Rising: Endnu et hold folketingspolitikere gik mandag eftermiddag mellem de lave røde bygninger i Påskeløkken, mens de fik historien om, hvor meget området har ændret sig de sidste år.
Endnu en gang fik de historien om, at det vil være helt ude af proportioner at skulle rive op til 60 procent af bygningerne ned, fordi området med den mindst mulige margin ser ud til at ende på den hårde ghettoliste.
Denne gang var det udvalgte medlemmer fra Folketingets boligudvalg, der var på besøg, og er der én ting, der står klart efter at have talt med medlemmerne, er det, at fremtiden for området fortsat er uvis.
Kommunens beregninger viser, at Solbakken ender på den hårde ghettoliste, fordi der bor 0,7 kriminel for meget blandt de lidt over 1300 beboere, og at syv for mange er for dårligt uddannet i forhold til de krav, forligspartierne bag ghettolovgivningen har vedtaget.
Alex Ahrendtsen, DF, medlem af Folketingets boligudvalgBoligforeninger og kommunen har været i gang med at ændre tingene i to år, men har kendt til problemerne i mange, mange år. De har sovet i timen og ikke gjort noget i årevis.
Kommet for sent i gang
Skal der ske ændringer i det politiske forlig, der ligger til grund for ghettolovgivningen, skal der nemlig være enighed blandt partierne bag - og her var der ikke meget hjælp af hente fra Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen:
- Jeg ved godt, at man nu forsøger at sælge historien om Solbakken på 0,7 kriminel for meget, og syv andre i en anden kategori, men der bor stadigvæk 53 procent med ikke-vestlig baggrund herude, og det påvirker den lokale skole. Tallet er for højt og skal ned. Jeg har svært ved at se, at vi kan give en særlig dispensation til det her område, sagde han.
- Boligforeninger og kommunen har været i gang med at ændre tingene i to år, men har kendt til problemerne i mange, mange år. De har sovet i timen og ikke gjort noget i årevis.
- Har de haft de nødvendige redskaber til at gøre noget, mener du?
- De har ikke haft det datagrundlag, som man har i dag - det er den eneste undskyldning. Men der har været masser af erfaringsmateriale. Afdelingsformændene har vidst, hvordan det stod til og meldt det ind, men kommunen har ikke turdet at gøre noget. De er kommet for sent i gang, og det svier til dem nu. Og det går ud over beboerne, sagde Alex Ahrendtsen.
En åbning for dispensation
Den fynsk valgte Jan Johansen (S) ville til gengæld ikke udelukke, at man kunne give området længere tid til at komme af ghettolisten og dermed undgå de store forandringer, som det medfører at ende som "hård ghetto."
- Jeg synes, vi skal passe på et område som det her, der tilbyder billige boliger til folk med mindre indtægter. Forudsætningen er, at der bliver rettet op på tingene. Solbakken er kommet godt af sted og har lavet nogle planer, som har rettet meget op på, hvordan det var førhen - og det bør præmieres, mener jeg. Derfor bør man kigge på muligheden for at give en dispensation, sagde han.
Ikke Danmark værdigt
To af de besøgende politikere er ikke en del af forligskredsen. Og for den radikale, Rasmus Helveg Petersen, viste besøget med al ønskelig tydelighed, hvor "utrolig dårlig" loven er:
- Se på det her område - det giver jo ingen mening at skulle rive en masse bygninger ned her. Jeg synes, det er forstemmende og deprimerende, sagde han.
Bolidudvalgets formand, Søren Egge Rasmussen, fra Enhedslisten, var helt på linje og kaldte de små tal, som kan afgøre områdets skæbne, "absurde":
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi nu får set det her boligområde, så det ikke længere bare er nogle tal i en statistik, men et levende område. Jeg er sikker på, at politikerne ønskede at ramme Vollsmose, Gellerup, Tingbjerg og Mjølner Parken, da man vedtog den her lovgivning, men i dag er det jo også almene boligområder i provinsen, som helt urimeligt bliver ramt hårdt. Derfor opfordrer vi til, at man nu suspenderer loven i tre år, sagde han.
Det kommer dog ikke på tale for hverken DF eller S. Bagge partier mener, at lovgivningen har fået kommunerne til at handle på et problem, man ellers har forsømt.