Annonce
Fyn

Det vil fynboerne have: Her er ønskerne til de nyvalgte folketingspolitikere

Fynboerne er onsdag til valg, og ønskerne til politikerne er mange.
Hvad er det vigtigste, som medlemmerne af de nye Folketing skal tage fat på? De har vi spurgt en række centralt placerede fynboer om.

Brødtekst

Annonce

Torben Povlsen, formand for Centrovice, der rådgiver landbrug og erhverv

Landmand Torben Povlsen, der også er formand for organisationen Centrovice, som rådgiver landmænd og virksomheder. Foto: Vibeke Volder

- Det vigtigste for os er, at man får skabt et erhvervs- og landbrugsvenligt klima, hvor vi kan vækste os igennem klimaudfordringen. Det vil sige, at vi gennem forskning og udvikling kan skabe fremgang og forbedringer og producere mere med mindre, så vi mindsker og udligner vores klimabelastning. Vi skal fastholde dansk landbrug som foregangsland på klimaområdet og videreudvikle det. Det kræver en stabil politik, for det er et længere træk – zigzagkurs dur ikke, hvis vi skal løse opgaven.

Brita Thrane Vibæk, formand for Ældresagen i Odense

Brita Thrane Vibæk, formand for Ældresagen i Odense. Privatfoto

- I Ældresagen vil vi gerne have bedre forhold for de gamle og flere penge tilført kommunerne. Derudover ser vi gerne, at pengene rent faktisk bliver øremærket til de ældre. Ofte er pengene, der skulle være gået til de ældre, endt med at gå til nogle andre. Den demografiske udvikling viser, at der kommer mange flere ældre, så der skal flere penge til området, så de ældre blandt andet kan få bedre hjemmehjælp og blive hjulpet mere generelt.

Jens August Wille, Teaterdirektør for Odense Teater

Jens August Wille, teaterdirektør på Odense Teater. Arkivfoto: Michael Bager

- Flere partier har snakket om, at de vil kigge på en afskaffelse af de to procent beskæringer, der er på kulturområdet. Og det ville være rigtig dejligt, hvis det skete. Derudover var der inden teaterforliget tanker om at lave en dynamisk pulje af frie midler, som skulle handle om samarbejde og frie projekter, som gjorde at forskerne fik længere tid til deres projekter. Den pulje var på 33 millioner kroner - den blev fjernet og uddelt. Scenekunstbranchen har brug for, at alt ikke er låst - der er brug for dynamiske penge.

Peter Lund Andersen, formand for Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg

Peter Lund Andersen, formand for Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg. Foto: Kasper Riggelsen

- Det vigtigste for os er at få styrket folkeskolen. Den har været politiske kastebold gennem for mange år, og nu skal man give os muligheden for at lykkes. Folkeskolen har ikke fået tilført midler på finansloven gennem mange år, og vi har et håb om, at man igen vil kigge vores vej. Det er der brug for, for man har indført en meget dyr reform uden at sende pengene med. Vi skal levere meget mere undervisning, men med færre lærere. Det presser os på den kerneydelse, vi har i skolen. Man skal give os mere frihed og mere plads til det professionelle råderum for lærerne og lade være at detailstyre skolen så meget.

Thomas Visti, adm. direktør for Mobile Industrial Robots

Thomas Visti, administrerende direktør for Mobile Industrial Robots, MIR. Foto:Yilmaz Polat

- Infrastruktur vægter meget højt for mig. Det handler både om tre spor på E20, men også om togtrafikken. Det er helt uforståeligt, at vi har et togsystem, der fungerer på niveau med et uland. Der bør vi kunne løfte os meget. Det er noget, jeg vender hver gang, vi har internationale gæster, som kommer til Fyn fra Kastrup. Men det handler også om at tiltrække pendlere til Odense og Fyn. Derudover skal politikerne i mine øjne også se på sundhedssektoren og ældrepleje. Jeg bliver pinligt berørt, når jeg ser, hvordan vi behandler syge og ældre i det her land. Endelig er det også vigtigt at øge mængden af politibetjente. Det er en falliterklæring, at man ikke får nogen som helst hjælp, når man oplever indbrud, som jeg selv har prøvet.

Hans Lassen, integrationskonsulent og tidligere medlem af mangfoldighedsrådet i Odense:

Hans Lassen, forfatter, integrationskonsulent og direktør for Sisyfos. Foto: Roland Petersen

- Spørger man forskningen, hvad der virker for at øge graden af beskæftigelse blandt indvandrere, er budskabet entydigt: Det er uddannelse, danske sprogkundskaber og kendskab til arbejdsmarkedets forhold. Det er dét, det gør indvandrerne attraktive hos virksomhederne, som ofte har fokus på kvalifikationer frem for hudfarve. Hvis vi giver den en skalle og virkelig investerer i det, kan Danmark brande sig med resultaterne. Vi har alle forudsætninger for at stikke af fra andre lande. Det er op til os selv.

Niels Thorborg, adm. direktør 3C Groups A/S, formand for Syddansk Universitet

Niels Thorborg, virksomhedsejer og bestyrelsesformand for Syddansk Universitet.

- Der er ikke kun ét, men flere vigtige emner, som det nye folketing bør arbejde med. Målet om at fastholde og udbygge vores velfærd er naturligvis centralt, men det er afgørende, at vi også ser på, hvor pengene skal komme fra. Derfor bør Folketinget på en lang række områder skabe bedre rammevilkår for erhvervslivet, så vi kan skabe vækst, få flere i arbejde og på den måde bidrage til statens indtægter.

- Vi er på rette vej, men et stærkere fokus på at sikre adgang til tilstrækkelig og velkvalificeret arbejdskraft er også essentielt. Det omfatter bl.a. at styrke vores uddannelsessektor og give bedre muligheder for at tiltrække dygtige udenlandske medarbejdere.

- Endelig har en ny regering en meget vigtig opgave i at sikre midler, knowhow og løsninger på vores fælles klimaudfordringer, så vi i langt højere grad, end tilfældet er i dag, tager vare på klimaet og medvirker til at skabe en bæredygtig fremtid – det skylder vi hinanden og vores efterkommere.

Thomas Graven, medstifter OdenseForældreNetværk og tovholder på "Hvor er der en voksen?"-demonstration i Odense

Thomas Graven, medstifter OdenseForældreNetværk og tovholder på "Hvor er der en voksen?"-demonstration i Odense. Foto: Privatfoto

- Vi arbejder for bedre vilkår for vores børn, og det får vi gennem minimumsnormeringer og ved, at der er flere af de voksne i børnehaverne og vuggestuerne, der er uddannede. Det er vores primære målsætning og vision. Vi lægger os op ad anbefalingerne fra blandt andre BUPL, som siger en voksen til tre børn i vuggestuen og en til seks i børnehaven. Det er vores pejlemærke, og den normering har vi slet ikke endnu. Vi mener ikke, tallene fra Danmarks Statistik, som bruges af mange, afspejler virkeligheden. Vi vil gerne have belyst den faktiske hverdagsnormering i institutionerne.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce