Annonce
Odense

Det synes I om lokal klimaplan i Odense: Plant træer og drop hurtigt fjernvarmekullet

Der skal plantes flere træer i Odense, skriver nogle af Fyens Stiftstidendes læsere som indspark til en kommende, lokal klimaplan. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Borgmesteren vil supplere den nationale klimalov og lave en lokal klimaplan i Odense, men hvad skal sådan en indeholde? Flere træer, mindre kul og bedre cykelstier, lyder nogle af buddene fra Stiftstidendes læsere.

Odense skal have en lokal og bindende klimaplan som et supplement til den nationale klimalov, et bredt flertal i Folketinget netop er enedes om.

Sådan et forslag har borgmester Peter Rahbæk Juel (S) nu lagt frem, der er umiddelbar støtte fra flere af byrådets partier, og Fyens Stiftstidendes læsere er klar med bidrag til indholdet af en odenseansk klimaplan.

- At få gjort Fynsværket fri for kul må være en topprioritet, lyder det fra flere.

Ifølge Peter Rahbæk Juel vil den nationale CO2-udledning blive reduceret med en procent, når kullet forsvinder fra Fynsværket. Det er derfor borgmesterens ambition at udfase kullet i 2025 - og gerne før.

Og også mængden af træer i kommunen optager flere læsere.

- Odense fælder alt for mange træer, mener eksempelvis Jacob Frank Hansen.

- Gør det eventuelt muligt for private at plante og efterfølgende passe egne træer på kommunale områder, hvor der i dag bare er græs. Jeg kunne for eksempel sagtens plante og passe 5-10 træer langs cykelstier og i parker i mit område. Det koster kommunen nul kroner, skriver han, mens Uffe Veppler foreslår at forvandle den gamle skydebane i Seden til et område med skov, søer og grønne lysninger.

Annonce

Forbyd brændeovne

Fra Karin Thomsen lyder en opfordring til også at huske egen have på vejen mod et grønnere og mere klimabevidst Odense. Drop giften, vand haven med regnvand og plant træer og buske, der giver gode kår for et rigt dyreliv, tilskynder hun.

Brændeovne optager derimod Jytte Askholm og Ebbe Albirk.

- Røg under enhver form er usundt for kroppen. Vi er omgivet af brændeovne, hvor vi bor, husene ligger tæt, og røgen samles i gårdrum og frie arealer. Det handler om livsfarlige partikler, som skader mennesker, og derfor vil det være nærliggende at forbyde afbrænding i brændeovne i tæt bebyggede byområder, foreslår de:

- Vi har trods alt et glimrende fjernvarmesystem, som tilgodeser rigtig mange menneskers behov for opvarmning i deres bolig.

Endelig står også trafik højt på læsernes dagsorden. Både den kollektive, den på to og på fire hjul.

Lav flere cykelstier, ensret udvalgte gader for at gøre mere plads til cyklisterne, få flere børn til at cykle i skole og etabler flere cykelskure og parkeringspladser ved de store indfaldsveje, lyder nogle af forslagene.

Andre anbefaler hurtigst muligt at investere i eldrevne busser, at gøre dele af havnen bilfri og at forbedre den offentlige transport med både hyppigere afgange og lavere priser.

Hold hovedet koldt

Og så leverer Torben Møller Pedersen en anbefaling til såvel politikere som borgere i det, han opfatter som et kapløb om den grønne dagsorden.

- Vi bør alle holde hovedet koldt og tænke realistisk og velovervejet, skriver han.

- I øjeblikket virker det, som om politikere i folketing, regioner og kommuner er ved at snuble over hinanden for at fremstå grønne og visionære. Der er ingen tvivl om, at vi skal tænke over, hvordan vi behandler naturen og klimaet, men vi opnår ikke noget som helst uden ro og omtanke.

Foreløbig har Peter Rahbæk Juel understreget, at han ikke vil udelukke nogen initiativer på forhånd og har inviteret alle byrådets partier til forhandlinger i januar om en lokal og bindende klimaplan.

- Det vil være stærkt, hvis vi kan blive endnu mere ambitiøse og lægge ovenpå klimaloven, har han sagt om planen, som han håber at samle bred, politisk opbakning til - - ligesom klimaloven har det på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce