Annonce
Danmark

Redaktøren i den røde stol: Det skal nok gå, gutter

Peter Rasmussen
Annonce

Ok så. Skal vi ikke bare indrømme det. Lampen på drengeværelset blev pludselig tændt, og det var ikke det hele, der blev pænere af at komme frem i lyset.

Pigerne synes i hvert fald ikke, at det var sjovt. Flere end 1600 kvinder fra mediebranchen har skrevet under på, at de på en eller anden måde har oplevet sexisme. Og 46 kvinder anklager i et brev Ekstra Bladet for at have en dybt sexistisk kultur – for eksempel hvor chefer tilbyder faste jobs mod seksuelle ydelser. TV2 og Berlingske er i gang med interne undersøgelser af sexisme. Og her på Jysk Fynske Medier har ledelsen meldt ud, at der er nul tolerance for sexisme.

Nu skal man selvfølgelig huske at skelne mellem regulær sexchikane og så de klodsede komplimenter, som bare er irriterende, men ikke nødvendigvis krænkende.


Og nej, sexisme-debatten gør det hverken sværere at være mand eller ender i en krampagtig omgangsform.


Men når nogle mænd nu mener, at den kørende debat gør det mere forvirrende at være mand og at de lige pludselig ikke kan finde rundt i den store regelsamling til god opførsel, fordi vi ikke kan give et kompliment, uden at blive mistænkt for at være sexuhyre, så er det selvfølgelig noget sludder. Også selv om de får støtte fra for eksempel Inger Støjberg (V), der i denne uge skrev på sin Facebook-profil:

”Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om en kvindes udseende bliver udlagt som sexisme”. Og i Berlingske supplerede sognepræst Sørine Gotfredsen med, at ”Det kan ende med at, at vi udvikler en krampagtig og overkontrolleret omgangsform”.

Og nej, sexisme-debatten gør det hverken sværere at være mand eller ender i en krampagtig omgangsform. Det har altid krævet en lille smule musikalitet, fornemmelse for timing og fingerspitzgefühl at aflevere et godt kompliment. Og sådan bliver det ved med at være. Det er jo ikke dét, at man siger ”sikke en flot kjole du har på”, der er afgørende. Det er til gengæld afgørende, hvor hurtigt man siger det. Har man Barry White-stemmen på. Og hvor har man øjnene, når man siger det.

Forskellen på kollegial anerkendelse og lummer tilnærmelse ligger ikke i ordene, men i iscenesættelsen og evnen til at regne modtagerens reaktion ud.

Dem der ikke kunne finde ud af det, før debatten om sexisme gik i gang, kommer sikkert aldrig til at finde ud af det. Og til alle andre: Det skal nok gå gutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce