Annonce
Middelfart

Det synes I om snus-forbruget: "En forkælet generation" og "vi flirtede også med det forbudte"

Flere og flere unge begynder på snus, men hvordan kommer man det til livs? Foto: Colourbox.

Nordvestfyn: SSP har undersøgt, at flere end hver femte elev i 9. klasse har prøvet det sundhedsskadelige snus i takt med, at cigaretter i skoletiden er blevet forbudt.

Det gør SSP opmærksom på i et nyhedsbrev, men hvordan kommer man de unges forbrug af snus til livs?

Det kommer flere læsere af facebooksiden Vores Middelfart med deres bud på her.

Annonce

Arne Rasmussen

- Det er utroligt, hvad unge mennesker skal prøve af, også selv om de bliver advaret omkring brug af snus. Det er en forkælet generation, som desværre ikke har respekt for mange ting.

Bodil Jacobsen

- Vi andre flirtende da også med det forbudte, og vi var i hvert fald ikke forkælede.

Flemming Enevoldsen

- Vi skal have nogle flere forbud. Smil.

Lisbeth Norup

- Snak med de unge mennesker om det på deres niveau. Tag del i deres liv, engagér dig, hjælp med at bakke op og læg eventuelt lokaler til, så de gerne vil være sammen og have det sjovt. Helt naturligt udfordrer de hinanden og sig selv, og det forbudte har det med at lokke som en magnet. Vær tydelig, sæt grænser og lad det have konsekvens, hvis regler ikke bliver overholdt.

- Jeg kunne godt unde de unge mennesker, at de kendte følelsen af at kunne gå og glæde sig i uger, måske måneder, til en skolefest, en klassefest, en fest i ungdomsskolen, eller et godt gammeldags halbal, hvor man ikke på forhånd via Facebook og Snapchat vidste 100 procent, hvem der også kommer, hvornår de ankommer, hvilket tøj de har, om de er single eller ej og så videre.

- Sådan er verden ikke i dag, men vi forældre har stadig ansvar for at lære vores unge grundlæggende god opførsel, gode gammeldags manerer og værdier og en sund tilgang til alle livets glæder og udfordringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce