Annonce
Livsstil

Det skal du vide om whisky

Glencairn-glasset er en halvpebret omgang, men så kan man også betragte navnet under bunden. Foto: Morten Vilsbæk

Byg, vand og gær

Ingredienserne til whisky er maltet byg, vand og gær.

Maltningen øger indholdet af stivelse. Byggen får lov at spire og bliver siden tørret, hvor tørv som brændsel giver en røget smag.

Maltskråen tilsættes kogende vand til en urt, som bliver kølet ned, og på to dage forvandler gæren stivelsen til alkohol foruden estere, aldehyder og syrer, som giver smag til whiskyen.

Herefter følger en kompliceret proces med destillation og modning på fade.

Det er populært at bruge gamle sherry-fade for at give smag. Det gør blandt andre Macallan.

Annonce

Det klassiske glas til whisky

Et almindeligt cognac-glas fungerer fint til whisky - her er lidt mere luft til de flygtige aromaer, og så ligger det godt i hånden. Foto: Morten Vilsbæk

Det klassiske glas til whisky er et såkaldt tumbler-glas. Mange bruger glencairn-glasset med en lav fod under det tulipanformede glas med en et indsnævret munding. Denne skribent har en håndfuld glencairn i skabet, men holder også af at nyde whisky fra et almindeligt cognac-glas.

I det hele taget bør man drikke whisky og vin af de glas, som fungerer for én. Oplevelsen er som ved vin forskellig fra glas til glas. Men hvem kan dømme over andres smag?

En whisky-fan noterede i øvrigt i et debatforum på nettet, at glencairn-glasset er mere robust end højstilkede glas, men konstaterede samtidig, at "man nok bør stille de dyre flasker tilbage i skabet, hvis man ikke er stand til at håndtere højtstilkede glas på forsvarlig vis".

Tømmermænd

Det leder hen til næste punkt: tømmermænd.

Whisky er som anden mørk spiritus garant for seriøse tømmermænd ved større indtag, og om det er blended whisky som Famous Grouse eller single malt gør formentlig ingen forskel. Men der er ikke nogen videnskabelig dokumentation ifølge Adam Rogers, forfatter til "Proof - the Science of Booze". Tømmermænd skyldes de små mængder methanol og andre stoffer, som er med til at skabe duften og smagen af whisky, så tømmermænd er svære at undgå med denne mørke spiritus - med andet end mådehold.

Sådan smager du

Smag whisky som vin: Kig på farven og slyng væsken forsigtigt rundt i glasset, så duftene bliver sat fri. Tjek, om den dufter af korn, eksotisk frugt eller har blomster eller noget røg at byde på. Tag en lille slurk og mærk mundfornemmelsen, er den olieret, tyk eller letflydende? Man kan med fordel lade glasset stå og udvikle sig over en halv snes minutter for at se, hvordan duft og smag udvikler sig i glasset - akkurat som ved et godt glas vin.

En par dråber vand og 15 grader

En forfatter som Charles MacLean anbefaler at fortynde whisky med en smule vand. Det nedbryder ester-kæderne og frigiver de flygtige aroma-stoffer. Vandet skal helst være blødt som i Skotland, og man kan bruge destilleret vand som professionelle smagere.

I øvrigt anbefaler Charles MacLean, at man smager maltwhisky ved den normale temperatur i en gammel skotsk dagligstue - altså 15 grader.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce