Annonce
Danmark

Det skal du vide om lægemangel i Danmark

Flere læger går på pension i de kommende år, og færre personer har en fast læge tilknyttet. Her får du nogle af de udfordringer, som mangel på praktiserende læger giver.

1 Flere vil stå uden fast læge

I en tidligere undersøgelse fra i foråret af Praktiserende Lægers Organisation, PLO, er over 100.000 personer uden en fast læge i år. Tallet vil vokse inden for få år til over 300.000, efterhånden som flere læger vil gå på pension. Det er især i yderområderne af Danmark, lægemanglen er størst.

Annonce

2 Lægerne bliver ældre

Hver fjerde læge er i dag 60 år eller derover (839 i alt), mens hver tiende er 65 år eller derover (340 i alt) ifølge tal fra PLO. I 2025 vil antallet af læger over 65 år være steget til 938 (28 procent af lægerne), og i 2030 til 1434 (43 procent af lægerne). Antallet af praktiserende læger er faldet med næsten 300 læger siden 2007 fra 3653 læger til 3365 i begyndelsen af 2019, viser udtræk fra Lægeforeningens medlemsregister. De mest udfordrede områder i 2025 med ældre læger på 65 år og derover er især i Syd- og Vestsjælland, Guldborgsund, flere nordjyske kommuner, Region Hovedstaden samt på Fanø og Samsø.

3 Læger afviser nye patienter

På fem år er antallet af lægeklinikker, der har lukket for tilgang af nye patienter, steget fra 37,7 procent til 67 procent rundt om i landet, og tallene er også vokset voldsomt i hovedstadsområdet i de seneste år. I kommunerne Glostrup, Hvidovre, Vallensbæk, Vordingborg, Dragør og Gladsaxe er der lukket helt for nye patienter, mens både København Kommune, Frederiksberg og Albertslund er nær bristepunktet. I Jylland er blandt andet Billund Kommune oppe på 90 procent.

4 Udbuds- og regionsklinikker

Som følge af at flere mister deres faste læge har regionerne mulighed for at oprette midlertidige klinikker, som de selv kan stå for, eller som private udbydere kan drive med midlertidige kontrakter. Antallet af udbuds- og regionsklinikker er steget fra én i 2010 til 32 udbuds- og 13 regionsklinikker i 2019. De har samlet omkring 116.700 personer tilknyttet i år, viser en opgørelse fra Yderregisteret. Til sammenligning var patientantallet for fire år siden på 38.375 personer. Størstedelen af de midlertidige klinikker er placeret i Region Nordjylland og i Region Sjælland.

5 Flere uddannelsesstillinger

Den forhenværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), fremlagde i januar 2019 et udspil om oprettelse af flere uddannelsesstillinger for at få flere praktiserende læger. Udspillet var en del af en større reform med nedlæggelse af regionerne og er ikke blevet vedtaget som følge af folketingsvalget. Den nye regering skal arbejde med den kommende dimensioneringsplan for, hvor mange uddannelsesstillinger der skal oprettes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce