Annonce
Odense

Det synes I om lokal klimaplan i Odense: Plant træer og drop hurtigt fjernvarmekullet

Der skal plantes flere træer i Odense, skriver nogle af Fyens Stiftstidendes læsere som indspark til en kommende, lokal klimaplan. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Borgmesteren vil supplere den nationale klimalov og lave en lokal klimaplan i Odense, men hvad skal sådan en indeholde? Flere træer, mindre kul og bedre cykelstier, lyder nogle af buddene fra Stiftstidendes læsere.
Annonce

Odense skal have en lokal og bindende klimaplan som et supplement til den nationale klimalov, et bredt flertal i Folketinget netop er enedes om.

Sådan et forslag har borgmester Peter Rahbæk Juel (S) nu lagt frem, der er umiddelbar støtte fra flere af byrådets partier, og Fyens Stiftstidendes læsere er klar med bidrag til indholdet af en odenseansk klimaplan.

- At få gjort Fynsværket fri for kul må være en topprioritet, lyder det fra flere.

Ifølge Peter Rahbæk Juel vil den nationale CO2-udledning blive reduceret med en procent, når kullet forsvinder fra Fynsværket. Det er derfor borgmesterens ambition at udfase kullet i 2025 - og gerne før.

Og også mængden af træer i kommunen optager flere læsere.

- Odense fælder alt for mange træer, mener eksempelvis Jacob Frank Hansen.

- Gør det eventuelt muligt for private at plante og efterfølgende passe egne træer på kommunale områder, hvor der i dag bare er græs. Jeg kunne for eksempel sagtens plante og passe 5-10 træer langs cykelstier og i parker i mit område. Det koster kommunen nul kroner, skriver han, mens Uffe Veppler foreslår at forvandle den gamle skydebane i Seden til et område med skov, søer og grønne lysninger.

Annonce

Forbyd brændeovne

Fra Karin Thomsen lyder en opfordring til også at huske egen have på vejen mod et grønnere og mere klimabevidst Odense. Drop giften, vand haven med regnvand og plant træer og buske, der giver gode kår for et rigt dyreliv, tilskynder hun.

Brændeovne optager derimod Jytte Askholm og Ebbe Albirk.

- Røg under enhver form er usundt for kroppen. Vi er omgivet af brændeovne, hvor vi bor, husene ligger tæt, og røgen samles i gårdrum og frie arealer. Det handler om livsfarlige partikler, som skader mennesker, og derfor vil det være nærliggende at forbyde afbrænding i brændeovne i tæt bebyggede byområder, foreslår de:

- Vi har trods alt et glimrende fjernvarmesystem, som tilgodeser rigtig mange menneskers behov for opvarmning i deres bolig.

Endelig står også trafik højt på læsernes dagsorden. Både den kollektive, den på to og på fire hjul.

Lav flere cykelstier, ensret udvalgte gader for at gøre mere plads til cyklisterne, få flere børn til at cykle i skole og etabler flere cykelskure og parkeringspladser ved de store indfaldsveje, lyder nogle af forslagene.

Andre anbefaler hurtigst muligt at investere i eldrevne busser, at gøre dele af havnen bilfri og at forbedre den offentlige transport med både hyppigere afgange og lavere priser.

Annonce

Hold hovedet koldt

Og så leverer Torben Møller Pedersen en anbefaling til såvel politikere som borgere i det, han opfatter som et kapløb om den grønne dagsorden.

- Vi bør alle holde hovedet koldt og tænke realistisk og velovervejet, skriver han.

- I øjeblikket virker det, som om politikere i folketing, regioner og kommuner er ved at snuble over hinanden for at fremstå grønne og visionære. Der er ingen tvivl om, at vi skal tænke over, hvordan vi behandler naturen og klimaet, men vi opnår ikke noget som helst uden ro og omtanke.

Foreløbig har Peter Rahbæk Juel understreget, at han ikke vil udelukke nogen initiativer på forhånd og har inviteret alle byrådets partier til forhandlinger i januar om en lokal og bindende klimaplan.

- Det vil være stærkt, hvis vi kan blive endnu mere ambitiøse og lægge ovenpå klimaloven, har han sagt om planen, som han håber at samle bred, politisk opbakning til - - ligesom klimaloven har det på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce