Annonce
Nordfyn

Det sunde liv: Veflinge er kommet godt i gang

Anne Margrethe Dalskov har sammen med Doris K. Mogensen taget initiativ til projektet "Veflinge liv og fælleskab taber et ton". Arkivfoto: Nils Svalebøg

Flere end 200 har fra starten tilmeldt sig projektet "Veflinge liv og fællesskab taber et ton". Og der er plads til flere.

Veflinge: 207 har indtil nu tilmeldt sig projekt "Veflinge liv og fællesskab taber et ton", der officielt blev skudt i gang med et stort arrangement i Veflingehallen forrige søndag, og dermed er målet på mindst 200 deltagere allerede nået.

- Men der er plads til flere. Vi kører med løbende inkludering, opfordrer den ene af initiativtagerne Anne Margrethe Dalskov.

Ideen opstod, da hun og veninden Doris K. Mogensen talte om en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der udnævnte Nordfyns Kommune til landets fedeste. Bogstavelig talt.

Både Anne Margrethe Dalskov og Doris K. Mogensen arbejder med sundhed, henholdsvis zoneterapi og massage og som psykoterapeut, og da de også er formand og næstformand i Veflinge Lokalråd, opstod ideen om "Veflinge liv og fællesskab taber et ton".

- Det er vigtigt, at det lige så meget er et fællesskabsprojekt, som det er et vægttabsprojekt. Det handler om at være med i et fællesskab og få et tilhørsforhold, forklarer Anne Margrethe Dalskov om projektet.

Ved kick off-dagen i Veflingehallen blev alle deltagerne målt, testet og vejet, og det vil de blive igen ved lignende samlinger cirka hver tredje måned i de næste to år.

Når det samlede vægttal er gjort op, vil udviklingen i kiloene kunne følges på en stander i Dagligbrugsen. Brugsen støtter også projektet ved at tilbyde en måltidskasse en gang om ugen med ingredienser til de fem opskrifter på sund og lækker mad, som en kostvejleder laver til projektets deltagere.

- Vi har foreløbig bestilling på 15-20 kasser, der typisk er beregnet til fire personer, fortæller uddeler Lars Therkelsen.

Annonce

Truntehold og U-turn

Ud over at spise sundt gælder det for deltagerne om at komme i gang med at dyrke motion.

Det kan de dels gøre på eksisterende hold under Veflinge Gymnastik- og Idrætsforening dels på nye hold, der er oprettet til lejligheden. For eksempel et truntehold. Navnet stammer fra en af deltagerne, der godt kunne tænke sig et motionshold uden alt for slanke deltagere, og hvor instruktøren ikke er en lille smart fitnesspige.

Deltagerne kan også melde sig på U-turn-kurser, der både har teori og motion.

- Det handler om at ændre på sine vaner. Om at tage 12 små skridt på 12 uger, fortæller Anne Margrethe Dalskov, der selv underviser på et af holdene.

Ud over motion på organiserede hold er der bogstavelig talt også kommet mere gang i Veflinge.

- Der er virkelig blevet mere liv i Veflinge. Tidligere mødte man ikke en sjæl, nu møder man både hold og familier, når man er ude at gå en søndagstur, siger Anne Margrete Dalskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce