Annonce
Middelfart

Det var svært at finde guld i genbrugsbutikkerne: Så tog gymnasieelever sagen i egen hånd

Anela Bilajac (t.v.) og Sarah Bader klæder en gine på. Resultatet af påklædingen blev et komplet sæt tøj, der var klar til at gå både klimabevist og moderigtig i skole. De fire piger har selv haft det sådan, at de synes, at gebrugsbutikker er uoverskuelige, og det samme synes deres medstuderende. Men der gemte sig godt genbrugsguld på bøjlerne. Foto: Peter Leth-Larsen
Genbrugstøj er moderne, og de unge vil rigtig gerne gå i det, viser en undersøgelse foretaget på Middelfart Gymnasium. Men samme undersøgelse viste også, at mange finder det uoverskueligt at kigge i de store mængder tøj, uden nødvendigvis at finde noget. Fire gymnasiepiger tog udfordringen op og gik i gang med at sortere tøj i Danmission i Middelfart.

Middelfart: Øjet udvælger hurtigt, hvad hænderne skal have fat i. Hurtigt får pigerne hevet de lyse skjorter, bluser og jakker ud af mængden af tøj på stativet. Det hvide forrest, og så ellers i farveorden hen ad resten af stativet.

Sarah Bader, Anela Bilajac, Ulrikke Skov Kristensen og Mathilde Iversen går alle i 2. g på Middelfart Gymnasium, og denne eftermiddag har de valgt at bruge i Danmission på Jernbanegade, hvor de vil sortere tøjet.

Alle piger er med i Fyens Stiftstidendes udviklingsprojekt RYK Middelfart. Her har eleverne i fire gymnasieklasser kastet sig over emner, de interesserer sig for, og som de skal undersøge nærmere for til sidst at skrive en artikel. De fire har valgt, at genbrugstøj er vigtigt. For klimaets skyld - for deres egen fremtids skyld.

Dog har de selv den oplevelse, at det kan være en rodet oplevelse at komme ind i en genbrugsbutik. I en spørgeskemaundersøgelse, som de fire elever har sendt rundt på gymnasiet, kan de se, at mange af deres medstuderende har det på samme måde. Dette til trods for, at 56,7 procent af de adspurgte svarede, at de gik i genbrugstøj, og at hele 82,7 procent synes, at "genbrugstøj er fedt".

For det er moderne, fortæller Sarah Bader. Genbrug er en "ting" på gymnasiet. Og derfor vil pigerne gerne bruge lidt tid på at få sorteret tøjet på bøjlerne i den store butik, så både de selv og deres kammerater måske bedre kan overskue at gå på jagt efter det guld, der rent faktisk hænger og venter på at blive opdaget.

Annonce

Det sælger Danmission

Mest solgte vare: Isenkram er meget populært, og det bliver solgt lynhurtigt. Her er det al slags isenkram, der er populært.

Mindst solgte vare: Mørke egetræsmøbler. I Danmission i Middelfart står der gamle egetræsmøbler, der har kigget efter et nyt hjem i lang tid. Nu bliver de brugt til at udstille nipsting i i stedet.

- Hvis de fik en klat maling, kunne de måske sælges hurtigere, men det har vi ikke tid til, siger Conny Larsen.

Rent guld: Citronpressere i glas.

- De når aldrig ud på hylderne. De er væk med det samme, fortæller Conny Larsen.

Andet guld: Designervarer som lamper og møbler, men også designertøj finder vej til butikken. Dertil kommer sølvtøj, kobbertøj og bøger, der kun er et halvt år gamle fra udgivelsen. De sælges for en flad 10'er i Danmission. Kommer der en rokkestol ind, er den også solgt med det samme - også selv om den er i egetræ.

"Sindssygt in"

Butikken er stor, og den har alt fra møbler til små nips-ting. 16 frivillige får den til at køre rundt, og der kunne godt være brug for flere hænder, fortæller Grethe Knudsen, der er butiksbestyrer. Også her i butikken kan man mærke, at interessen for genbrugsvarer er steget det seneste års tid.

- De sidste to måneder har vi solgt for over 100.000 kroner, fortæller Conny Larsen, der er medhjælper i butikken.

- Folk er blevet opmærksomme på, at at de kan få pæne og billige ting, siger hun og finder et diplom frem. Danmission i Middelfart blev sidste år "årets højdespringer" i Danmission med en vækst på 121 procent.

- Ja, det er blevet sindssygt in. Alle køber genbrug. Jeg kender ikke nogen, der ikke går i genbrugstøj, siger Sarah Bader.

Conny Larsen udstøder et suk:

- Så er vores fremtid alligevel reddet, siger hun lettet med tanke på klimasituationen i verden.

Genbrugsguld

Sorteringen af tøjet på bøjlerne er ved at tage form. Pigerne har fundet noget særligt pænt tøj frem, som de sætter på en gine. Et komplet sæt tøj med skjorte, bukser, blazerjakke, sko, taske og halstørklæde sidder nu smart på ginen. Til inspiration for andre. Dette sæt tøj ville hver af pigerne gerne komme i skole i. Altsammen for 157 kroner.

Pigerne selv havde den holdning, at det var uoverskueligt at kigge på rækkerne, hvor der kun er én af hver og ikke alle størrelser er tilgængelige.

- Da vi gik herned, orkede jeg det ikke rigtigt, men det var hyggeligt, og jeg fortryder det ikke. Jeg har aldrig før kigget så meget i en genbrugsbutik, siger Anela Bilajac, der faktisk fandt op til flere ting, hun godt kunne lide, og også ville have købt, hvis de havde haft den rette størrelse.

Det samme gjorde Ulrikke Skov Kristensen.

- Jeg troede faktisk, der var mere rodet i en genbrugsbutik, og jeg har kun købt ganske få ting i en genbrug før. Men fra nu af vil jeg kigge lidt mere, for der var mange ting, der var fede, siger hun.

En flok gymnasiepiger fra avisens RYK-projekt på Middelfart Gymnasium tog i Danmission for at rykke lidt rundt, så varerne blev præsenteret bedre. Fra venstre er det Mathilde Iversen, Ulrikke Skov Kristensen, Anela Bilajac og Sarah Bader, som har kastet sig over at farvekoordinere tøjstativerne. Foto: Peter Leth-Larsen

Må man rode?

Så det rykkede noget ved forståelsen af genbrug at rykke lidt rundt på tøjet på stativerne.

- Jeg har bare tænkt, om det mon var okay at komme og rode så meget i en butik, siger Sarah Bader.

- For os gør det ikke noget, at I roder det hele igennem. Det kan ikke hidse os op. Det er vigtigt, at folk har en fornøjelig tid her, og det er også en stor fornøjelse for os, siger Conny Larsen.

Personalet i butikken, der alle er frivillige, har også før forsøgt med at hænge tøjet op inddelt i farver. Og i størrelser. Men det har ikke fungeret.

- Der kommer så mange kunder her. Når de hænger tøjet på plads, hænger de det bare ind et tilfældigt sted, siger hun.

Hverdagen i butikken har mange gøremål, og sortering af tøj er blot ét af dem.

- Hvis vi havde folk til det, ville vi gøre det anderledes, siger Grethe Knudsen.

Mathilde Iversen ( t.v.) og Ulrikke Skov Kristensen gik i gang med at sortere i farver, så det blev mere overskueligt for kunder at finde det, de ledte efter. Foto: Peter Leth-Larsen
Hvidt forrest og de andre farver derefter. Pigerne gik systematisk til værks. En god hjælp i butikken, synes butiksbestyrer Grethe Knudsen, der med et glimt i øjet inviterede pigerne til at komme jævnligt og give en hånd med i butikken. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Assens

Slanger i fokus på Terrariet

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce