Annonce
Musik

Det skal du se: Tre arketypiske koncerter på Lundsgaard Gods

Igen i år står Jens Elvekjær og dennes trio, Trio con Brio, for det kunstneriske indhold på Kammermusikfestivalen på Lundsgaard Gods. Foto: PR

Koncert: Temaet for årets Kammermusikfestival på Lundsgaard Gods er "Arketyper". Festivalleder Jens Elvekjær præsenterer her tre koncertoplevelser, hvor temaet vil blive undersøgt.

Annonce

1) Wunderkinder

Åbningskoncerten torsdag den 8. august hedder "Wunderkinder" - Vidunderbørn på dansk. Her vil alle festivalens musikere opføre værker af fire af den klassiske musikhistories største barnetalenter: Prokofiev, Korngold, Mendelsohn og selvfølgelig Mozart.

- Man kan forvente, at det bliver super festligt. Det er nogle meget udadvendte og virtuose værker, vi spiller til den koncert. Tag for eksempel Mendelsohns Strygeoktet, som vi opfører: Det er noget af det mest medrivende musik, der findes. Og så er det skrevet af en bare 16-årig komponist. Det er helt fantastisk, siger festivalleder Jens Elvekjær.

2) Beethovens Arketyper

Fredag bliver "den store tysker" - Ludwig van Beethoven - taget under grundig behandling. Her vil publikum oplever tre af komponistens mange ansigter: Det dramatiske, det legesyge og det visionære.

- Vi synes, det var sjovt at dykke ned i Beethoven, fordi han har så meget at byde på. Og de tre værker, vi opfører til denne koncert, viser de vigtigste elementer i hans musik. Det, der er særligt sjovt de her tre værker, er, at de alle er skrevet inden for en treårig periode, selvom de er vidt forskellige, siger Jens Elvekjær.

3) Det Gode og Det Onde

Lørdag byder på de to største arketyper over dem alle: Godt og ondt. Over to koncerter vil man først dykke ned i Englen og Det Guddommelige, hvor værker om Jesus og himlen bliver opført, og dernæst dyrker man Døden og Det Onde, hvor værkerne er inspireret af sorg og helvede. Det bliver ekstra specielt, idet lysdesigneren Jesper Kongshaug laver lys til koncerterne.

- Koncerten om Det Gode ligger klokken 19:30, hvor solen endnu ikke er gået ned, så der vil være mere naturligt lys end ved koncerten om Det Onde, der ligger klokken 22:00. Og Jesper Kongshaug vil udnytte rummet til at forstærke denne effekt. Det bliver rigtig spændende, siger Jens Elvekjær.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce