sat 231 millioner kroner af til på Fynske Motorvej at forstærke nødsporet mellem Nr. Aaby og Odense Vest, så det kan benyttes i myldretiden.

Og står det til Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, skal der findes endnu flere penge, så et egentlig tredje spor kan etableres med det samme.

- E20 har den højeste prioritet. Folk holder i kø på Vestfyn, og der sker rigtig mange uheld. Det skal vi have gjort noget ved nu, og vi har jo vedtaget en anlægslov, siger han med henvisning til, at Folketinget i 2010 vedtog udvidelsen.

Kim Christiansen er en af de politikere, der deltager, når Fyens Stiftstidende på lørdag som kulmination på kampagnen "Tre spor nu - kom frem på Fyn" inviterer til topmøde i mediehuset på Banegårdspladsen.

Det sker på et tidspunkt, hvor debatten om problemerne på Fynske Motorvej er brandvarm. Regeringen har ikke alene flertal og skal altså have opbakning fra andre partier.

- Nu glæder jeg mig til på torsdag nærmere at få præsenteret udspillet på hele transportområdet, siger Kim Christiansen og forsikrer, at intet er klappet af, inden han og en række andre centrale politikere fra Christiansborg på lørdag møder op for at debattere og lytte til erhvervsorganisationer, virksomheder, pendlere og andre fynboer, der benytter motorvejen.

Annonce
Transportordfører Kim Christiansen (DF): Fynske Motorvej har højeste prioritet.

Penge fra Silkeborg-motorvej

Spørgsmålet er så, hvor Kim Christiansen vil finde de 2,3 milliarder kroner, som det koster at etablere et egentlig tredje spor mellem Nr.Aaby og Middelfart.

- Nu skal vi se regeringens finanslovsforslag, og så taler vi internt om det. Som transportordfører har jeg selvfølgelig mine egne ideer på infrastrukturområdet, og dem vil jeg lufte til topmødet på lørdag, siger han.

- Men du må da have et bud på, hvor de 2,3 milliarder skal komme fra?

- Der ligger jo stadig penge i Infrastrukturfonden. Blandt andet blev motorvejen ved Silkeborg ikke så dyr som forventet, siger DF-ordføreren.

Også fra en række andre steder i landet er ønsker om at få fingre i pengene.

- For mig er en udbygning af E45, Frederikssundmotorvejen og E20 på Fyn vigtigst. Og den øverste prioritet er E20, siger Kim Christiansen.

Minister afviser

Ifølge Transportministeriet er der for øjeblikket 3,6 milliarder i udisponerede midler i Infrastrukturfonden. Brugen af disse midler plejer at blive forhandlet i særlige trafikpolitiske aftaler og ikke være en del af finansloven.

I en skriftlig kommentar afviser finansminister Kristian Jensen, at pengene i Infrastrukturfonden kan komme i spil nu:

"Tages penge fra fonden, påvirkes de offentlige finanser på samme måde som investeringer for nye midler. Det betyder, at alle nye infrastrukturprojekter skal finansieres krone-til-krone gennem eksempelvis besparelser på andre dele af den offentlige sektor som skoler, sygehuse eller ældrepleje. Derfor er vi i disse år nødt til at prioritere skarpt, når vi sætter penge af til ny infrastruktur, som vi netop har gjort det til nødsporskørsel mellem Odense og Nørre Aaby.", anfører ministeren.

Kim Christiansen understreger, at brug af nødsporet er bedre end ingenting.

- Vi skal handle nu, siger han.

Alle kan deltage i lørdagens topmøde i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense. Det kræver dog tilmelding på telefon 66 11 11 11.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce