Annonce
Danmark

DF-krav til kommende statsminister: Indfør fast grænsekontrol

Kristian Thulesen Dahl var på gaden for første gang i valgkampen i Kolding onsdag eftermiddag. Umiddelbart inden havde han for første gang fremlagt krav til en kommende regering på en cafe i byen over for avisen Danmark. Foto: Søren Gylling
Hvis Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen får brug for DF's stemmer for at danne regering, har DF et krav, det ikke giver sig på: En ny regering skal forpligte sig til grænsekontrol i hele dens levetid.

Med mindre Dansk Folkeparti bliver decideret bortdømt af danskerne ved valget, er det udelukket, at partiet kommer til at lægge mandater til en ny regering, hvis den ikke lover at kontrollen ved Danmarks grænser på mindst nuværende niveau i hele regeringsperioden.

Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Dansk Folkeparti har hidtil afholdt sig fra at stille krav til en kommende regering, men gør det nu for første gang. Og kravet gælder uanset, om regeringen skal ledes af Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S) eller en hvilken som helst anden.

Af princip vil Kristian Thulesen Dahl ikke kalde kravet ultimativt, men siger i stedet, at Dansk Folkeparti næsten skal miste hele sin vælgeropbakning, hvis kravet ikke skal være ufravigeligt.

- Det er meget svært at forestille sig, at vi kommer til at give os på det krav, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

- Hvorfor er det så ikke et ultimativt krav?

- Vores folkestyre er bygget op på, at partierne kommer med den styrke, danskerne giver dem. Der er forskel på, hvilken vægt jeg kan stille krav med, om vi lige kommer over spærregrænsen, eller om vi får 17 procent af stemmerne.

- Kan du overhovedet forestille dig en situation, hvor du vil give dig på permanent grænsekontrol?

- Jeg har meget svært ved at forestille mig en situation, hvor vi ikke vil stå fast hele vejen igennem. Det skulle være, hvis vi bliver decideret bortdømt af danskerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Annonce

S og V om DF's krav til den næste statsminister

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører for Socialdemokratiet: - Danmark er et lille land. Og vi har en stor interesse i et stærkt EU-samarbejde. Vi tror på det europæiske samarbejde, og derfor bliver det heller ikke os, der kommer til at stille spørgsmålstegn ved et dansk medlemskab. Vi støtter grænsekontrollen, fordi der ikke er styr på EU’s ydre grænser. Min bedste vurdering er, at denne situation vil fortsætte og dermed vil grænsekontrollen også fortsætte. Det bør i øvrigt være danske politikere selv, der beslutter, om vi skal have grænsekontrol eller ej.

Britt Bager, politisk ordfører for Venstre: - Det er ingen hemmelighed, at vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Dansk Folkeparti på mange stræk, og heller ikke at ikke ser helt ens på europapolitikken. Men jeg er ret sikker på, at vi nok skal finde hinanden i fortsat samarbejde. Det er godt, at partierne præsenterer politik her i valgkampen.

Begge har svaret avisen Danmark på e-mail.

Parat til droppe Schengen

Som det er i dag, er Danmark bundet af Schengen-aftalen i EU til ikke at indføre permanent grænsekontrol. Den nuværende kontrol eksisterer på basis af dispensationer, der bliver givet med seks måneders mellemrum af EU-kommissionen. Kristian Thulesen Dahl vil foretrække, hvis Danmark fortsat kan være medlem af Schengen-samarbejdet, der blandt andet også omfatter aftaler om grænseoverskridende kriminalitet og illegal indvandring, men er klar til den ultimative konsekvens.

- Nogle vil sige, at vi ikke vil kunne fortsætte i Schengen. Det mener vi godt, at vi kan. De andre EU-lande må i givet fald så smide os ud, hvis de mener, at det er den konsekvens, de vil tage. Jeg tror ikke, de vil gøre det, men det er klart, at det er noget, vi skal være parat til, siger han.

Kristian Thulesen Dahl vil have, at der bliver lavet en skriftlig aftale med en ny regering om en grænsekontrol, der minimum dækker hele næste valgperiode, og som sikrer, at kontrollen heller ikke bliver beskåret, men mindst forbliver på det niveau, den har i dag.

- Og hvis vi selv skal indgå i en regering, skal det med i regeringsgrundlaget, siger han.

Sidst var et regeringsskifte vigtigere

For yderligere at understrege, hvor vigtigt kravet om grænsekontrol er for Dansk Folkeparti, nævner Kristian Thulesen Dahl, at Venstre uvillighed til at indføre grænsekontrol i 2015 var en væsentlig årsag til, at DF ikke var klar til at gå med i regeringen.

- Hvorfor var det så ikke et krav fra jer for at støtte Lars Løkke Rasmussen som statsminister?

- Dengang havde vi lovet danskerne, at en stemme på DF var en stemme på at få Helle Thorning-Schmidt væk fra Statsministeriet. I hele den forudgående periode tror jeg, at jeg havde ét møde på 15 minutter med hende. For at få vores indflydelse tilbage var det nødvendigt med et regeringsskifte. Nu har vi brugt vores indflydelse i fire år, og så handler det først om at holde fast i de forbedringer, vi har skabt og derefter at bygge på og arbejde for at gøre grænsekontrollen endnu bedre.

- Du vil have dit krav igennem overfor partier, der er langt mere EU- og Schengen-positive end jer. Hvorfor tror du, at du kan få dem til at handle stik mod regler aftalt i et europæisk samarbejde?

- Det kan jeg, hvis vi får tilstrækkeligt debat om det inden valget. Jeg er af den opfattelse, at der er et kæmpestort flertal i befolkningen for at bevare grænsekontrollen. Problemet er, at den nuværende tilladelse udløber 12. november, hvor der er risiko for, at EU vil sige stop, nu går den ikke længere. Jeg er afhængig af, at partierne forpligter sig på den ved dette valg, så vi har en chance for at fastholde den i hele næste valgperiode.

Kravet om grænsekontrol er et af fire EU-relaterede krav til en ny regering. DF vil også have, at den forpligter sig på ikke af afholde folkeafstemning om Danmarks forbehold, at Danmark ikke indtræder i bankunionen uden en forudgående folkeafstemning, og at Danmark efter Østrigsk eksempel begynder at indeksere børnepengene, så en EU-borger fra Rumænien f.eks. ikke kan sende en check hjem på samme størrelse, som en borger herhjemme får.

- Hvilket krav giver du dig sidst på?

- Grænsen!

Fire DF-krav til en ny regering

Dansk Folkeparti har fire EU-relaterede krav til en kommende regering. Kristian Thulesen Dahl lægger dog ikke skjul på, at krav nummer et om grænsekontrol klart overtrumfer de andre.

1. Grænsekontrol

En kommende regering skal klart og tydeligt forpligte sig på, at Danmark vil have grænsekontrol i hele dens levetid, og at kontrollen mindst skal være på det nuværende niveau,

2. Ingen afstemning om forbehold

DF kræver også, at der ikke vil blive afholdt folkeafstemning om nogle af Danmarks fire forbehold i EU: Forsvarsforbeholdet, retsforbeholdet, euroforbeholdet og unionsborgerskabet.

3. Ingen bankunion uden afstemning

Folketinget må ikke indlemme Danmark i EU's bankunion med overnationalt banktilsyn og fælles regler for afvikling af nødlidende banker uden, at dansker får lov at stemme om det først.

4. Indeksering af børnecheck

Borgere fra andre EU-lande, der har ret til at modtage børnepenge til børn i deres eget land, skal have indekseret deres check, så der bliver taget højde for prisniveauet i hjemlandet. Det har jurister herhjemme hidtil vurderet var ulovligt, men i Østrig gør man det. DF kræver, at vi følger deres eksempel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kultur. Tak til kronprinsparret 2

Synspunkt: Da jeg læste Peter Hagmunds leder ”Tak til kronprinsparret” den 1. november, glædede jeg mig over de mange gode synspunkter, han bringer frem såsom: ”Alligevel kan man godt opfatte det en kende sært, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary står på en scene i netop Odense, når parret lørdag uddeler priser til en række kunstnere og kulturfolk. For Odense Kommune har netop besluttet omfattende nedskæringer i byens kulturudgifter.” Lige siden har jeg funderet over årsagen til, at der spares så heftigt på kulturen i Danmark i disse år. Vore nabolande Norge, Sverige og Tyskland – lande vi gerne sammenligner os med – gør det stik modsatte. De øger kulturbudgetterne, og de gør det markant. Efter min mening er der to væsentlige årsager til den stedmoderlige behandling, kulturen får i Danmark. For det første er de allerfleste af vore beslutningstagere unge eller yngre mennesker, som vort skolesystem ikke i tilstrækkelig grad har givet mulighed for at stifte bekendtskab med klassisk kultur og dannelse. De kender og respekterer simpelthen ikke den kultur, de koldblodigt skærer ned på. Det ironiske er, at kulturpengene jo er pebernødder i det store budgetspil, men da beslutningstagerne ikke kender nok til området, gør det ikke ondt på dem at svinge sparekniven, og som ofte sagt: ”Der er ikke stemmer i kultur” – desværre. For det andet mener jeg, at Peter Hagmund og hans kolleger burde gribe i egen barm og overveje, om medierne i almindelighed og - når vi taler kultur i Odense - Fyens Stiftstidende i særdeleshed kunne påtage sig et større ansvar i denne sag. For det er jo sådan, at i vore dage eksisterer man kun, hvis man er synlig i medierne. Jeg kender til hudløshed argumentet, at kulturstof ikke er populært, men det får mig til at tænke tilbage på en korrespondance, en af mine veninder for en del år siden havde med en dansk tv-station. Min veninde klagede over, at en stor operaforestilling blev sendt kl. 02.00 (det var inden, man i samme grad som nu havde mulighed for at optage, streame og se tv on-demand). Svaret fra TV-stationen lød, at de sendte udsendelsen på dette sene tidspunkt, fordi der ikke var ret mange, der så den slags. Man kunne også forestille sig, at problemstillingen i virkeligheden var den omvendte, nemlig at folk ikke så den slags, fordi det blev sendt på et tidspunkt, hvor de fleste lå i dyb søvn. Måske ville læserne faktisk værdsætte større mængder af velformidlet kulturstof, hvis det fandtes i medierne. I øvrigt tror jeg, at mange af de mennesker, der læser kultursiderne, læser den trykte avis og ikke avis på nettet. Populariteten af kulturstoffet er derfor ikke målbar på samme måde som ”klik" på avisens hjemmeside. Hagmund skriver at ”kronprinsparrets besøg i Odense kan være med til at flytte opmærksomheden tilbage til det, der også er kunstens og kulturens kerne: At den er dannelse. At den er identitetsskabende. At den har en særlig berettigelse.” Kære redaktører og journalister. Jeg mener absolut, I kan medvirke til at flytte opmærksomheden tilbage på kulturen og fjerne det ”spørgsmålstegn ved, om byen nu egentlig har det levende, aktive kulturliv, som man ofte påstår at ville anvende som salgsargument over for tilflyttere.” I skal blot opprioritere kulturområdet, så det bliver mere synligt i mediebilledet.

Annonce