Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det sparer du på fjernvarme: Husstande med oliefyr sparer mest

Det vil koste mellem 40.000 og 50.000 kroner for en husstand i Ryslinge at installere fjernvarme. Til gengæld er der ikke store geninvesteringer, som når man skal udskifte eget fyr. Arkivfoto: Roland Petersen

Ryslinges borgere har muligheden for at få fjernvarme til byen. Det kræver dog, at nok husstande giver tilsagn på, at man vil kobles på fjernvarmenettet. Det er en væsentlig investering, for selvom Midtfyns Energi giver et afslag i normalprisen på 10.000 kroner, så anslår man, at det alt i alt koster mellem 40.000 og 50.000 kroner for en gennemsnitlig husstand at få installeret fjernvarme.

Men det kan godt være en god investering på langt sigt. For udover at man slipper for vedligeholdelsen af eget fyr, så er det i de fleste tilfælde også billigere at forbruge fjernvarme. Her kommer en gennemgang af, hvad man kan spare på varmeregningen ved at skifte til fjernvarme.

Midtfyns Energi har stået for udregningerne. Udgangspunktet er et parcelhus på 150 kvadratmeter. Det vil koste cirka 12.000 kroner om året at opvarme huset med fjernvarme. Tallene for antallet af bygninger med de forskellige opvarmningstyper stammer fra Danmarks Statistik.

Annonce

1) Oliefyr

Det er både dyrt og forurenende at bruge olie til opvarmning. En almindelig husstand med oliefyr bruger 23.000 kroner om året på opvarmning. Man kan altså spare 11.000 kroner årligt ved at skifte til fjernvarme.

Antallet af oliefyr er stærkt faldende. I 2019 var der 4.476 bygninger med centralvarme med olie i Faaborg-Midtfyn Kommune. Der er et fald på knap 2.100 siden 2011.

2) Gasfyr

Naturgas er billigere end olie, men ikke lige så billig som fjernvarme. En almindelig husstand med gasfyr bruger 15.000 kroner om året på opvarmning. Man kan altså spare 3.000 kroner årligt ved at skift til fjernvarme.

Antallet af gasfyr er svagt stigende. I 2019 var der 8.079 bygninger med centralvarme med naturgas i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det er en stigning på godt 400 siden 2011.

3) Pillefyr

Træpiller er billigere end både naturgas og olie - faktisk lige så billig som fjernvarme. En almindelig husstand med pillefyr bruger 12.000 kroner om året på opvarmning. Der er altså ingen besparelse på varmeregningen ved at skifte til fjernvarme.

Antallet af pillefyr er stigende. I 2019 var der 3.115 bygninger med centralvarme med fast brændsel i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det er en stigning på knap 900 siden 2011.

4) Varmepumpe

Varmepumper er klart billigere end at fyrre med nogen form for brændsel. En almindelig husstand med varmepumpe bruger 9.000 kroner om året på opvarmning. Det er altså 3.000 kroner dyrere årligt at skifte til fjernvarme. Til gengæld er varmepumper en større investering: Det koster mellem 90.000 og 100.000 kroner at få installeret en luft-til-vand-varmepumpe, der typisk har en levetid på cirka 15 år.

Antallet af varmepumper er stærkt stigende. I 2019 var der 1.489 bygninger med varmepumpe i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det er en stigning på knap 1.100 siden 2011.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce