Annonce
Danmark

DF-angreb på fredningsdemokrati: Der er en grund til at naturbeskytterne sover med støvlerne på

Jens Frydendal

Fredning: Dansk Folkepartis Pia Adelsteen kalder det udemokratisk, at Danmarks Naturfredningsforening har ret til at rejse fredningssager. Fredning bør i følge Dansk Folkeparti overlades til staten og kommunerne.

Men sådan er det faktisk allerede i dag! Danmarks Naturfredningsforening har kun ret til at foreslå, at det danske samfund freder et naturområde.

Sådan et forslag skal behandles af Fredningsnævnet, der er sammensat af en dommer, for at sikre at reglerne bliver overholdt, og to medlemmer, hvoraf det ene er udpeget af den kommune, arealet ligger i, og den anden er udpeget af staten. Fredningsnævnet afgør så, om forslaget skal gennemføres eller ikke.

Det er altså, helt som Dansk Folkeparti ønsker, staten og kommunen, der træffer afgørelsen. Hvis nogen af parterne ikke er tilfredse med afgørelsen, kan den ankes til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som består af politikere udpeget af Folketinget samt landsdommere og en række medlemmer fra interesseorganisationer indenfor både erhvervs- og naturinteresser.

Mere demokratisk kan det vel næppe gøres.

Omkring 85 pct. af de rejste sager bliver gennemført, så Naturfredningsforeningen kan jo ikke ramme helt ved siden af med sine forslag. Naturfredningsforeningen kan heller ikke, som Dansk Folkeparti påstår, påføre det offentlige udgifter til anlæg af stier mm. Hvis den slags skal anlægges, skyldes det, at de demokratisk udnævnte nævn har besluttet det.

Danmarks Naturfredningsforening har afdelinger i stort set alle landets kommuner og udgør derfor et fint netværk af naturinteresserede, som er gode til at spotte, hvor den danske natur har brug for beskyttelse i form af en fredning. En landsdækkende forening med 130.000 medlemmer kan vel siges at være et smukt eksempel på det velfungerende danske foreningsdemokrati.

Argumentet med demokratiet holder altså ikke. Hvad kan der så ligge bag Dansk Folkepartis angreb på Naturfredningsforeningen? Vi har i Danmark en meget gammel tradition for at fremme erhvervsinteresser på naturens bekostning. Det er derfor, vi er det land i Europa med den mindste andel beskyttet natur. Kan det være den danske værdi, Dansk Folkeparti forsøger at frede om?

Dansk Folkepartis angreb på naturfredningen blev afvist af samtlige andre partier i Folketinget med Venstres miljøminister i spidsen, og så kunne man vel sige, at den hellige grav er velforvaret.

Den forrige landbrugsminister fra samme parti var for mindre end et år siden ude med voldsomme angreb mod Danmarks Naturfredningsforening, og stærke erhvervsorganisationer står bag modstanden mod yderligere beskyttelse af den danske natur, så der er grund til, at naturbeskyttere i Danmark sover med støvlerne på!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce