Annonce
Kerteminde

Det startede med børnenes bær-bod: Måle Bagerbod er nu også pizza-restaurant

Vores bagværk hænger sammen med naturen omkring os, siger Sven Haarder, Måle Bagerbod, og fremviser en skål med de frø, de bruger i deres brød og boller, og i vasen viser, hvad de frø bliver til, hvis de bliver sået i stedet for spist. Foto: Helle Nordström
Tilfældigheder har siden starten været styrende for udviklingen af Måle Bagerbod. Et fejlkøb og corona førte i år til, at der nu er pizza-restaurant i det gamle hus i svinget.
Annonce

Kerteminde: Søndag aften den 2. august lukker Måle Bagerbod efter en sæson, der ud over bagerbrødet også udviklede sig til en pizza-restaurant.

Indehaverne af bagerboden - Christina Miesl og Sven Haarder - havde på intet tidspunkt tænkt, at deres bod skulle udvikle sig til en restaurant. Hvilket er helt i trit med bagerbodens udvikling i øvrigt: Tilfældighederne og mulighederne styrer.

- Med coronaen turde vi ikke åbne for caféen. Vi fik angstanfald af at tænke på, hvordan vi skulle styre det ansvarligt. Så det skulle være to-go, eller noget folk kunne sidde med ude foran, fortæller Sven Haarder.

- Men vi var jo også bange for, om folk så overhovedet ville komme herud, når de ikke kunne sidde i caféen, hvor nogle jo nærmest har stambord. Og så var det, vi kom i tanke om den ekstra pizzaovn.

Sven Haarder købte sidste år en pizzaovn. Eller rettere, så var han ved en fejl kommet til at bestille to, og det var ikke muligt at levere den ene tilbage.

- Vi forsøgte sidste år forsigtigt med pizza, men det blev så stor en succes, at vi stoppede efter en enkelt weekend, for vi kunne slet ikke styre det. Vi skulle have tid til at forberede os og øve os, fortæller han.


- Vi starter ikke med et excel-ark for at se, hvad der kan bære. Vi starter med det, vi synes er spændende, og bagefter ser vi efter, om det kan bære.

Sven Haarder, bagerbods-ejer


Med en corona-lukket cafe, og et to-go-salg, de var noget usikre på, besluttede de, at nu var det tiden til en pizza-restaurant på terrassen.

- Og hold da op, hvor har vi haft travlt. To-go gik over al forventning, og det gjorde pizzaerne også.

Annonce

Det løb løbsk

Christina Meisl og Sven Haarder er kunstnere, og det har aldrig være planen, at de skulle drive bageri og restaurant.

Det hele startede med, at parrets fire børn plukkede bær i haven og lavede en vejbod i sommerferien. De syntes, at mor Christinas hjemmebagte boller var så gode, at de bad hende om at bage lidt ekstra, som de kunne sælge i deres bod. Og så løb det hele løbsk.

Huset var oprindeligt bageri

Da Christina Meisl og Sven Haarder havde fået indrettet et industrikøkken, kom der nogle og fortalte dem, at huset, der er fra 1880, oprindeligt var bygget til beboelse med to fag til rugbrødsbageri. Så de var i virkeligheden ved at føre huset tilbage til det oprindelige.

- Der stod vi og havde lige registreret det til blandt andet at bage rugbrød. Det var lidt sært.

I 2015 fik de lavet familiekøkkenet om til et industrikøkken. Senere blev stuen blev til café, og i årenes løb er det også blevet til spiritusbevilling og i år altså en terrasse-restaurant. Der er også skabt arbejdspladser, idet de seks familiemedlemmer i år har været suppleret af seks ungarbejdere.

- Men Christina og jeg er jo ikke bagere eller kokke eller noget, for det har vi ikke forstand på. Vi er kunstnere, der er interesseret i at skærpe folks sanser og pege på det, vi synes, er vigtigt. Vi flyttede hertil fra København, fordi vi ville følge med i årstidernes gang i naturen. Og det, vi arbejder med, er at formidle smag og forbindelsen mellem naturen og det, vi putter i munden, understreger Sven Haarder.

- Vi kan godt lide at undersøge og eksperimentere, og når noget er afprøvet, kaster vi os over nye eksperimenter. I øjeblikket er det fermentering, vi er grebet af, så vi fermenterer alt muligt. Det giver blandt andet noget helt eventyrlig saft med en naturlig blid brus.

Han erkender også, at deres tilgang langt fra er økonomisk.

Annonce

Brunch blev for dyrt at servere

- Vi starter ikke med et excel-ark for at se, hvad der kan bære. Vi starter med det, vi synes er spændende, og bagefter ser vi efter, om det kan bære. Brunch for eksempel var folk vilde med, men det måtte vi stoppe med, simpelthen fordi det var dyrt for os, fortæller han.

- Men gang på gang er det tilfældigheder, der har gjort, at vi har ramt et eller andet, som vi aldrig kunne have udtænkt på forhånd. I princippet er det lille hus her jo totalt uegnet til café, men folk elsker det.

Han er sikker på, at huset i sig selv er en del af hemmeligheden bag succesen:

- Det her lille hus lige ved svinget (hvor vejen slår en bugt!), det er der noget magi i. Det er et sted, man kan huske, bare man har set det en enkelt gang, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce